ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Χτίζουν το χωριό του εθελοντισμού

Η πρώτη βιώσιμη οικοκοινότητα της Ελλάδας κατασκευάζεται στο όρος Τελέθριο. Οι κάτοικοι σχεδιάζουν να παράγουν όλα τα προϊόντα που θα έχει ανάγκη ο οικισμός

Το πρώτο ελληνικό εθελοντικό χωριό άρχισε να κατασκευάζεται στο όρος Τελέθριο στην Εύβοια με σκοπό οι κάτοικοι που θα ζουν σε αυτό να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες όλης της κοινότητας.

Το εγχείρημα στο Τελέθριο έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης οικο-κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα, και τεχνολογίες διαθέσιμες σε όλους.

«Η ένταση στην οποία υποβάλλεται ο πλανήτης δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να επανασχεδιάσουμε τον πολιτισμό μας και τους εαυτούς μας. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το τώρα για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να προχωρήσουμε σε ένα πιο βιώσιμο και πιο ισορροπημένο μέλλον.

Συνδυάζοντας τις τάσεις μίας Κοινωνίας που Μοιράζεται τους Πόρους, τη νοοτροπία μίας Κοινότητας Ελεύθερης Προσφοράς», λένε οι εμπνευστές της προσπάθειας.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δράσεων freeandreal, που προωθεί, όπως λέει στο «Εθνος» ο Απόστολος Σιάνος, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής.

«Την τελευταία διετία κάποιοι από το freeandreal αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη αυτά που πιστεύουμε. Ηρθαμε στον Αγιο Αιδηψού, στη Βόρεια Εύβοια, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε έναν χώρο 12 στρεμμάτων να αναπτύξουμε ένα χωριό. Σε έναν μεγάλο κήπο του χωριού θα καλλιεργηθούν οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα για τις ανάγκες των κατοίκων. Στόχος είναι η κοινωνία του χωριού να μοιράζεται όλους τους πόρους. Ηδη έχουμε φυτέψει 400 καρποφόρα δέντρα ενώ οι κατοικίες είναι από ξύλο και ελαφριές κατασκευές.


Ο σκοπός
Το εγχείρημα του Τελέθριου δεν σκοπεύει να εμφανισθεί ως ουτοπία τελειότητας. Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θέλει απλά να λειτουργήσει σαν ένα αύταρκες, πρότυπο και στη δεύτερη θα εστιάσει στην ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων και πειραματικών τεχνολογιών, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο κοινό για σειρά ημερίδων, σεμιναρίων, οικολογικό τουρισμό, καθώς και οποιαδήποτε άλλα μέσα εκπαίδευσης.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της κοινότητας είναι το σχήμα της. Ο κυκλικός σχεδιασμός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ακολουθώντας τη σοφία και τη γεωμετρία της φύσης.

«Υστερα από υπολογισμούς γύρω από τις διατροφικές και ταξικές ανάγκες, που έγιναν με βάση το κομμάτι γης που ήδη έχουμε, το μέγεθος του πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει με περίπου 15 άτομα και να φθάσει τους 30 ανθρώπους. Αρχικά, οι περισσότερες κατασκευές θα γίνουν με το χέρι και με παραδοσιακές μεθόδους και τοπικά υλικά.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κεντρικού θόλου τον Ιούνιο, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να φιλοξενήσουμε μία σειρά από εργαστήρια τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ακόμα περισσότερους. Η σειρά εργαστηρίων μας ‘Σχολείο αυτάρκειας’ θα έχει το δικό της καταφύγιο», συμπληρώνει ο Απόστολος Σιάνος.


Στόχοι και δράσεις

H ομάδα «Αληθινά Ελεύθερα» (Freeandreal- www.facebook.com/FreeandReal ) είναι μια πολυφωνική ένωση ανθρώπων ποικίλων ειδικοτήτων μη συνδικαλιστικού ή κομματικού χαρακτήρα με κοινό σκοπό την προώθηση της έρευνας και της πραγμάτωσης μιας κοινωνίας που θα προσφέρει: υγιείς και αρμονικές συνθήκες διαβίωσης με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθαρούς και αποτελεσματικούς τρόπους μετακίνησης, καθώς και τη σχετική με αυτά διαπαιδαγώγηση και τεχνολογία.

Η ομάδα και οι δράσεις των ανθρώπων που την αποτελούν δεν αποσκοπούν στο χρηματικό κέρδος και δεν εφαρμόζουν ή υποθάλπουν οποιαδήποτε μορφή βίας (λεκτικής, σωματικής κ.τ.λ.). Στόχος των Freeandreal είναι μέσω του συντονισμού διάφορων ενεργειών, έργων (Projects), ομάδων κ.τ.λ. με έναν απόλυτα διαφανή τρόπο να προσφέρουν τα εφόδια (χώρο, εργαλεία, βήμα, λύσεις, χρήματα) για τη δημιουργία και εφαρμογή μιας άρτιας κοινωνικής δομής.

Στέλλα Κεμανετζή
kemanetzi@pegasus.gr