Πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Ερύμανθος και της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΨΩΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Με πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Ερύμανθος και της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης έχει κατατεθεί πρόγραμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας…

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΨΩΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Με πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Ερύμανθος και της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης έχει κατατεθεί πρόγραμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη της απασχόλησης μέσω της ίδρυσης κοινωνικών συνεταιρισμών, ως συνέχεια των παρεμβάσεων Κοινωφελούς εργασίας και ανάπτυξη κοινωνικών Συνεταιρισμών στην περιοχή στα πλαίσια του νόμου για την κοινωνική οικονομία.

Ο στόχος είναι η δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων μέσα από την ενεργοποίηση και την κινητοποίηση των τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των τριών περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας με τελικό σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης και την δημιουργία νέων αγαθών και υπηρεσιών στους τομείς του αγροτουρισμού – οικοτουρισμού, ήπιων μορφών ενέργειας, κοινωνικής φροντίδας, προώθησης τοπικών προϊόντων και των social media

Στο τοπικό σχέδιο εμπλέκονται συνολικά 53 φορείς πρωτοβάθμιας οργάνωσης κυρίως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συγκροτούνται σε μόνιμα κοινωνικά δίκτυα, δύο δήμοι και μια κοινωφελής επιχείρηση δήμου που συνθέτουν ένα μοναδικό κοινωνικό κεφάλαιο συνεργατικής δικτύωσης.

Δυνατότητες στην περιοχή παρέμβασης

Σκοπός του προγράμματος είναι:

Προσέγγιση

Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας υποφέρει από αποβιομηχάνιση εδώ και πολλά χρόνια την στιγμή που δεν έχει ως τώρα αναπτυχθεί μια νέα εργασιακή κουλτούρα, σε νέα επιχειρηματικά πεδία που αφορούν το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κοινωνική φροντίδα. Αυτά τα τρία πεδία είναι ακριβώς στο κέντρο των δράσεων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Άρα υπάρχει προνομιακό πεδίο για νέες επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες που προβλέπει η συγκεκριμένη δράση.

Σύνολο Περιφέρειας

Τα Κοινωνικά δίκτυα και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές στην Δυτ. Ελλάδα μπορούν να μειώσουν θεαματικά το κόστος των συναλλαγών σε καίρια θέματα όπως είναι η προβολή και η ανάδειξη επιχειρήσεων και προϊόντων, η συμβουλευτική κλπ. Την σημερινή εποχή όπου το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται δραματικά, ενώ παράλληλα διογκώνεται η ανάγκη για ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής των πολιτών στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να επινοήσουμε νέους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Αυτή την ανάγκη εξυπηρετεί και η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων για τα κοινωνικά δίκτυα και την λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου συμβουλευτικής που θα εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια και όχι μόνο.

Σχετικά με την Παγκαλαβρυτινή Ένωση

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση θα αναλάβει την προετοιμασία, την δικτύωση, την συμβουλευτική και εκπαίδευση των ωφελούμενων για την ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

Η Παγκαλαβρυτινή θα αναλάβει τις εξής δράσεις.

Σχετικά με την ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Ο Ερύμανθος θα αναλάβει την προετοιμασία, την δικτύωση, την συμβουλευτική και εκπαίδευση των ωφελούμενων για την ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα :

Ο Ερύμανθος θα αναλάβει τις εξής δράσεις:

Σχετικά με το Δήμο Αιγιαλείας

Συμπράττουν τρεις φορείς

  1. Δήμος Αιγιαλείας θα στηρίξει τους ωφελουμένους παρέχοντας την τεχνογνωσία που διαθέτει στο αντικείμενο αυτό και προσφέροντας υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ο Δήμος Αιγιαλείας θα αναλάβει τις εξής δράσεις:

2. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α θα αναλάβει την προετοιμασία,          .     την δικτύωση, την εκπαίδευση των ωφελούμενων για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ο ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α θα αναλάβει τις εξής δράσεις:

3. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τέχνη και φύση» θα αναλάβει από την αρχή ως το τέλος την δράση, από την επιλογή των ωφελουμένων, την κατάρτισή τους στο αντικείμενο, την γενικότερη υποστήριξή τους και θα συμμετάσχει και ως εταίρος στην κοινωνική επιχείρηση που θα συστήσουν.

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Τέχνη και φύση» θα συμμετάσχει στις εξής δράσεις.

Σχετικά με το Δήμος Ολυμπίας

Ο Δήμος Ολυμπίας θα αναλάβει την συμβουλευτική και εκπαίδευση των ωφελούμενων για την ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Ο Δήμος Ολυμπίας θα αναλάβει τις εξής δράσεις:

Σχετικά με τη ΔΗΩ για της βιολογικές καλλιέργειες

Η ΔΗΩ θα αναλάβει την προετοιμασία, την δικτύωση, την συμβουλευτική και εκπαίδευση των ωφελούμενων για την ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1873 και έχει συνεχή δράση ως σήμερα για την προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Καλαβρύτων. Υπήρξαν πολλοί και σημαντικοί σταθμοί στα 137 χρόνια από την ίδρυση του. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σημαντικά γεγονότα.

1) Τον Μάιο του 1879 ο Σύλλογος αποφασίζει την έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας μικρού σχήματος με τίτλο «Η ΛΑΥΡΑ».

2) Στις 3 Φεβρουαρίου 1895, ο Σύλλογος φέρνει από τα Καλάβρυτα το Ιερό και Ιστορικό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας.

3) Το 1896 ο Σύλλογος αναλαμβάνει τη λειτουργία της «Σχολής Λαού».

4) Στις 25 Μαΐου του 1984, ο Σύλλογος αποκτά τα δικά του γραφεία, που βρίσκονται στην οδό Γούναρη.

ΑΜΚΕ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

Οργάνωση περιβαλλοντικής πολιτιστικής και ανθρωπιστικής δράσης

Η Μ.Κ.Ο. «Ερύμανθος» ιδρύθηκε στις 7/4/2001 στην Αθήνα και απαρτίζεται από 21 μέλη. Τελευταία τροποποίηση στο καταστατικό της έγινε στις 18/4/2007.

Στις δραστηριότητές του εντάσσονται τα ακόλουθα:
Συντονίζει την εθελοντική δραστηριότητα για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικότερα των ποταμών της περιοχής,
Αναπτύσσει σημαντική συμβουλευτική δράση στον ομέα οικοτουρισμού – αγροτουρισμού. Στα πλαίσια αυτά έχει πραγματοποιήσει ειδικές εκδόσεις, βιβλία, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια κ.τ.λ. και έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για μια σειρά από έργα, σε ένα μεγάλο αριθμό φορέων. Αναλυτικότερα:
Έχει εκπονήσει επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα του οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, τα οποία έχουν εγκριθεί και υλοποιηθεί στους Δήμους Αροάνιας, Λαμπείας, Λασιώνος, Φαρρών και Πηνείας.
 

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

  1. Ο Δήμος Αιγιαλείας είναι δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αιγείρας, Ερινεού, Διακοπτού, Συμπολιτείας, Ακράτας και Αιγίου.
  2. Η ΔΗΚΕΠΑ είναι η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας που έχει ως αντικείμενο δραστηριοτήτων την άσκηση πολιτικής για την κοινωνική πολιτική του δήμου, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
  3. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΕΧΝΗ & ΦΥΣΗ» ιδρύθηκε το 2004 και διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο και στεγάζεται στο Εικαστικό  Εργαστήρι Ζωγραφικής Κεραμικής, το οποίο λειτουργεί στο Αίγιο.   Ιδρύθηκε με μοναδικό στόχο τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τη διοργάνωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και επισκέψεων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και τηςΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την οργάνωση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για όσους επιθυμού   να έλθουν σε επαφή με την αρχαιότατη τέχνη της κεραμικής.

ΔΗΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Η Ολυμπία αποτελεί σταθμό και αφετηρία για όλη την ανθρωπότητα στο διάβα των αιώνων. Σήμερα δε που η πείνα των λαών. θεριεύει και οι εξοπλισμοί των κρατών μεγαλώνουν, το πνεύμα του Ολυμπισμού μπορεί και πάλι να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για μια κοινωνία ανθρώπινη.
Στη σύγχρονη λοιπόν ιστορία η Ολυμπία έχει να παίξει μόνο θετικό ρόλο. Πέραν αυτού και στα πλαίσια της νέας διοικητικής δομής του «Καλλικράτη», ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας έχει να επιδείξει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως το δρυοδάσος της Φολόης και το ελατοδάσος της Λαμπείας, το όρος του Ερυμάνθου και τον ομώνυμο ποταμό «ο καθαρότερος των όλων» όπως τον χαρακτηρίζει ο Παυσανίας, μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας, όπως το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο των 50 θαλαμοειδών ταφών, η αρχαία πόλις Λασιώνα, το κάστρο της Οχιάς, και ο ναός της Άρτεμης στον Ερύμανθο, πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά σε κάθε χωριό των πρώην δήμων Λαμπείας, Λασιώνος, Φολόης που σήμερα μαζί με αυτόν της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελούν ένα ενιαίο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΩ

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΔΗΩ, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993 και είναι Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία. Βασικός στόχος και σκοπός του Οργανισμού είναι η πιστοποίηση προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Στους σκοπούς του Οργανισμού συμπεριλαμβάνεται και κάθε άλλη δράση ή ενέργεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας, αλλά και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία της υγείας των καταναλωτών.

ΑΜΚΕ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69 ΑΘΗΝΑ 10433

ΤΗΛ/FAX:210 8813760, 210 8813761 

Email: erymanthos2@gmail.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο