Μια από τις σημαντικότερες εργασίες που έχουν αρχίσει και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της ΑΜΚΕ Ερύμανθος με συμπράττοντα τον Δήμο Καλαβρύτων είναι η διάνοιξη περιπατητικών μονοπατιών πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ψωφίδας. Τα μονοπάτια αυτά είναι στην ουσία οι αρχαίοι δρόμοι διάβασης απ’ την περιοχή όπου διασταυρώνονταν οι αρχαίες οδοί Ολυμπίας προς ανατολική Πελοπόννησο και η διάβαση από περιοχή Αρχαίων Λουσών και Κλείτορα προς την Αρχαία Ήλιδα. Οι δρόμοι αυτοί, οι οποίοι ήσαν δημόσιοι δρόμοι μέχρι το 1938, σε πολλά σημεία είχαν καταλήξει αδιάβατοι.
Στο πρόγραμμα διάνοιξης μονοπατιών πέριξ της Αρχαίας Ψωφίδας οι δρόμοι αυτοί οδηγούν σε σημαντικά αξιοθέατα και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σπορ της υπαίθρου – όπως ορειβατικό ποδήλατο (mountain bike) – και για ιππικό τουρισμό. Ένα από τα μονοπάτια, που η διάνοιξή του έχει ήδη ολοκληρωθεί, είναι αυτό που οδηγεί από την πλατεία των Τριποτάμων στην Αργυρή Βρύση – ή, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, «του Αργύρη η Βρύση». Πρόκειται για μια μαγευτική διάβαση ανάμεσα στις βελανιδιές και τις καρυδιές του λόφου της Μπαρμπανίτσας. Ο προορισμός, δηλαδή η βρύση με το δροσερό νερό από παρακείμενη πηγή, που βρίσκεται στην όχθη του Αροάνιου ποταμού. Παλαιές υποδομές αναψυχής (κούνιες, υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα) θα επισκευαστούν στο προσεχές μέλλον.
Ένα άλλο σημαντικό μονοπάτι που διανοίγεται είναι από την συμβολή της Αρχαίας Τοξοτής γέφυρας Τριποτάμων μέχρι την περίφημη Βασιλική πηγή, όπου αναβλύζει ένα μεγάλο μέρος των πηγών του ποταμού Ερυμάνθου. Το μονοπάτι αυτό ακολουθεί την ανατολική όχθη του ποταμού, ο οποίος, στο σημείο αυτό αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Αχαϊας και Ηλείας. Είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή κάτω από πλατάνια ιτιές και πουρνάρια, παράλληλα με το αρχαίο τείχος, τμήματα του οποίου είναι σήμερα εμφανή. Οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν την προτίμησή τους στο ψάρεμα άγριας πέστροφας και μουστακιού, καθώς και στην συλλογή σαλιγκαριών, ενώ οι βοσκοί οδηγούν τα αιγοπρόβατά τους, μια ή δυο φορές την ημέρα για να πιούν νερό. Κατάληξη του μονοπατιού είναι η λεγόμενη Βασιλική πηγή, τα κρυστάλλινα νερά της οποίας είναι καθαρά και πόσιμα. Η διαδρομή αυτή είναι ιδανική και για όσους ενδιαφέρονται για παρατήρηση άγριων πουλιών (bird-watching), της πλούσιας πανίδας της περιοχής, όπως κίσσες, κουρούνες, γεράκια, κοτσίφια, γαρδέλια, σουσουράδες, κοκκινολαίμηδες, μπεκάτσες και πέρδικες. Άλλα ζώα που είναι πιθανόν να συναντήσει κανείς είναι σκαντζόχοιροι, χελώνες, σκίουροι, ενυδρίδες (βίδρες), κουνάβια και λαγούς, καθώς και της χλωρίδας η οποία συνίσταται σε εποχιακά αγριολούλουδα, όπως άγρια κρίνα, ανεμώνες, κυκλάμινα, χαμομήλι, παπαρούνες, ρίγανη, μανουσάκια, κίτρινους και ροζέ κρόκους, μαργαρίτες κ.α.
Κίσσα Κουρούνα Πέρδικες
Βίδρα Σκαντζόχοιρος Χελώνα
Ακόμη ένα μονοπάτι που πρόκειται να διανοιχθεί είναι από την θέση της αρχαίας Πύλης της περιτοιχισμένης πόλης Ψωφίδας μέχρι την κορυφή της αρχαίας ακρόπολης. Ο λόγος αυτός, στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, θα προσφέρει στον αναβάτη πανοραμική θέα στους οικισμούς των Τριποτάμων και της Χόζοβας, στους τρεις ποταμούς που συναντώνται στα νότια και στα γύρω βουνά που περιτειχίζουν την κοιλάδα της Ψωφίδας. Αυτό το σύμπλεγμα μονοπατιών θα αποτελέσει την βάση για ένα ολοκληρωμένο περιπατητικό πρόγραμμα στην Αρχαία Ψωφίδα στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού.
Ι. Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου Ψωφίδος (Τριπόταμα), 19ος αι.
Temple of Virgin Mary of the town of Psophis (Tripotama), 19th cent.
Πρόγραμμα βιοκαλλιέργειες και κοινωνικοί λαχανόκηποι
Μια άλλη πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Ερύμανθος σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΔΗΩ, που είναι κορυφαίος φορέας πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, για την περιοχή Τριποτάμων – Αρχαίας Ψωφίδας είναι η δημιουργία και καλλιέργεια «κοινωνικών λαχανόκηπων». Στους κοινωνικούς λαχανόκηπους θα καλλιεργήσουν σε πρώτη φάση εργαζόμενοι από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Τα προϊόντα από αυτούς τους λαχανόκηπους θα διατεθούν σε ηλικιωμένους και ανήμπορους προς εργασία. Επίσης ένα μέρος των προϊόντων αυτών, ως συμβολική πράξη, θα διατεθεί για τα συσσίτια των αστέγων της Αθήνας.
Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινωνικών συνεταιρισμών με βάση το Νόμο 4019/2011, η ΑΜΚΕ Ερύμανθος προετοιμάζει κατοίκους της περιοχής για τη δημιουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού αλόγων (ίππων). Με αυτό το συνεταιρισμό θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ιππικού τουρισμού στην περιοχή και η ενίσχυση των τοπικών εισοδημάτων, γεγονός που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία.
Υποδομές στην Αρχαία Ψωφίδα
Στην Αρχαία Ψωφίδα (σημερινά Τριπόταμα) ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί από τα τοπικά καταστήματα για φαγητό, καφέ και τοπικά προϊόντα, με χαρακτηριστικό τόπο αναψυχής το πεστροφείο – ταβέρνα – καφετέρια «Ο ΜΥΛΟΣ», στην δυτική όχθη του Ερυμάνθου, το οποίο προσφέρει ντόπια πέστροφα, ενώ στο παλιό νερόμυλο και στο γύρω φυσικό περιβάλλον εκτίθεται λαογραφικό υλικό.
Άλλα αξιοθέατα
- Αρχαίες γέφυρες (η πέτρινη γέφυρα στην πλατεία των Τριποτάμων και η τοξοτή γέφυρα)
- Λείψανα του αρχαίου τοίχους και άλλων αρχαίων δημόσιων κτηρίων και ναών
- Μονοπάτια
- Αργυρή Βρύση
- Το σημείο που σμίγουν τα τρεία ποτάμια (Ερύμανθος, Αροάνιος και Σειραίος)
- Πηγές Κατριβά και Βασιλική
- Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
- Παραδοσιακά πέτρινα κτίρια
Προώθηση απο ΑΜΚΕ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
Ιδρυτικό μέλος Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών
email: erymanthos2@gmail.com τηλ/fax:2108813760-61