Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου

Διεθνολόγος

Στα πλαίσια του Δήμου Αθηναίων, εδράζεται ένα πλέγμα δομών και υπηρεσιών με αποστολή την εξυπηρέτηση και ελάφρυνση είτε των κοινωνικά ευπαθών ομάδων είτε κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη την ενδελέχεια και τον εναγκαλισμό. Σκοπός του κειμένου αποτελεί η γνωριμία με αυτές τις δομές και η κατανόησή τους προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέγγιση μεταξύ των δύο συμβαλλομένων.

Ως αφετηρία αυτής της παρουσίασης θα τεθεί η κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Ο τριμερής διαχωρισμός, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων είναι ο εξής: οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία και οι ουσιοεξαρτώμενοι.

 

Όσον αφορά τους άστεγους, από το 1999, το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) κάνει αισθητή την παρουσία του με την ενασχόλησή του με θέματα αστέγων αλλά και απόρων. Ενεργή πρόθεση του Κέντρου, η κοινωνική επαναφορά και τακτοποίηση αυτών των ανθρώπων. Το Κ.Υ.Α.Δ.Α., επίσης, συλλέγει προϊόντα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα) τα οποία τα μοιράζει σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη είτε άστεγοι είτε σε ανθρώπους με οικονομική αδυναμία. Στους κόλπους του Κ.Υ.Α.Δ.Α. λειτουργούν πλήθος υποδομών με σημαντικό έργο και παρουσία.

Το Κέντρο Σίτισης προσφέρει, σε καθημερινή βάση, 2.500 – 3.000 μερίδες τροφής. Από αυτή την πρωτοβουλία ωφελούνται ημεδαποί και αλλοδαποί. Ο διαμοιρασμός πραγματοποιείται στις 12:00-13:00 και εξυπηρετεί 450 άτομα, κυρίως Έλληνες ενώ στις 15:00 διανείμει η Εκκλησία της Ελλάδος σε περίπου 1000 άτομα στον ίδιο χώρο. Στις 17:00-18:00, το Ίδρυμα Αστέγων προσφέρει μερίδες φαγητού σε 700 ανθρώπους, αλλοδαπούς και μη, που έχουν την ανάγκη, στην οδό Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35.

Οι Ξενώνες εξυπηρετούν και παρέχουν στέγη στους συνανθρώπους μας οι οποίοι είχαν την ατυχία να βρεθούν «στο δρόμο». Υπάρχουν δύο ξενώνες, ο ένας είναι μισθωμένος και φιλοξενεί 110 άτομα άνω των 18 ετών ενώ πιλοτικά λειτουργεί στην οδό Πατησίων ξενώνας που ανήκει στο Ίδρυμα και έχει 65 κλίνες απευθυνόμενος σε υπερήλικες.

Η Κοινωνική Υπηρεσία παρέχει τα εξής (και τα οποία περιγράφονται επακριβώς στον ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων: (1)

  • Υποδοχή (intake). 
  • Συμβουλευτική και ενημέρωση. 
  • Ψυχοκοινωνική στήριξη. 
  • Κοινωνικοπρονοιακή κάλυψη των φιλοξενούμενων (έκδοση βιβλιαρίων, έκδοση επιδομάτων και συντάξεων κ.τ.λ.).
  • Κοινωνική αποκατάσταση (παραπομπές σε θεραπευτήρια, γηροκομεία κ.τ.λ.) και επανένταξη.
  • Δωρεάν διανομή ιματισμού. 
  • Δημιουργία ομάδων αλληλοϋποστήριξης. 

Διαπιστώνεται πλήθος συμπράξεων μεταξύ, του Δήμου Αθηναίων, του Κ.Υ.Α.Δ.Α, με πλήθος  κρατικών ή μη οντοτήτων, όπως για παράδειγμα την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.), τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), καθώς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Παρατηρείται, λοιπόν, ένα τρίγωνο συνεργασίας, το οποίο αλληλοτροφοδοτείται, ενδυναμώνει και προωθεί τους σκοπούς του Κ.Υ.Α.Δ.Α.: Ίδρυμα Αστέγων – Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Αστέγων – Εθελοντές.

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Αστέγων αναλαμβάνει ποικίλες πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι του Δήμου Αθηναίων, και μέσω ενημερωτικών εκστρατειών προκειμένου οι πολίτες να κινητοποιηθούν και να συμπαρασταθούν σε αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, προσπαθεί να βρει χρηματικά ποσά για να εξυπηρετήσει τους στόχους του και παράλληλα συλλέγει εθελοντές οι οποίοι βοηθούν προκειμένου να συνδιαμορφωθούν λύσεις σε σχέση με τους άστεγους.

Οι Εθελοντές έχουν πραγματικά ενεργή παρουσία στη διαδικασία απάλυνσης αλλά και εύρεσης ουσιαστικών λύσεων στο πρόβλημα των αστέγων. Ουσιαστικά, κινούνται σε όλη την Αθήνα (“street work”) με σκοπό την εξεύρεση ανθρώπων χωρίς στέγη προκειμένου να δώσουν την ανάλογη ενημέρωση στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. Τέλος, υπάρχουν «ειδικές εξωτερικές κινητές μονάδες» οι οποίες παρέχουν σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη, τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Oι «ειδικές εξωτερικές κινητές μονάδες» αποτελούνται από κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές) αλλά κι από άλλους χώρους, όπως κοινωνικοί λειτουργοί. Επίσης, θα πρέπει να ειπωθεί ότι όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα κ.τ.λ.) που προσφέρονται στους αστέγους, παρέχονται από το Δήμο Αθηναίων αλλά κι από δωρεές.

Το «Παντοπωλείο της Καρδιάς» ή «Κοινωνικό Παντοπωλείο» βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 66 και προσφέρει αγαθά σε 200 οικογένειες, οι οποίες δε δύνανται να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες ανά εξάμηνο.

Η εταιρεία “Carrefour – Μαρινόπουλος” είναι ο συνδράμων εταίρος σε αυτή την προσπάθεια.

Το «Κοινωνικό Φαρμακείο» εντοπίζεται στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς και αποτελεί αποκύημα της σύμπραξης του Ιδρύματος Αστέγων, των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και της ΜΚΟ «Φαρμακοποιοί του Κόσμου». Λειτουργεί τις καθημερινές από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και παρέχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα χωρίς κανένα αντίτιμο, στους συμπολίτες που πλήττονται από τη φτώχεια και οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι.

Η «Αθηναϊκή Αγορά» βρίσκεται επίσης στην πλατεία Βαρβακείου με σκοπό τη διανομή ειδών ρουχισμού, οικιακού εξοπλισμού κ.τ.λ. Οι ώρες υποδοχής και εξυπηρέτησης είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Προκειμένου να καταστεί κάποιος ωφελούμενος, θα πρέπει να είναι μέλος είτε άπορης είτε μέλος μονογονεϊκής ή πολυτεκνικής οικογένειας είτε άνθρωπος ο οποίος είναι μόνος του στη ζωή. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες καταθέτουν τα χαρτιά που τους ζητούνται και αφού ελεγχθούν από την ειδική επιτροπή, η Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος Αστέγων τους δίνει το «Ειδικό Κουπόνι» το οποίο είναι το εισιτήριο για τα αγαθά που προσφέρονται από την «Αγορά».

Τέλος, ο «σταθμός τροφίμων» συλλέγει τρόφιμα που προέρχονται από χορηγίες και δωρεές και κατόπιν τα προσφέρει σε πάνω από 1000 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η προσφορές τροφίμων γίνονται δεκτές στην οδό Πειραιώς 35.

Τέλος, στην περιοχή Μακρυγιάννη, μία σημαντική πρωτοβουλία είναι εν ενεργεία από το Μάιo, το Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια. Το κτίριο αυτό του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ανακαινίστηκε πλήρως με έξοδα της COSMOTE. Ο σκοπός του Προγράμματος είναι να βοηθά, για ένα χρόνο, 200 οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, προσφέροντας πολύπλευρη στήριξη, όπως είδη ρουχισμού, βιβλία, παιχνίδια και ψυχολογική στήριξη.

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. επιτελεί σημαντικό έργο και όπως πληροφορηθήκαμε με μεγάλη χαρά από τον Πρόεδρό του, κ. Αποστολόπουλο, από πέρυσι τα Χριστούγεννα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι χορηγίες.

Σχετικά τα άτομα με αναπηρία, ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει το Γραφείο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες, με ενεργό ενδιαφέρον σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Το Γραφείο δίνει τα κατάλληλα υποστηρικτικά εφόδια, είτε συμβουλευτικής υφής είτε άλλης μορφής προκειμένου να βοηθήσει τους ενδιαφερομένους ειδικά σε εποχές ύφεσης. Επιπλέον, ασχολείται με διάφορα προγράμματα με τελικό αποδέκτη τα άτομα με αναπηρία με τη σύμπραξη με διαφορές άλλες οντότητες του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, αναλαμβάνει δράσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα, για παράδειγμα ενημερωτικές ημερίδες, και προσπαθεί να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ των πολιτών της Αθήνας. Επιτελεί και ρόλο Κέντρου Πληροφόρησης. Επιπροσθέτως, προσπαθεί να διευκολύνει τη ζωή των αναπήρων προσπαθώντας να δίνει απαντήσεις στα προβλήματά τους, και με τις μαθητείες και με την πρακτική άσκηση που αφορούν μαθητές Κέντρων Κατάρτησης Α.Μ.Ε.Α. καθώς και με πολλές άλλες πρωτοβουλίες.

Αυτά που αγωνίζεται να επιτύχει το Γραφείο είναι:

  • Προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της κοινωνικής συνοχής.
  • Καταπολέμηση των διακρίσεων.
  • Ενθάρρυνση για απασχόληση.
  • Διευκόλυνση της πρόσβασης.
  • Ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. (2)

Όσον αφορά τους ουσιοεξαρτώμενους, ο Δήμος Αθηναίων δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη και ταυτόχρονα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να προστατευθούν τα άτομα τούτα, με τελικό στόχο τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Το 1998 αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για το Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας «Αθηνά Υγεία» το οποίο δραστηριοποιείται «με τη συμβολή και τη διοικητική μέριμνα του Δήμου Αθηναίων» ενώ μαζί με το Δήμο το υποστηρίζουν χρηματικά η ΚΕΔΚΕ και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Στοχεύει στους μαθητές, στους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς και ξεδιπλώνει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες προκειμένου να επιτύχει την πρόληψη, την ενημέρωση και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπάρχουν τέσσερα κέντρα πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διάδοση πληροφοριών σε σχέση με το θέμα, καθώς επίσης ψυχολογική στήριξη και οτιδήποτε προάγει την πρόληψη. Το άλλο σκέλος των αρμοδιοτήτων του Κέντρου είναι οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με στόχο την ενίσχυση των μαθητών απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες και συμπεριφορές καθώς και την ανάπτυξη «του ρόλου των γονιών και των εκπαιδευτικών σαν ενήλικες που βοηθούν τους νέους στο μεγάλωμά τους». (3)

Τα Κέντρα, επίσης, διαθέτουν ειδικούς οι οποίοι επικουρούν τηλεφωνικώς οποιονδήποτε χρήζει ανάγκης και τους βοηθούν ούτως ώστε να προσχωρήσουν σε προγράμματα απεξάρτησης.

Επιπροσθέτως, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα και δράσεις σχετικά με τους ουσιοεξαρτωμένους τα οποία, όπως αναφέρονται στον ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων (4), συνοπτικά είναι τα εξής:

  • Προγράμματα πρόληψης για μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων.
  • Προγράμματα πρόληψης για ομάδες γονέων.
  • Προγράμματα πρόληψης για εκπαιδευτικούς.
  • Προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινοτήτων.
  • Πρόγραμμα συμβουλευτικής σε άτομα και οικογένειες.
  • Προγράμματα πρόληψης – αγωγής υγείας σε χώρους εργασίας.
  • Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για ομάδες νέων και εφήβων.
  • Προσέλκυση και εκπαίδευση εθελοντών.
  • Εκπαίδευση επαγγελματιών κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, επαγγελματιών υγείας και φοιτητών.
  • Πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο (street work).

Κατόπιν, λοιπόν, της παρουσίασης των δομών του Δήμου για τις ευπαθείς ομάδες, θα περάσουμε στους φορείς του Δήμου που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία. Η τρίτη ηλικία είναι μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη φάση στη ζωή του ανθρώπου, και όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τα άτομα που τη διανύουν. Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η συνεχής και διαρκής παρουσία των ηλικιωμένων στον κοινωνικό ιστό δίχως να περνούν σε μια παθητική διάσταση καθώς και η αποφυγή φαινομένων παραίτησης από τη ζωή και της συνεπαγόμενης θλίψης και απομόνωσης.

Οι λέσχες φιλίας του Δήμου Αθηναίων είναι μια πρωτοβουλία που προάγει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ηλικιωμένων, και προωθεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχουν 24 λέσχες φιλίας οι οποίες λειτουργούν κατά τόπους, διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ηλικιωμένους. Επίσης, διοργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες διαφορετικής χροιάς, στα πλαίσιά αυτών, όπως εκδρομές, πολιτιστικά δρώμενα κ.τ.λ.

Η «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα αξιόλογο που εφαρμόζεται από το Δήμο Αθηναίων με πραγματικά μεγάλη αποτελεσματικότητα και προσφέρει την «αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους δημότες της Αθήνας» (5). Απευθύνεται σε ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν είναι ικανοί να φροντίσουν απόλυτα τον εαυτό τους είτε λόγω ηλικίας είτε εξαιτίας άλλων σωματικών και μη προβλημάτων. Το πρόγραμμα στοχεύει στη θετική εξέλιξη των όρων ζωής αυτών των ατόμων, καθώς και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επίτευξη ανεξαρτησίας αυτών των ατόμων. Τα άτομα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα απολαμβάνουν «συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά». Η πυραμίδα του «Βοήθεια στο Σπίτι» απαρτίζεται από 4 ειδικούς: μία κοινωνική λειτουργό, μία νοσηλεύτρια, δύο οικογενειακές βοηθούς και ένα γιατρό ο οποίος καθοδηγεί αν χρειαστεί.

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, θα αναφερθούμε στους φορείς του Δήμου για τους αλλοδαπούς και τους μετανάστες. Η Αθήνα και γενικότερα η Ελλάδα, επί χρόνια ήταν τόπος υποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρυθμός εισόδου στη χώρα έχει αυξηθεί ραγδαία. Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλά πρόσωπα και αποτελεί κόμβο πολλών πολιτισμών και νοοτροπιών.

Προκειμένου να ενσωματωθούν οι μετανάστες στην ελληνική πραγματικότητα, ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών εξετάζει τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί στα πλαίσια του Δήμου Αθηναίων ώστε να μπορέσουν να δοθούν λύσεις. Επίσης, έχει εισηγητικό ρόλο προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες θα επιταχύνουν και θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση των μεταναστών. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο του Δήμου.

Ο στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι «στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών του Δήμου, να εξαλείψει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης σε βάρος υπηκόων τρίτης χώρας, εφόσον παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και να εφαρμόσει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, σε κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνικής συνοχής» (6). Το οποίο αποτελεί ζήτημα βαρύνουσας σημασίας, ειδικά στις μέρες μας όπου ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με το κτηνώδες πρόσωπο της ρατσιστικής βίας.

Επιπλέον, ο Δήμος της Αθήνας επιδιώκει «το σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ένταξης, αλλά και την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική πολυμορφία, την ιδιότητα του πολίτη, τα πολιτικά δικαιώματα και τη συμμετοχή των μεταναστών στα κοινά». (7)

Υπάρχει, επίσης, το Τμήμα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών το οποίο μετατράπηκε σε Διεύθυνση Αλλοδαπών στους κόλπους της οποίας υπάρχουν τα εξής:

  • Τμήμα Διοικητικής Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών. 
  • Τμήμα Γραμματείας & Αρχείου. 
  • Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας Αλλοδαπών. 

Σημαντική είναι η συνεισφορά του Δήμου και στην όψη της επιμόρφωσης των μεταναστών αφού προσφέρει σε ενήλικους αλλοδαπούς μαθήματα ελληνικής γλώσσας ώστε να διευκολύνεται αλλά και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους. Επίσης, ενισχύει και τη διαδικασία της κοινωνικής τους ένταξης και προωθεί την κοινωνική συνοχή. Επιπροσθέτως, η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με δυνατότητα απόκτησης πτυχίου χωρίς αντίτιμο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο, IC3, με συμπράττοντα εταίρο με τον φορέα πιστοποίησης Infotest.

Τέλος, υπάρχουν οι διαπολιτισμικοί παιδικοί σταθμοί αλλά και ο “Athens International Radio”, ο οποίος αποτελεί την ξενόγλωσση εκδοχή του Δημοτικού Σταθμού «Αθήνα 9.84» και αποτελεί μέσο επικοινωνίας για τους αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα.

Είναι σημαντικό να γίνονται γνωστοί όλοι οι φορείς του Δήμου, καθώς και όλες οι δράσεις, τα προγράμματα τα οποία λαμβάνουν χώρα, διότι διευκολύνουν τους πολίτες να απευθυνθούν στον κατάλληλο φορέα προκειμένου να βρουν μια χείρα βοηθείας αλλά ταυτόχρονα τους δίνεται και η ευκαιρία να ενημερωθούν ώστε να βάλουν και το δικό τους λιθαράκι σε αυτή τη δαιδαλώδη προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι ζωής όλων και ο κοινωνικός ιστός να ενδυναμωθεί.
 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι – Τηλέφωνα – Διευθύνσεις:

Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ)

Ταχ. Δ/νση: Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς 35, 10552 Αθήνα

Τηλέφωνο: 2105246516

Fax: 2105235671

E-mail: seckyada@otenet.gr, kyadapress@otenet.gr


Γραφείο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες

Διεύθυνση: Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς

Τηλέφωνο: 210 5242733

Φαξ: 210 5242733

E-mail: amea@cityofathens.gr 


Κέντρα πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών

  •  «ΠΑΛΛΑΣ-ΑΘΗΝΑ»
    Στουρνάρα 21
    τηλ. 2103800038, 2103835879
  •  «ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΜΑΧΟΣ»
    Αίνου & Βουλιαγμένης
    τηλ. 2109270096
  •  «ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΝΑΙΑ»
    Ελασιδών 30 & Κωνσταντινουπόλεως  τηλ. 2103424024
  •  «ΑΘΗΝΑ-ΠΟΛΙΑΣ»
    Γαλατσίου 1 & Πατησίων
    τηλ. 2102114566


Γραφείο Αλλοδαπών

Διεύθυνση: Μαιζώνος 45 & Ψαρών
Τηλέφωνο: 2105234466, 2105236294


Athens International Radio

www.air1044fm.gr

Υποσημειώσεις

1. http://www.cityofathens.gr/eypatheis-koinonikes-omades/astegoi 

2. http://www.cityofathens.gr/katoikoi/eypatheis-koinonikes-omades/atoma-me-anapiries/grafeio-stiriksis-atomon-me-anapiries 

3. http://kentro-prolipsis.gr/Default.aspx?tabid=63 

4. http://www.cityofathens.gr/katoikoi/eypatheis-koinonikes-omades/oysioeksartomenoi/programmata-draseis

5. http://www.cityofathens.gr/katoikoi/triti-ilikia/programma-boitheia-sto-spiti

6. http://www.cityofathens.gr/katoikoi/allodapoi-metanastes

7. http://www.cityofathens.gr/katoikoi/allodapoi-metanastes