Εξάλειψη της «λούφας», της διαφθοράς στο Δήμο, η αρωγή προς τους αδύναμους συμπολίτες
Ο Δήμος Αθηναίων σε περίοδο κρίσης αλλάζει σελίδα. Από τη μια πλευρά ο αναγκαστικός περιορισμός του προϋπολογισμού, και από την άλλη η βούληση του δημάρχου, έχουν αλλάξει τα δεδομένα διαχείρισης.
Περιορίζεται η σπατάλη, οι αργομισθίες και η διαφθορά. Ο κ. Καμίνης, ένας άνθρωπος που κρατά χαμηλό προφίλ στις δηλώσεις του, από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε να τηρήσει τις αρχές της διαφάνειας και αξιοκρατίας, της αντιμετώπισης της σπατάλης και της διαφθοράς στο Δήμο, της παροχής βοήθειας σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. «Η Αθήνα πρέπει να είναι μια πόλη φιλική, ασφαλής και βιώσιμη και να διέπεται από κανόνες ασφάλειας και δικαιοσύνης», όπως αναφέρει ο ίδιος.
Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου στην περίοδο κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, ο κ. Καμίνης προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους διεκδίκησης καλώντας σε σύσκεψη τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για την ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στους άστεγους, τους μετανάστες και άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
«Νιώθω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ο Δήμος να διαδραματίσει το θεσμικό του ρόλο ως κοινωνικός πυρήνας, ως κεντρικός συνεκτικός ιστός ολόκληρης της πόλης, ως μία μεγάλη ομπρέλα για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αρωγής για τους αδύναμους συμπολίτες» έχει δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, κάνοντας απολογισμό του περασμένου 18μήνου και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Η συνεργασία του Δήμου της Αθήνας με τις συλλογικότητες, τις δημοτικές παρατάξεις, τα στελέχη του Δήμου, τους δημότες, το καλλιτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό, κρίνεται απαραίτητη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα και την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης.
Κοινωνική μέριμνα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι η συνεργασία που ανέπτυξε ο Δήμος με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες σχετίζονται με την παροχή βοήθειας στους αστέγους (PRAXIS, Γιατροί του Κόσμου, Κλίμακα, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, Αποστολή, Άρσις, Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Κάριτας). Με αυτή την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια των έντονων κυμάτων κακοκαιρίας το χειμώνα που μας πέρασε, λειτούργησαν 7 καταφύγια στο κέντρο της Αθήνας με την πολύτιμη συμβολή της κοινωνίας πολιτών. Συντονίστηκαν οι χώροι φιλοξενίας, αλληλοκαλύφθηκαν σε ανάγκες τροφίμων και ρουχισμού και συγκροτήθηκαν ομάδες δρόμου (street work). Σε αυτούς τους άξονες, ο Δήμος έχει μεριμνήσει ώστε 160 άστεγοι και άποροι να στεγάζονται στους ξενώνες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), με την προοπτική να προστεθούν άλλες 60 θέσεις. Γυναίκες μετανάστριες -θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας- αλλά και οι αλλοδαποί άστεγοι έχουν, αντίστοιχα, δωρεάν πρόσβαση στον ξενώνα, που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων για τη στήριξη των θυμάτων κακοποίησης και στο βραδινό πρόγραμμα σίτισης αστέγων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις 600 θέσεις που υπάρχουν στην Αττική, οι 220 ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων. Ο κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το «super market των φτωχών», το οποίο λειτουργεί στο κτίριο του παλαιού Φρουραρχείου, στο σταθμό Λαρίσης και αποτελεί το διάμεσο μεταξύ εκείνων που θέλουν να προσφέρουν -πολίτες ή οργανώσεις- και εκείνων που χρειάζονται ανάγκη. Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου καταγράφεται η προσφορά και η ζήτηση των αγαθών πρώτης ανάγκης και εν συνεχεία διανέμονται τρόφιμα, κουβέρτες, ρουχισμός σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Το «κοινωνικό παντοπωλείο» του Δήμου, τέλος, παρέχει προϊόντα σε 200 οικογένειες ενώ αυξήθηκαν τα γεύματα που προσφέρονται στα συσσίτια του Δήμου, από 1000 σε 2000, τη φετινή χρονιά.
Αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας
Αναφορικά με την έξαρση της ρατσιστικής βίας, ο κ. Καμίνης θεωρεί το κράτος δικαίου ως τη μόνη διέξοδο. Η αθρόα παράνομη είσοδος μεταναστών και η απόπειρα μηχανοκίνητων ομάδων κρούσης να πάρουν το νόμο στα χέρια τους οδηγεί σε εγκληματικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας. Η πολιτισμική και θρησκευτική πολυμορφία αποτελεί θετική πτυχή της κοινωνίας. Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Δήμου, για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Έργο του Συμβουλίου, αποτελεί η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες όσον αφορά την τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες υπηρεσίες ή τη δημοτική αρχή. Επίσης, το ΣΕΜ υποβάλλει εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ένταξη των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού.
Θετικός στην ίδρυση κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στα όρια του Δήμου φαίνεται να είναι ο Δήμος Αθηναίων, δίνοντας το «πράσινο φως» μετά από συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον περασμένο Ιούλιο. Ο κ. Καμίνης θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα προς άλλους δημάρχους που δε δέχονται παρόμοια κέντρα στην περιοχή τους.
Αντιμετώπιση της διαφθοράς
Σε μια περίοδο κρίσης αξιών, ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι έχει κομματικό δαλτονισμό – αχρωματοψία, όσον αφορά ζητήματα νομιμότητας και ήθους. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι δεν έχουν διαλευκανθεί τόσα σκάνδαλα εν μέρει έχει οδηγήσει στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος». Για αυτό το λόγο, ο δήμαρχος δε διστάζει να στείλει στη δικαιοσύνη όσους ασχημονούν ακόμη κι αν είναι στελέχη του δικού του συνδυασμού. Όπως συνέβη με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ και την οποία κατήγγειλε ο ίδιος ο δήμαρχος στον αρχηγό της Αστυνομίας. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε, και η ορκωμοσία του νέου προέδρου κ. Γ. Αποστολόπουλου στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) μετά τις καταγγελίες για διαφθορά του πρώην προέδρου, Γιάννη Σφακιανάκη και την εμπλοκή του διευθυντή Ηρακλή Ευσταθίου. Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ασκήθηκε καταγγελία για απόπειρα χρηματισμού του τέως προέδρου από προμηθευτή τροφίμων με στόχο να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέλλον. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προμηθευτή, ο πρώην διευθυντής του Κέντρου είχε ζητήσει 10.000 ευρώ προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά και για να τακτοποιηθούν οι οφειλές του Δήμου προς την εταιρεία του. Κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο και το συνεργάτη του ότι απαίτησαν το 10% επί των προηγούμενων οφειλών προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα οφειλόμενα χρήματα.
Ένα ακόμη παράδειγμα διαφθοράς αφορά 49χρονη υπάλληλο της ΔΕΗ η οποία συνελήφθη όταν προσπάθησε να εξαπατήσει ιδιοκτήτη καταστήματος προφασιζόμενη την αναζήτηση πόρων για ανύπαρκτη εκδήλωση πολεμικών τεχνών την οποία θα πραγματοποιούσε ο Δήμος.
Η Αθήνα αποτελεί μια πόλη – θύμα της γενικευμένης κρίσης, αντανακλά την εικόνα μίας πόλης, η οποία αδυνατεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της με τον ίδιο τρόπο που δυσκολεύεται να περιθάλψει τους περιθωριοποιημένους συμπολίτες. Με στόχο τη βελτίωση αυτής της εικόνας και την προστασία της δημόσιας υγείας, έλεγχοι ξεκίνησαν στις παράνομες αποθήκες ανακύκλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης και καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, καθημερινά αφαιρούνται από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της Αθήνας 50 τόνοι υλικών. Ο αντιδήμαρχος ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Αντώνης Βαρελάς, τονίζει: «Όλη αυτή η κατάσταση υποβαθμίζει την ιδέα της ανακύκλωσης αλλά κι εγκυμονεί κινδύνους όταν στα παράνομα χυτήρια είναι δυνατόν να καταλήγουν συσκευασίες από επικίνδυνα απόβλητα, όπως ένα αεροζόλ, και συσκευασίες όπως ένα κουτάκι από γάλα και να παράγονται νέα υλικά, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία». Επίσης, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, ο Δήμος έπληξε αποφασιστικά το παραεμπόριο κλείνοντας τους τελευταίους 18 μήνες περίπου 100 παράνομες αποθήκες με χιλιάδες τόνους υλικό παραεμπορίου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατόπιν διαλόγου με τους παραδοσιακούς ρακοσυλλέκτες, λειτούργησε στην Ιερά οδό περίκλειστος χώρος.
Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη
Αναφορικά με την υγεία, αναπτύσσεται ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με προληπτικό έλεγχο των μαθητών στο 1ο και στο 6ο Διαμέρισμα από γιατρούς του Δήμου, προληπτικό έλεγχο στις λέσχες Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ), προγράμματα για πρόληψη της φυματίωσης και παθήσεις του αναπνευστικού. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, δράσεις πρόληψης σχετικά με το AIDS, τα λοιμώδη νοσήματα, εμβολιασμοί με κινητές μονάδες σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Με άξονα την ενημέρωση του χρήστη παράνομων ουσιών, την παροχή βοήθειας και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς του, ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρου προένταξης τοξικομανών ως προθάλαμο για τις κοινότητες απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ,ΟΚΑΝΑ,18 ΑΝΩ). Δωρεάν πρόσβαση έχουν, επίσης, όλοι οι μετανάστες στα δημοτικά ιατρεία. Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια παρέχονται δωρεάν στους Δημότες οι κάτωθι εργαστηριακές εξετάσεις: Γενική αίματος, Γενική ούρων, ΤΚΕ, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, Ουρία, Ουρικό οξύ, Σάκχαρο κ.τ.λ. Επίσης, παρέχεται δωρεάν το «Τεστ Παπανικολάου». Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει 7 δημοτικά ιατρεία διαμοιρασμένα σε 6 από τα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων.
Θετικές πρωτοβουλίες
Άλλα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών του είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος ΕΣΠΑ, γεγονός που επιτρέπει στο Δήμο να δεχτεί άλλα 500 παιδιά. Ας μην ξεχνάμε το σκάνδαλο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με την παράνομη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς δεν τους είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα δημοτικά κτίρια! Η διαχείριση των πόρων από το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να αναπτυχθεί σε 5 άξονες: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού, διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του προγράμματος. Εξοικονόμηση πόρων, τέλος, πραγματοποιείται από τον ίδιο το Δήμο καθώς η ιστοσελίδα του σχεδιάστηκε από την τοπική Αρχή με αποτέλεσμα να μην ξοδευτούν χρήματα για το σχεδιασμό της.
Πρέπει να αναφέρουμε πως θετικές πρωτοβουλίες του Δήμου, όπως, οι «Παρασκευές στο κέντρο» σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και «τις Τρίτες όλοι κέντρο» σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες στην εστίαση, έδωσαν ζωή στις «δύσκολες» γειτονιές του κέντρου ενώ οι μελέτες σχεδιασμού ποδηλατοδρόμων και συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα πρόκειται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη της Αθήνας.