oikopress


Η Οίκοpress είναι πεπεισμένη ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών αποτελεί ευθύνη του κοινωνικού συνόλου και της πολιτείας. Για τούτο επιχειρεί με εμπεριστατωμένες μελέτες και ρεπορτάζ, και με τη συντονισμένη δουλειά των συνεργατών της, ειδικών επιστημόνων και δημοσιογράφων να παρουσιάσει προσεγγίσεις και μια συστηματική παρακολούθηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής.


Η ποιότητα ζωής είναι αλήθεια ότι περικλείει παραμέτρους της καλής ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής κατάστασης του ατόμου. Με τη θεματολογία της η Οίκοpress εστιάζει την προσοχή της στο χώρο της υγείας. Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι όροι απαραίτητοι για την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα σήμερα, είναι η απασχόληση, η κατοικία, το περιβάλλον, η υγεία. Αλλά μην ξεχνάμε ότι και τα υλικά αγαθά, τα διατροφικά προϊόντα, είναι εκείνα που προσδιορίζουν την καλή σωματική υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση η Οίκοpress παρουσιάζει θέματα που θα βοηθήσουν τους πολίτες και θα τους ενημερώσουν, ώστε με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις να αντιμετωπίζουν την μολυσμένη και, εν πολλοίς, προβληματική καθημερινότητα.

Δημοτικοί και κοινωνικοί λαχανόκηποι στην Ελλάδα. Τι είναι οι αστικοί και κοινωνικοί λαχανόκηποι τι μπορούμε και τι πρέπει να αλλάξουμε. Ιστορία / Λειτουργία / Οφέλη / Πλεονεκτήματα /Επιτυχή Παραδείγματα. Είναι μια μοναδική δυνατότητα που παρέχεται στους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την δυνατότητα κατανάλωσης προϊόντων, που οι ίδιοι θα ελέγχουν την καλλιέργεια και ανάπτυξή τους.

Το πρόβλημα του υδράργυρου. Πώς προσλαμβάνουμε τον υδράργυρο και πώς θα απαλλαγούμε από αυτόν. Πρωτοβάθμια / Δευτερογενής / Τριτοβάθμια επεξεργασία. Προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις για την επεξεργασία και την τελική διάθεση των βαρέων μετάλλων. Φυσικές / Ανθρωπογενείς πηγές. Είναι γνωστό πλέον ότι ο υδράργυρος επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας και η άγνοια οδηγεί πολλές φορές στην μοιραία έκθεση σ’ αυτό στοιχείο. Η ενημέρωση μπορεί να μας προστατεύσει, ώστε ν’ αποφύγουμε προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο, που αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης του και της τοξικότητάς του.

Οργανισμός ελέγχου & πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ. Λίγα λόγια για την βιολογική γεωργία και την πιστοποίηση προϊόντων. Πώς μπορείτε να γίνετε και σεις ένας πιστοποιημένος επιχειρηματίας.

Καταναλωτές: Πώς ξέρω ότι είναι βιολογικό; Η ΔΗΩ είναι ο πρώτος διαπιστευμένος, ελληνικός φορέας πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων, που στοχεύει στην πιστοποίηση προϊόντων βιολογικής γεωργίας, με την πραγματοποίηση εκτενών ελέγχων για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, αλλά και την πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων και Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας. Στους σκοπούς του οργανισμού συμπεριλαμβάνεται και κάθε άλλη δράση ή ενέργεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας, αλλά και, γενικότερα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Ωφέλιμα τρόφιμα & τι γνωρίζουμε για αυτά. Τροφές και προϊόντα, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αναφορά στο: Κεφίρ / Κρόκος Κοζάνης / Γύρη. Πρόκειται για τρία διατροφικά είδη που με τα θρεπτικά συστατικά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού με παράλληλη σταθεροποίηση των ελεύθερων ριζών από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, που δρουν ανασταλτικά στη γήρανση.

Αστική ρύπανση και πολιτικές ορθής διαχείρισής της – Μέρος Β΄. Τι είναι η ηχορύπανση, ποιές είναι οι πηγές και οι αιτίες θορύβου. Έρευνα για την αισθητική ρύπανση, παραδείγματα αστικής οπτικής ρύπανσης. Περιγραφή και ανάλυση της φωτορύπανσης. Δυστυχώς είναι πολλά τα προβλήματα που γεννήθηκαν με την αστική ζωή. Η ανάπτυξη, η κοινωνική, η επιστημονική και η τεχνολογική, δημιούργησαν προβλήματα που ούτε μπορούσε να φανταστεί ο πολίτης. Η ρύπανση που προκαλείται από τους θορύβους είτε τους ηχητικούς είτε του φωτός, δημιουργεί άπειρα προβλήματα. Τα ντεσιμπέλ που μας βομβαρδίζουν και ο υπερβολικός και λανθασμένος φωτισμός των αστικών περιοχών, αποτελούν ένα ακόμη κίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.

Η Οίκοpress εξετάζει πολυεπίπεδα τον χαρακτήρα της έννοιας «ποιότητα ζωής», προσφέροντας ενημέρωση, αλλά και τα εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν τον πολίτη ν’ αποκτήσει μια διαφορετική σχέση με το περιβάλλον, αποκτώντας προσωπικές πεποιθήσεις για την προστασία της υγείας του.

 

  

Διαβάστε το Newsletter του δεύτερού μας τεύχους…