Πώς θα γίνετε «πράσινος» οδηγός

Με μια απλή αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις βλαβερές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και παράλληλα να εξοικονομήσετε χρήματα.

Τα αυτοκίνητα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, μετά τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας (αυτούς που λειτουργούν με άνθρακα). Παράλληλα η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με ένα φάσμα πνευμονικών νοσημάτων, καθώς και με εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες. Οι οδηγοί πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν είναι απαραίτητο να οδηγείτε, τότε ας το κάνετε με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Είναι ευκολότερο απ’ όσο μπορεί να πιστεύετε. Έχει υπολογιστεί ότι, αλλάζοντας απλώς τον τρόπο που οδηγούν, οι αυτοκινητιστές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου κατά 25%. Και, αν τα επιπλέον χρήματα στην τσέπη σας δεν είναι επαρκές κίνητρο, δείτε απλώς πόσο όφελος θα έχει το περιβάλλον. Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή έχουν υπολογίσει πως, αν ο οικολογικός τρόπος οδήγησης υιοθετηθεί σε όλη την E.E., μια μικρή μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 10% θα σήμαινε οικονομία 25 δισεκατομμυρίων λίτρων καυσίμου και θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη κατά 50 εκατομμύρια τόνους έως το 2010.

«Βάλτε 4η στα 50»

Ο οικολογικός τρόπος οδήγησης διαδίδεται στην Ευρώπη. H Ολλανδία ξεκίνησε εκστρατεία για να προωθήσει τον οικολογικό τρόπο οδήγησης με το σύνθημα «βάλτε 4η στα 50» (δηλαδή τετάρτη ταχύτητα στα 50 χλμ/ώρα). Οι στόχοι του προγράμματος είναι «να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων και να βελτιωθεί η ασφάλεια». Στην Ολλανδία, 90% των δασκάλων οδήγησης και των εξεταστών έχουν διδαχθεί την τέχνη της οικολογικής οδήγησης και οι υποψήφιοι για άδεια οδήγησης εξετάζονται θεωρητικά σ’ αυτήν. H κατάσταση στη Γερμανία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Όλοι οι δάσκαλοι οδήγησης και οι εξεταστές έχουν εκπαιδευτεί στην οικολογική οδήγηση και όλοι όσοι μαθαίνουν οδήγηση εκπαιδεύονται και εξετάζονται σ’ αυτήν. Στη Βρετανία, η Υπηρεσία Προδιαγραφών Οδήγησης εισήγαγε την οικολογική οδήγηση στα τεστ για τους δασκάλους οδήγησης.

Αλλάζετε ταχύτητα την κατάλληλη στιγμή

H ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ αφορά στη δραστική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, μέσω της βελτίωσης του τρόπου οδήγησης. Στη Βρετανία υπολογίσθηκε πως, αν μείωναν την ταχύτητά τους τα 15 εκατομμύρια των οδηγών που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας των 70 μιλίων/ώρα (113 χλμ. /ώρα), οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 890.000 τόνους τον χρόνο. «Αν από τα 80 μίλια/ώρα μειώσεις την ταχύτητά σου στο όριο ταχύτητας των 70 μιλίων/ώρα, εξοικονομείς 40 πένες κάθε 10 μίλια», λέει ο Λουκ Μπόσμπετ, της βρετανικής Λέσχης Αυτοκινητιστών. «Και αν υπολογίσει κανείς πως 19% των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων οδηγούν με ταχύτητα πάνω από 80 μίλια/ώρα, καταλαβαίνει πως μπορεί να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα και καύσιμα».

Αλλά οικολογική οδήγηση δεν είναι μόνο να παρακολουθείς την ταχύτητά σου. Αλλάζοντας την ταχύτητα την κατάλληλη στιγμή, κάνεις επίσης οικονομία στα καύσιμα. H αλλαγή ταχύτητας ανάμεσα στις 2.000 και τις 2.500 στροφές ανά λεπτό, όχι μόνο βοηθάει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, αλλά μειώνει επίσης την ηχορύπανση. Ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί στις 4.000 στροφές ανά λεπτό κάνει τόσο θόρυβο όσο 32 αυτοκίνητα που λειτουργούν στις 2.000 στροφές ανά λεπτό.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί πως η λειτουργία του κλιματισμού αυξάνει 10% έως 14% την κατανάλωση καυσίμου.

1. Έγκαιρη αλλαγή σχέσεων στο κιβώτιο ταχυτήτων

2. Να αποφεύγετε τις πολύ υψηλές ταχύτητες σε αυτοκινητόδρομους, καθώς και τις υψηλές στροφές λειτουργίας του κινητήρα

3. Να διατηρείτε σταθερή ταχύτητα

4. Να μην φρενάρετε χωρίς λόγο και να οδηγείτε με προνοητικότητα

5. Μετά την εκκίνηση του κινητήρα, ξεκινήστε άμεσα

6.  Να κάνετε χρήση των τεχνολογικών βοηθημάτων του αυτοκινήτου

7. Να μην αφήνετε τον κινητήρα να λειτουργεί άσκοπα

8. Να αποφεύγετε την τοποθέτηση αχρείαστων εξαρτημάτων και υπερκατασκευών

9. Να αποφεύγετε την χωρίς λόγο μεταφορά φορτίων

10. Να ελέγχετε συστηματικά την πίεση των ελαστικών

 


Πηγή :

http://www.metrogreece.gr

planetcleaning.gr