Παρουσίαση του προγράμματος του Καποδιστριακού και της Περιφέρειας Αττικής.

Πανεπιστήμιο Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής από κοινού συνεργάζονται, ώστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης «να βγάλουν το πανεπιστήμιο στην κοινωνία».

Σειρά ανοικτών διαλέξεων θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, εισάγοντας ένα νέο θεσμό στα ακαδημαϊκά δεδομένα: το «Πανεπιστήμιο Πολιτών».

 Οικονομία, Υγεία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Φασισμός είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Όσοι πολίτες παρακολουθήσουν τις διαλέξεις αυτές θα λάβουν και ειδικό πιστοποιητικό, ενώ το πρόγραμμα θα μεταδίδεται και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Πρόκειται σε πέντε κύκλους διαλέξεων που θα παραδίδονται στο κεντρικοί κτίριο του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια (αμφιθέατρο Άλκη Αργυριάδη).

Η συνεργασία του πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίστηκε ευτυχής συγκυρία από τον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη αλλά και τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, κατά την οποία ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα.

«Εκείνο που χρειαζόταν ήταν ένα πρόγραμμα ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να ακούσουν από πρώτο χέρι τα θέματα που τους ενδιαφέρουν χωρίς φιλτράρισμα από άλλα κέντρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.

Πρόσθεσε δε ότι η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να είναι αποσπασματική αλλά ενταγμένη σε μία μόνιμη στρατηγική υποστήριξης του πανεπιστημίου.

Ο κ. Πελεγρίνης από την πλευρά του παρατήρησε ότι ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ενεργό, να ανοιχτεί στην κοινωνία και να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή με την επιστημονική γνώση με τρόπο εύληπτο και κατανοητό.

Η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα είναι ελεύθερη και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες. Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν συνολικά 6 μήνες.

Όπως δήλωσαν οι κ. Πελεγρίνης και κ. Σγουρός το «Πανεπιστήμιο Πολιτών» δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητά τους.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει δωρίσει και ένα μαγνητικό τομογράφο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο με την προϋπόθεση να εξετάζεται συγκεκριμένος αριθμός απόρων πολιτών, όπως και γίνεται.


 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Το Βήμα»:

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=484758

Γράφει η Παπαματθαίου Μάρνυ