F9 Aneesh-ChopraΜε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων και διοικητικών στελεχών δημοσίων οργανισμών ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental το Executive Briefing της Boussias Communications με τίτλο “Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness”, εκδήλωση στην οποία συζητήθηκε η συμβολή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και την ανάπτυξη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΠΕ και είχε προσκεκλημένο ομιλητή τον Aneesh Chopra, Chief Technology Officer της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (2009 – 2012).

F9 tzikasΤην εκδήλωση χαιρέτισε ο κύριος Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στo χρόνο που έχει χαθεί για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την επιτακτική ανάγκη – σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα μας – να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την τεχνολογία, το ανθρώπινο δυναμικό και τις ελληνικές εταιρείες του χώρου. Όπως υποστήριξε, το μοναδικό εργαλείο για να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση είναι η έμφαση στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, «κάτι που πρέπει επιτέλους να το καταλάβει η πολιτεία. Η κρίση είναι η μεγάλη ευκαιρία, το μεγάλο στοίχημα που χάθηκε στη δεκαετία του ’90, για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση», ισχυρίστηκε. 

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι η συνεισφορά των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας είναι θεμελιώδης. «Για να έχουμε επιτυχία σε αυτόν τον αγώνα για την ανάκαμψη, πρέπει πρώτα να γίνουν τρία βήματα: πρώτον η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, δεύτερον, η ενίσχυση της ρευστότητας και τρίτον, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι ένα πεδίο με εθνική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο έχει θέσει, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες:

  1. 1.Την ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας και των Ψηφιακών υπηρεσιών, όπου διαμορφώνει μια νέα “Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική” σε δύο άξονες: τις “προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές” και τις “καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες”. Εδώ καταρτίζεται ένα πλάνο αποδοτικότερης κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής αξιοποίησης του ψηφιακού μερίσματος και προωθείται το έργο “Fiber-to-the-Home” (οπτική ίνα στο σπίτι) για την κατά το δυνατόν ευρύτερη πανελλαδική διασύνδεση του πληθυσμού με δίκτυο οπτικών ινών, λαμβάνοντας υπόψη ασφαλώς το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον.

  2. 2.Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τις δομές του Υπουργείου Ανάπτυξης & Υποδομών, όπου εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, ο συνεχής έλεγχος του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, η ηλεκτρονική παρακολούθηση των υψηλής προτεραιότητας έργων του ΕΣΠΑ, η τηλεματική των αστικών συγκοινωνιών και η απλοποίηση στο ΓΕΜΗ.

  3. 3.Η ενίσχυση της Καινοτομίας, όπου περιλαμβάνονται η απλοποίηση των διαδικασιών και η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δίνει προτεραιότητα στις επιχειρηματικές εκείνες πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας (κλαδική προσέγγιση), χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως τα venture capitals), προώθηση της κουλτούρας καινοτομικής επιχειρηματικότητας και σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή.

f9xatzidakis

κ. Κωστής Χατζηδάκης,

Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

 

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριος Μανούσος Βολουδάκης, παρουσίασε μερικές από τις βασικές πτυχές της πολιτικής, που έχει χαράξει η κυβέρνηση στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε περισσότερο σε εκείνη την πλευρά της διοικητικής μεταρρύθμισης που σχετίζεται με την τεχνολογία, επισημαίνοντας το πώς η τεχνολογία μπορεί να μετατραπεί σε κύριο παράγοντα αλλαγής της λειτουργίας του κράτους. Οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, όπως είπε ο κύριος Βολουδάκης, επιβάλλουν να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη δημόσια διοίκηση. Το θέμα είναι γενικό και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ, αφού και η ίδια υποφέρει από την δυσκαμψία της δικής της γραφειοκρατίας. Η γραφειοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα η τεχνολογία. «Σήμερα, κεντρικό σημείο της ατζέντας της κυβέρνησης αποτελεί η διοικητική μεταρρύθμιση. Έχει ξεκινήσει ήδη η αξιολόγηση, έως το τέλος του έτους θα οριστικοποιηθούν τα οργανογράμματα, ενώ στις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού».

F9 voludakis

κ. Μανούσος Βολουδάκης,

Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως τόνισε ο κύριος Βολουδάκης, έχουν τεθεί πέντε κύριοι στόχοι: o επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι δομές της δημόσιας διοίκησης, η ελαχιστοποίηση του αριθμού των οργανικών μονάδων της δημόσιας διοίκησης, η ελαχιστοποίηση των ενδιάμεσων σταδίων των διοικητικών διαδικασιών, η λειτουργία κάθε οργανικής μονάδας εντός αυστηρού πλαισίου προϋπολογισμού και η βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης στα ερεθίσματα τα προερχόμενα από την κοινωνία.

Όπως ανέφερε, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός λιτού και αποτελεσματικού κράτους, κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά οι τεχνολογίες ΤΠΕ. Η αλλαγή δεν θα γίνει απότομα αλλά με βήματα. Άλλωστε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ: Όπως είναι τα έργα δημοσιονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, υποστήριξης ενδοκυβερνητικών διαδικασιών, το έργο σχεδιασμού μιας κεντρικής βάσης δεδομένων (g-cloud) και το πολύ σημαντικό έργο τηλεπικοινωνιακής διάζευξης (Σύζευξης ΙΙ). Ένα έργο που θα προχωρήσει ακόμα και αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού.

Σήμερα, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη να προσφέρει άμεσες λύσεις, έχοντας μπροστά της projects που απαιτούν μακροχρόνιες υλοποιήσεις. Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι απλή: επιλέγεται ένας επιμέρους στόχος, εφαρμόζεται η προσέγγιση της ψηφιακής υλοποίησης σε αυτόν και προχωρά η υλοποίηση με μικρά βήματα. Ένα τέτοιο μικρό βήμα είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα έργο που θέλει σκληρή δουλειά και συντονισμό, αλλά που προχωρά σωστά. Ήδη χρησιμοποιούνται ψηφιακά υπογεγραμμένα έγγραφα που έχουν την ίδια ισχύ με τα κανονικά έγγραφα, έχοντας σπείρει αυτό το σπόρο σε όλα τα Υπουργεία – με σταδιακή ένταξη έως τον Ιούνιο του 2013, όπου θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακή διακίνηση των εγγράφων. Σημαντικό είναι επίσης ότι αξιοποιείται όποια πληροφορία παράγεται καθώς προχωράνε τα έργα. Ανακεφαλαιώνοντας, η κυβέρνηση προσεγγίζει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση με εμπειρικό και πρακτικό τρόπο, με οδηγό την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Παράλληλα, αξιοποιείται η εμπειρία των άλλων κρατών, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια της δικής τους πορείας και να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος και μάλιστα με μικρότερο κόστος.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κυρίου Aneesh Chopra και τη διεξαγωγή ενός πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή τόσο του ίδιου, όσο και εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης και του Προέδρου του ΣΕΠΕ, το οποίο συντόνισε ο κύριος Δ. Κουτσόπουλος, Consulting Managing Partner της Deloitte.

 F9 sepe

Από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.: Αν. Τζήκας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠΕ, Ε. Μπέκου, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας, Χ. Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημ. Πτωχός, Επικεφαλής Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, An. Chopra, τ. CTO της κυβέρνησης των ΗΠΑ και Δ. Κουτσόπουλος, Consulting Managing Partner, Deloitte.

 

Ο μέχρι πρότινος CTO της κυβέρνησης των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι σε δύσκολες εποχές πρέπει να βρίσκουμε πράγματα που να μας εμπνέουν και μπορούν να δώσουν λύσεις με μικρό κόστος. Όπως είπε, στόχος του Προέδρου Ομπάμα ήταν το κράτος να παράγει γνώση και να τη διασπείρει στο λαό. Μια τακτική που μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, κάτι το οποίο τεκμηρίωσε με χαρακτηριστικά παραδείγματα (όπως η περίπτωση διασύνδεσης χιλιάδων χωριών στην Ινδία μέσω broadband, αλλά και η ανάπτυξη μιας μηχανής εύρεσης εργασίας για βετεράνους). Πρέπει, όπως τόνισε ο κύριος Chopra, να προσκαλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση της γνώσης, ώστε να δημιουργούν και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, με φθηνά και αποτελεσματικά projects. H τεχνολογία, όπως είπε, φέρνει τη δημοκρατία στην αρχική της μορφή, δημιουργώντας άμεση επικοινωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες.

Στη συζήτησης που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες αποτύπωσαν την άποψη τους για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Όπως είπε ο κύριος Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, η τεχνολογία είναι κρίσιμος παράγοντας, αλλά έχει υπερεκτιμηθεί. Η μείωση της γραφειοκρατίας βοηθά ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα της διακυβέρνησης, καθώς καλή είναι η τεχνολογία, αλλά, στο τέλος, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες.

Ο κύριος Δημήτρης Πτωχός, Επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, είπε ότι σαφώς και μπορεί να υπάρχει μια νέα στρατηγική πληροφορικής στο Δημόσιο Τομέα. Άλλωστε, σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί ένα σαφές πλαίσιο ανάπτυξης με βάση την Πληροφορική.

Η κυρία Έφη Μπέκου, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Πρόνοιας και στο πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Όπως είπε, η Πρόνοια απευθύνεται στο πιο αποκλεισμένο τμήμα του πληθυσμού και πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ηλεκτρονικός τρόπος παρακολούθησης όλων των χορηγούμενων επιδομάτων, ώστε να δίνονται αυτά μόνο στους δικαιούχους. Παράλληλα, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο e-Πρόνοια, το οποίο βοηθά σε μια ηλεκτρονική πιστοποίηση φορέων που συμβάλουν στο δίκτυο της πρόνοιας.

Ο κύριος Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, επεσήμανε στο πάνελ την αδυναμία του ελληνικού κράτους να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των ελληνικών εταιρειών ΙΤ. Ανάφερε, δε, ως αρνητικό παράδειγμα την περίπτωση του project Αριάδνη. Εκδήλωσε, παράλληλα, τη μεγάλη του ανησυχία για τον κλάδο, καθώς η τεχνολογία στην Ελλάδα θεωρείται πολυτέλεια.

 «Τα πράγματα είναι λιγότερο σύνθετα από ό,τι φαίνονται», σχολίασε ο Aneesh Chopra. Πρέπει να αναλύει κανείς τα θέματα σε μικρά τμήματα, να ξεκινά από τα απλά πράγματα, να βρίσκει λύσεις σε αυτά και μετά να βρίσκει τρόπους ανάπτυξης με όχημα την τεχνολογία. Και καθώς βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, πρέπει να υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα λύνουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

Στο Συνέδριο ακούστηκαν, επίσης, σημαντικά παραδείγματα από υλοποιήσεις έργων στο Δημόσιο Τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από εκπροσώπους σημαντικών εταιρειών ΤΠΕ, προσφέροντας γνώσεις για όλους.

Χρυσός Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η HP, Μεγάλοι Χορηγοί οι: Cisco, Deloitte, Eurobank/Business Exchanges, IBM, Intrasoft International, Virtual Trip/efront, Χορηγοί οι: Διαδικασία ΑΕ, Altec, OTS, PC Systems, Χορηγός Επικοινωνίας η εφημερίδα “Η Καθημερινή” και τη διοργάνωση επιμελήθηκε το Περιοδικό netweek.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της εκδήλωσης, στη διεύθυνση: www.egovforum.gr

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, 2008 – 2012

 


 

Πηγή: http://www.sepe.gr/