Επιμέλεια:Χριστίνα Χαραλαμποπούλου

solidarite

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες που βιώνουμε όλοι καθημερινά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η ενεργοποίηση του καθενός από εμάς προκειμένου να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνανθρωποί μας. Για παράδειγμα, το φαινόμενο των νεοάστεγων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η εικόνα των ανθρώπων οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά στη σειρά, πλέον δεν μας ξενίζει. Αυτή είναι η μία πτυχή του προβλήματος. Από την άλλη, η διόγκωση της ανεργίας ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες αλλά και η διαπίστωση ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, οδηγεί εκαντοντάδες χιλιάδες ανέργους στον κοινωνικό αποκλεισμό και κατ’επέκταση στην εξαθλίωση ή στην καλύτερη περίπτωση στον δρόμο εξόδου από την χώρα.Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες απάλυνσης αυτής της δραματικής κατάστασης. Όλα αυτοί οι θεσμοί συνεισφέρουν στην άμβλυνση του προβλήματος. Παρακάτω, θα γίνει μία πολύ σύντομη παρουσίαση μερικών τέτοιων θεσμών.

Ένας τέτοιος θεσμός είναι η Κ.ΑΛΛΗ.ΠΟΛΙ (Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών). Ο Κόμβος αποτελεί μέρος της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων και πρόθεση του αποτελεί η συγκομιδή και το μοίρασμα αγαθών στους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για την επιβίωση και τη διαβίωσή τους.Το τηλεφωνικό κέντρο του Κόμβου, με αριθμό κλήσης το πενταψήφιο 15422, είναι αυτό που αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στα μέρη του δικτύου και λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα. Δε θα έπρεπε να παραληφθεί ότι το τηλεφωνικό κέντρο ενημερώνει του πολίτες για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου με Κοινωνικό Σκοπό.

Μία άλλη πρωτοβουλία, η οποία εδράζεται σε αυτήν τη λογική, είναι το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Αθηναίων. Η αποστολή του είναι η παροχή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, στα άτομα τα οποία δεν έχουν ασφάλεια. Τα άτομα που μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν τη πρωτοβουλία πρέπει να ανήκουν στο Δήμο της Αθήνας ή να μένουν στα οριά του. Ο στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα όρια της φτώχειας και να διασφαλιστεί το επίπεδο της υγείας τους.

Η «Αθηναϊκή Αγορά» είναι άλλος ένας θεσμός αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων που στοχεύει στην κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, (πολύτεκνων και μονογονεϊκών με ανήλικα και ενήλικα τέκνα) αλλά και μοναχικών ατόμων, ώστε να γίνει δυνατή, η όσο το δυνατόν ομαλότερη επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.Οι δικαιούχοι του Προγράμματος έχουν πρόσβαση στις παροχές της «Αθηναϊκής Αγοράς» με την επίδειξη του «Ειδικού Κουπονιού», το οποίο παρέχεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος κατόπιν της κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και την έγκριση αυτών από ειδική επιτροπή.

Ένα άλλο κομμάτι, είναι τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, τα οποία έχουν ελεύθερη προσβασιμότητα σε όλους. Σήμερα λειτουργούν 7 δημοτικά ιατρεία και βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη 2. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων, τα Δημοτικά Ιατρεία ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας-Υγείας παρέχουν σε όλους τους πολίτες μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνει:

  • Υπηρεσίες υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο
  • Την εκτίμηση των αναγκών Υγείας των πολιτών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.
  • Υποδομές για την εξασφάλιση και την διαχείριση όλων των ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων του πληθυσμού.
  • Οικογενειακό προγραμματισμό
  • Προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα
  • Μετα-νοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση
  • Παρακολούθηση χρονίων πασχόντων
  • Κοινωνική φροντίδα

Τέλος, άλλος ένας θεσμός τέτοιας υφής είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία. Το «Παντοπωλείο της Καρδιάς» ή «Κοινωνικό Παντοπωλείο» βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 66 και προσφέρει αγαθά σε 200 οικογένειες, οι οποίες δε δύνανται να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες ανά εξάμηνο.


Πηγές:

Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών 15422 Κόμβος Ανθρωπιάς & Αλληλεγγύης από το Δήμο Αθηναίων

Οι ενέργειες του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της Αθήνας

Δωρεάν φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αθηναίων

Δομές και Υποδομές του Δήμου Αθηναίων για τις ευπαθείς ομάδες, την τρίτη ηλικία & τους μετανάστες.

Δημοτικά Ιατρεία