Δράσεις Ενεργών ΠολιτώνΆνεργοι

Τη δυνατότητα να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης έχουν 10.000 δικαιούχοι προγράμματος που «τρέχει» ο ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και το μπόνους των εισφορών. Ο ΟΑΕΔ έχει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων πρόσκληση για ενδιαφερομένους (επιχειρήσεις και ανέργους) που θέλουν να συμμετάσχουν στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να απασχολήσουν επιδοτούμενους ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας, ενώ προβλέπεται και η κατάρτιση τους στο αντικείμενο απασχόλησής τους.

Οι άνεργοι που θα απασχοληθούν από το πρόγραμμα είναι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιταγή επανένταξης αποτυπώνει τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας, για τους ανέργους που τη δικαιούνται, σε επιδότηση της απασχόλησής τους.

Επιδότηση για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα προσφέρουν εργασία με ασφάλιση σε ανέργους, θα λαμβάνουν ως επιχορήγηση το ποσό του επιδόματος ανεργίας που αναλογούσε στους ανέργους.

Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν δικαιούχους ανέργους για πρόσληψη μέσω του προγράμματος.

Στον επιδοτούμενο χορηγείται από τον ΟΑΕΔ ταυτόχρονα με την εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας (αρχική, τροποποιητική ή συνέχιση), έντυπο στο οποίο αναγράφονται τόσο η διάρκεια όσο και το ποσό της επιδότησης, που δικαιούται.

Η «αξία» της «επιταγής επανένταξης» ισοδυναμεί με το ποσό επιδότησης όπως διαμορφώνεται, μειούμενο σταδιακά μέχρι τη λήξη της τακτικής ή μακροχρόνιας επιδότησης ανεργίας (α΄ φάση του προγράμματος).

Δεύτερη φάση

Μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας και μέχρι τη συμπλήρωση 24 μηνών από την πρόσληψη (β΄ φάση προγράμματος), ο εργοδότης λαμβάνει ως επιχορήγηση ποσό ίσο προς το 90% των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, πλέον των εισφορών υπέρ επικουρικών ταμείων.

Εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει και σε κατάρτιση του επιδοτούμενου τον οποίο προσέλαβε, η επιχορήγηση που λαμβάνει ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών, με επέκταση της διάρκειας του προγράμματος σε 30 μήνες.

Οροι και προϋποθέσεις

Για τις επιχειρήσεις: Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Η προϋπόθεση αυτή ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργηθήκαν ύστερα από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας.

Δεν θεωρείται μείωση η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο, που αφορά τον εργαζόμενο, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο εργοδότης δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό που προσέλαβε για 12 μήνες ακόμα μετά τη λήξη της επιδότησης. Δεσμεύεται επίσης να διατηρήσει πέραν των νέων θέσεων και το σύνολο των παλαιών θέσεων εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (συνολικά 36 μήνες ή 42 μήνες στην περίπτωση που καταρτιστεί ο δικαιούχος).

Πλαφόν ενίσχυσης

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών (ή το ποσό των 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών).

Για τη συμμετοχή στη δράση κατάρτισης των προσληφθέντων μέσω του προγράμματος ανέργων, η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών από την πρόσληψή τους.

Οι ενέργειες κατάρτισης πρέπει να είναι σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης, με τη θέση εργασίας και με το προφίλ του εργαζόμενου. Η κατάρτιση υλοποιείται σε πιστοποιημένες δομές (ΚΕΚ).

Η επιχορήγηση του εργοδότη για την κατάρτιση των προσληφθέντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ συνολικά ανά καταρτιζόμενο. Το πρόγραμμα κατάρτισης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον 18ο μήνα απασχόλησης του ωφελούμενου.


Πηγή:

http://www.kano-oikonomia.gr/