greenroofΩς πράσινες στέγες είναι γνωστές οι στέγες που καλύπτονται από βλάστηση, η οποία αναπτύσσεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες και παρουσιάζει ποικίλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλη βλάστηση στο έδαφος. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης γνωστές ως πράσινες ταράτσες, οικολογικές στέγες, πράσινες προφές, ταρατσόκηποι, Φυτεμένα Δώματα, Roof Gardens, κλπ.

Οι πράσινες εφαρμογές σε μία στέγη έχει καθιερωθεί να διακρίνονται σε δύο βασικά είδη: τις εντατικές και τις εκτατικές.

Εντατικές Πράσινες Στέγες

Πρόκειται για πράσινες στέγες των οποίων η διαχείριση είναι εντατική, μοιάζουν αρκετά με κήπους και σκοπό έχουν την παροχή επιπλέον ανοιχτού χώρου στους κατοίκους. Το ύψος του χώματος συνδυάζει συγχρόνως περιοχές μικρού αλλά και μεγάλου ύψους (ως και 1m.). Αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα φύτευσης και φυτών με δενδροειδή ανάπτυξη, έχοντας έτσι μεγαλύτερη ποικιλία μεγεθών και ειδών, που φτάνουν να θυμίζουν αρκετά ένα πιο φυσικό τοπίο εντατικής φυτικής ανάπτυξης. Για τη δημιουργία εντατικών πράσινων στεγών, χρειάζεται η άδεια του μηχανικού για τα φορτία με τα οποία επιβαρύνεται το κτίριο, ώστε να τηρούνται οι κανόνες στατικής.

Εκτατικές Πράσινες Στέγες

Συνήθως εξυπηρετούν αισθητική και οικολογική αξία και η πρόσβαση σε αυτές έχει σκοπό τη συντήρησή τους. Είναι οι πλέον οικονομικές, χρειάζονται λιγότερη φροντίδα και συνήθως δεν απαιτούν την κατασκευή αρδευτικού συστήματος, όπως οι εντατικές.  Το μέσο καλλιέργειας στην περίπτωση αυτή, είναι ευρύ σε έκταση και μικρό σε ύψος (10-30 cm.). Μπορεί να είναι χώμα διαφόρων τύπων και μίξεων, κυρίως μικρού ειδικού βάρους.

Τα φυτά που φιλοξενεί είναι μικρά σε ύψος, χωρίς δυνατές και επίμονες ρίζες.


 

 

Πηγές:

1)Χρηστίδου Βαγγελιώ- Βήτου Όλγα, Πτυχιακή Εργασία: Πόλεις και Πράσινες Στέγες. Μια ανάλυση SWOT στον ελληνικό χώρο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος, Μυτιλήνη, 2008

2) Τα είδη των πράσινων στεγών. 

3) Το μέλλον των πράσινων στεγών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής