Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,
Χημικός
Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν την παραγωγή τροφίμων που είτε δε γνωρίζουμε/δεν απαντούμε, είτε επιλέγουμε να τις αγνοούμε γιατί δε μας νοιάζει βρε αδερφέ! Και όμως αυτές οι λεπτομέρειες (τρόπος του λέγειν λεπτομέρειες, γιατί το σύνολο αυτών είναι που κάνουν τις διαδικασίες), είναι που αποτελούν τη γνώση. Και η γνώση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.
Ας ξεκινήσουμε από τα μυρωδάτα μας λουλούδια. Η εξωτική ανθοδέσμη που αγοράσαμε για τον ή την αγαπημένη μας, γνωρίζουμε από πού μας ήρθαν; Ενδεχομένως και να μας ήρθαν από την Αφρική, όπου εκεί δεν έχουν νερό να πιούνε, αλλά καλλιέργειες λουλουδιών κάνουν. Αυτά τα ταλαιπωρημένα, ποιος ξέρει πόσα χιλιόμετρα ταξιδέψαν για να φτάσουν στον προορισμό τους, και πόσο ψέκασμα έχουν “φάει” για να διατηρηθούν. Μιλάμε για μεγάλη σπατάλη νερού, ενέργειας και μόλυνση της ατμόσφαιρας.
Να προτιμήσουμε καλύτερα τα ντόπια λουλουδάκια μας, που θα τα εκτιμήσει δεόντως ο σύντροφος.
Και μιας και είμαστε σε φυτικά θέματα, τα θυμάρια, οι ρίγανες και οι ματζουράνες που αγοράζετε συσκευασμένα, έχετε σκεφτεί πόση ενέργεια χρειάστηκε για να καλλιεργηθούν (νερό), να αποξηρανθούν, να συσκευαστούν (δεν θα αναφέρουμε καν το θέμα του πλαστικού) και να μεταφερθούν στα καταστήματα; Ο νοών νοητό αγαπητοί αναγνώστες. Ενώ μπορείτε να έχετε 3-4 πολύ όμορφα γλαστράκια στο πρεβάζι σας που θα σας τα παρέχουν σχετικά εύκολα.
Οι περισσότεροι απολαμβάνετε τον καφέ σας το πρωί ή το τσάι σας. Πίνετε όμως όλη την ποσότητα την οποία φτιάξατε ή τη μισή την πίνει ο νεροχύτης; Αν ισχύει το δεύτερο είναι πολύ κρίμα. Κρίμα για τον άνθρωπο που κάθισε και μάζεψε με υπομονή τους κόκκους του καφέ, κρίμα για το νερό που χρειάστηκε για την παραγωγή του καφέ, και του τσαγιού βεβαίως.
Είναι πολλά τα κρίματα για την ενέργεια που ξοδεύτηκε για την επεξεργασία του ροφήματος, συμπεριλαμβανομένου και του καθαρισμού του εργοστασίου που το έφτιαξε. Φτιάξτε μισό φλιτζάνι καφέ άμα δεν σας κάνει και πολύ να πιείτε ή ξαναχρησιμοποιήστε το φακελάκι του τσαγιού, δεν έχει χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία. Με τον περισσευούμενο καφέ, μπορείτε να φτιάξετε και ωραιότατα γλυκά.
Και θα κλείσουμε με κάτι που αφορά τα πακέτα επί πακέτων χαρτομάντιλα που χρησιμοποιούμε. Η λεπτομέρεια που κάνει τη γνώση και άρα τη διαφορά: Ποια άμοιρα δενδράκια κόπηκαν για να φυσήξετε εσείς τη μύτη σας; Μήπως ήταν αυτά που δεν έπρεπε να κοπούνε και ήταν προϊόν παράνομης υλοτομίας; Να αναζητάτε πάντα τα οικολογικά ευρωπαϊκά σήματα (λουλούδι) στα προϊόντα χαρτιού και να προτιμάτε αυτά που παράχθηκαν από ανακυκλωμένο χαρτί.