Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός
Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος

«Θα μπορείς να οδηγείς δωρεάν απλά με το φως του ήλιου. Πιστεύω ότι δύσκολα ξεπερνάς αυτό».

Αυτά ήταν τα λόγια του Elon Musk στο Λος Άντζελες στα αποκαλυπτήρια του νέου στόλου δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλιακής ενέργειας για το Tesla S sedan. Η Tesla Motors (TSLA), κατασκευάστρια αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει εγκαινιάσει ήδη έξι από αυτούς τους σταθμούς στους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνιας για να βοηθούν τα αυτοκίνητα να πραγματοποιούν μακρινές αποστάσεις όπως από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο ή από τη Σάντα Μπάρμπαρα στο Λας Βέγκας.

Η Tesla, την οποία έχει ιδρύσει ο Musk και διευθύνει από τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου, σχεδιάζει να εγκαταστήσει μερικές δεκάδες ακόμα σταθμούς στην Καλιφόρνια τον επόμενο χρόνο ενώ σκοπεύει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ έως το 2014.

Η Tesla περιγράφει τους σταθμούς ως «υπερφορτιστές» (superchargers) γιατί βασίζονται σε εγχώρια τεχνολογία που μπορεί να ανεφοδιάσει τα αυτοκίνητα σε χρόνο ρεκόρ. Η φόρτιση με 100 κιλοβάτ χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να επαναφέρει πλήρως σε λειτουργία ένα αυτοκίνητο που έχει ταξιδέψει με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα για τρεις ώρες. Έτσι, το όραμα του Musk είναι μια οικογένεια που φεύγει από το σπίτι της στις 9 το πρωί, οδηγεί μέχρι το μεσημέρι και μετά συνδέει το αυτοκίνητο σε έναν από τους σταθμούς δωρεάν φόρτισης όση ώρα παίρνουν κάτι να τσιμπήσουν και επισκέπτονται την τουαλέτα.

Ο Musk υπηρετεί επίσης ως πρόεδρος της SolarCity, μιας εταιρείας εγκατάστασης ηλιακών πάνελ για ιδιωτική και εμπορική χρήση που έχει φτιάξει τα ειδικά στέγαστρα στάθμευσης που χρησιμοποιούνται στους σταθμούς της Tesla. Οι σταθμοί θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζονται τα αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα πουλά την ενέργεια που απομένει πίσω στο δίκτυο. «Αν θέλετε να πάτε από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, έχετε έτοιμο το φαγητό σας και έχετε κανονίσει να μείνετε σε φίλους, μπορείτε να αφήσετε το πορτοφόλι σας στο σπίτι», λέει ο Musk.

Το μοντέλο του σταθμού φόρτισης που παρουσίαστηκε από τον Musk στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Tesla έμοιαζε με έναν ασπρόμαυρο μονόλιθο, ύψους περίπου 6 μέτρων. Στα αποκαλυπτήρια, υπό το δυνατό ήχο της ηλεκτρονικής μουσικής ο Musk, φορώντας ένα μαύρο T-shirt που έγραφε “supercharged” (υπερφορτισμένος), σήκωσε το βλέμμα και κοίταξε προς το μέρος της τεράστιας αυλαίας που άνοιξε μέσα από σύννεφα καπνού. Οι σταθμοί φόρτισης του Musk ήταν η απάντηση σε όσους φοβούνται να οδηγούν ηλεκτροκίνητα οχήματα σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και σε εκείνους που επικρίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πως απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα των εκπομπών από τους δρόμους στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πρωτότυποι σταθμοί σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Musk. Μου είχε δείξει το αρχικό σχέδιο μερικούς μήνες πριν, κατά την επίσκεψή μου στο κέντρο σχεδιασμού της Tesla στο Λος Άντζελες. Οι πύργοι είχαν μια μεταλλική σκαλωσιά σε σχήμα πυραμίδας στο εσωτερικό τους για να ανθίστανται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ το εξωτερικό περίβλημα που θυμίζει κέλυφος διαστημικού σκάφους είναι ένας φόρος τιμής στην άλλη εταιρεία του Musk, την SpaceX.

Η Tesla έχει εγκαταστήσει έξι σταθμούς στις περιοχές της Καλιφόρνια Lebec, Coalinga, Barstow, Folsom, Gilroy και Hawthorne. Βρίσκονται πλέον στη διάθεση των πελατών.

Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ταυτίζεται με το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ευέλικτο, οικονομικό για τους οδηγούς και κυρίως φιλικό προς το περιβάλλον όχημα. Τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μεγάλο στοίχημα της «πράσινης» στροφής και των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον ανταγωνισμό ήδη να αυξάνεται στους κόλπους της εγχώριας γερμανικής αγοράς αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση ήδη από το 2008 επιδιώκει την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2020. Πιο συγκεκριμένα προωθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο την ίδια χρονιά αναμένεται να κυκλοφορούν περίπου 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της Γερμανίας. Η κυβέρνηση το 2008 μιλούσε μάλιστα για τη δημιουργία μιας πιλοτικής αγοράς ηλεκτρικής αυτοκίνησης μέχρι το 2014. Σημειωτέον ότι η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο της ενεργειακής της πολιτικής το οριστικό κλείσιμο των πυρηνικών της σταθμών μέχρι το 2020 και συνακόλουθα τις επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της γενικότερης ενεργειακής ατζέντας εντάσσεται και η «μετάβαση» από το συμβατικό στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Εν έτει 2012, ωστόσο, το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο φαίνεται να συναντά εμπόδια. Σήμερα κυκλοφορούν μόλις 4.500 ηλεκτροκίνητα οχήματα σε σύνολο 43 εκατομμυρίων δηλωμένων αυτοκινήτων.

 



Πηγές : Ashlee Vance – New York Times