Γράφει η Λένα Κατσίμπρα, Γεωγράφος

Είναι γεγονός ότι η χρυσή εποχή του έγγραφου τύπου έχει περάσει ανεπιστρεπτί και στη θέση της έχει ήδη ανατείλει η εποχή του ηλεκτρονικού τύπου.

Τα τελευταία χρόνια στο internet εμφανίστηκε το φαινόμενο Citizen journalism, δηλαδή του ενεργού πολίτη – δημοσιογράφου, που συμμετέχει στη μετάδοση ή στη διαμόρφωση της πληροφορίας.

Πρόκειται για τη δημοσιογραφία που ασκείται από μη δημοσιογράφους, στην οποία ο πολίτης συμμετέχει στην σύνταξη του περιεχομένου, παρακινούμενος αφ’ ενός από την ανάγκη ή/και την ικανότητα να καλύψει ό,τι δεν καλύπτεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και να παρουσιάσει μία διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων, αφ’ ετέρου από την αίσθηση της ενδυνάμωσης του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι καθημερινοί άνθρωποι, και της δυνατότητάς τους να εμπλακούν ενεργά και να κάνουν τη διαφορά.

Η πιο μαζική και πρωτοπόρα περίπτωση οργανωμένης δημοσιογραφίας των πολιτών με μικρή συμμετοχή επαγγελματιών δημοσιογράφων έρχεται από την Νότιο Κορέα και ξεκίνησε το 2000 από ένα ακτιβιστή δημοσιογράφο, μειονοτικού φιλελεύθερου περιοδικού (Mahl), τον Oh Yeon-ho. Ο Οh δημιούργησε το OhmyNews, χρησιμοποιώντας έναν άτυπο στρατό πολιτών – δημοσιογράφων που όσο περνούσε ο χρόνος μεγάλωνε, για να φτάσει το 2006 τις 60.000!

Με τη γέννηση των ψηφιακών τεχνολογιών, οι άνθρωποι έχουν τώρα ελεύθερη πρόσβαση στην παραγωγή και διάδοση της πληροφορίας χρησιμοποιώντας πολλά από τα διαθέσιμα εργαλεία. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι τα Wikis. Οι μηχανές Wiki επιτρέπουν στους χρήστες να χτίσουν ένα διαδραστικό (interactive) ιστοχώρο ή μια γνωστική βάση (knowledge base) όπου κάθε μέλος μπορεί να προσθέσει και να εκδώσει το περιεχόμενο. Η δύναμη του λογισμικού wiki είναι η απλότητά της χρήσης του. Η δημοσίευση ενός εγγράφου με Wiki είναι μία εύκολη δουλειά, που ο καθένας μπορεί να κάνει.

Η ανάπτυξη, λοιπόν, των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της δημοσιογραφίας πολιτών. Η ευκολία της επικοινωνίας και της διάχυσης της πληροφορίας αποτέλεσε αφορμή για να δραστηριοποιηθούν οι ενεργοί πολίτες της κοινωνίας και να δώσουν το δικό τους στίγμα στα διάφορα προβλήματα και θέματα που απασχολούν όλους τους πολίτες.


Πηγές:

1. http://enavimabrosta.blogspot.gr/2008/02/internet-3o.html

2. http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=631485

3. http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=631487

4. http://oikopress.gr/index.php/2012-10-03-05-38-03/310-wikiwiki