Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός

Ο οικολογικός ακτιβισμός και η δημοσιογραφία πολιτών είναι μια ζώσα πραγματικότητα χωρίς να έχει διατυπωθεί ως τέτοια έννοια, σε όλο τον κόσμο.

Χιλιάδες portals και αμέτρητοι κοινωνικοί ακτιβιστές διατυπώνουν καθημερινά απόψεις και θέσεις για όλα τα θέματα της οικολογίας από την κλιματική αλλαγή έως τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν τις πόλεις και τις γειτονιές. Το φαινόμενο αυτό τι άλλο θα μπορούσε να είναι από μια διαδικασία δημοσιογραφίας πολιτών στην πράξη!

Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό γιατί όλα αυτά γίνονται κατακερματισμένα στο διαδίκτυο και πολλές φορές χρειάζονται μια περαιτέρω επεξεργασία και εκλαΐκευση για την επικοινωνία με τον κάθε πολίτη.

Ο εθελοντισμός όσο και να αναπτύσσεται στο επίπεδο επικοινωνίας χρειάζεται και μια συστηματική επεξεργασία την οποία μπορεί να προσφέρει ένα ηλεκτρονικό περιοδικό η μια οργανωμένη ηλεκτρονική εφημερίδα που εξασφαλίζοντας έχει την πολυσυμμετοχικότητα των πολιτών αλλά και την αναδραστικότητα με τους πολίτες. Σε αυτή την λογική κινείται και η Oikopress. Απευθυνόμενη στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους εθελοντές “δημοσιογράφους”, (που μπορεί να είναι ο καθένας).

Η Oikopress κάνει αυτό ακριβώς που χρειάζεται όλος ο χώρος της οικολογίας.

Δηλαδή κωδικοποιεί τα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, ή την προστασία του και την αειφόρο ανάπτυξη.

Δεν επιδίδεται σε εμπόριο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, δεν κάνει βαρύγδουπες και συγκινητικές διακηρύξεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ούτε φυσικά καθαγιάζει τις πολιτικές του κράτους και της γραφειοκρατείας. Επικεντρώνεται στην Τ.Α που αντικειμενικά βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη

Το ζητούμενο είναι να αφυπνίζει συνειδήσεις και να εμπνέει ώστε όλοι να θέτουμε υψηλούς στόχους, να βάζουμε τα δυνατά μας για το μέλλον του τόπου μας και του πλανήτη μας!

Μέχρι σήμερα η Oikopress με τη συμβολή των ειδικών συνεργατών της έχει παρουσιάσει σε μεγάλο βαθμό από τα ζητήματα που αγγίζουν στην καρδιά του το πρόβλημα της μόλυνσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, και έχει παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις. Συλλέγει τις καλές πρακτικέςκαι τις παρουσιάζει οργανωμένα.

Δεν αφήνει έξω τους πολίτες, αφού σε αυτούς απευθύνεται και αυτούς επιχειρεί να κινητοποιήσει.

Το περιβάλλον της Αττικής βρίσκεται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης, και εάν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες αλλά και πρωτοβουλίες, το παιχνίδι είναι χαμένο.

Η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την προστασία του μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο με την κινητοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την περιβαλλοντική διαχείρηση της γνώσης

Η Oikopress φιλοδοξεί να είναι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, γιατί πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό ότι πριν απ’ όλα ενημέρωση, σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα. Και τα προβλήματα που θα πρέπει να μας απασχολούν δεν είναι μονάχα ο μεγάλος βαθμός εξάρτησης της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα, η εξάπλωση των αστικών κέντρων, η καταστροφή των φυσικών καταφυγίων και η υπερεκμετάλλευση των ωκεανών που έχουν ανατρέψει την οικολογική ισορροπία στον πλανήτη μας. Υπάρχουν άπειρα μικρά ζητήματα καθημερινότητας που αν τα προσέξουμε θα έχουμε συμβάλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της μεγάλης επιχείρησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κόσμος σήμερα καταναλώνει περίπου 20% περισσότερους φυσικούς πόρους κάθε χρόνο απ’ ό,τι μπορεί να παράγει ο πλανήτης. Κι εμείς θα έχουμε αντιληφθεί ότι έχουμε ευθύνες και θα πρέπει να τις αναλάβουμε.

Το εγχείρημα της Oikopress έχει φτάσει τα δώδεκα τεύχη μέσα σε αυτό το διάστημα. Κατάφερε να ανοίξει τη βεντάλια της θεματολογίας της και να κατοχυρώσει την παρουσία της με τον δυναμισμό των επιχειρημάτων και των προτάσεων τω ν συνεργατών της. Θέματα περιβάλλοντος, διατροφής, διαβίωσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας, κοινωνικής οικονομίας κ.ά. ανοίγουν παράθυρα για μια πιο συστηματική ενασχόληση με την οικολογία, που είναι και επιστήμη και ιδεολογία και πολιτική και απευθύνεται κυρίως στη συνείδηση των πολιτών.