Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

Την Τρίτη, 22 Ιαν 2013, στις 19.00, στην «αίθουσα νερού» Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1) η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης οργανώνει ανοικτή συζήτηση για την «συμβολή του αγροτικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος», με όσους ενδιαφέρονται.

Μετά την ανοικτή συζήτηση (19.00-20.30) θα ακολουθήσει συνάντηση στις 20.30 ΜΟΝΟ με τους νέους (18-40 ετών) που είναι αγρότες, για να συζητήσουν για τον προσανατολισμό των συλλογικών δραστηριοτήτων και ενεργειών των Νέων Αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την επόμενη τριετία.

Μερικές από τις ήδη προταθείσες δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι:

  1. Συμμετοχή στην Παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν από πραγματικούς αγρότες για τις πραγματικές συνθήκες των αγροτικών επαγγελμάτων, που θα γίνει μέσα στην Zootechnia (περίπτερο 8, 7-10 Φεβ 2013, Θεσσαλονίκη).
  2. Zootechnia, Θεσσαλονίκη.
  3. Επιλεκτική συμμετοχή όσων ήδη παράγουν αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά για την προώθηση της Ελληνικής παραγωγής στην διεθνή αγορά (9/2/2013).
  4. Επιλογή εκπροσώπων στο study visit της ΠΕΝΑ στο Βέλγιο (Μαρ 2013)
  5. Συμμετοχή Αντιπροσώπων της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης στην ΠΕΝΑ (Απρ 2013)
  6. Πρόβλεψη συμμετοχής στα τέσσερα θεματικά εργαστήρια για την αγροτική επιχειρηματικότητα στην Βοιωτία (Μάι), στην Κατερίνη (Ιουν), στις Σέρρες (Ιουν) και στην Λακωνία (Ιουλ)
  7. Μαζική συμμετοχή στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Σεπ 2013).
  8. Δυνατότητα συμμετοχής στο Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα στο Ναύπλιο (15/10/2013), στα πλαίσια του έργου FARMSUP.
  9. Οργάνωση συμβολής στην Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
  10. Προτάσεις, ανακοινώσεις, ενημερώσεις κλπ

Οι Νέοι Αγρότες, είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Θεσ/νίκης κ. Σ. Βογιατζής (κτηνοτρόφος, Βασιλικά, 6983275416), ξέρει ότι ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος και με τις δραστηριότητές του αξιοποιεί τον ήλιο, τον αέρα, το νερό και το έδαφος για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ πλούτο, να παράγει αξίες. Όλα τα άλλα επαγγέλματα προσθέτουν υπεραξία, ή απλά μετακινούν, διοικούν, μεταποιούν, εκπαιδεύουν, διαχειρίζονται κλπ κλπ, αλλά ούτως ή άλλως την πρώτη αξία την δημιουργούν οι αγρότες.

Ο πρωτογενής τομέας καταγράφεται ως 4% περίπου στο ΑΕΠ της Ελλάδος, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον «πολλαπλασιαστή», που για τον αγροτικό τομέα είναι 5, η τελική συμβολή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ γίνεται 20% τελικά. (Σημειώνεται ότι ο πολλαπλασιαστής για τον τουρισμό είναι 2). Εάν για κάποιο λόγο ο αγροτικός τομέας λείψει, η Ελλάδα δεν θα στερηθεί 4%, αλλά θα λείψουν 20% από την «τσέπη» μας.

Εκτός από την παραγωγή προϊόντων και κυρίως τροφίμων, ο αγροτικός τομέας προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ σε όλους τους ανθρώπους με την δραστηριότητά του, μεταξύ των οποίων είναι το πόσιμο νερό, ο καθαρός αέρας και το φυσικό τοπίο, απαραίτητα ιδιαίτερα για την επιβίωση των κατοίκων των πόλεων.

Την Τρίτη, 22 Ιαν 2013, στις 19.00, στην «αίθουσα νερού» Δημαρχείου Θεσσαλονίκης η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης προσκαλεί όλους στην εκδήλωση για την «συμβολή του αγροτικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος», ενώ περιμένει ότι όσοι Νέοι Αγρότες έλθουν, θα παραμείνουν για συζήτηση μετά (20.30-21.30) για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων 2013 των Νέων Αγροτών.