Editorial – Η αφήγηση των συντακτών

Η oikopress καινοτομεί για μια ακόμη φορά στον τρόπο που μπορούν να παρουσιαστούν τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον την τοπική αυτοδιοίκηση και την οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Σε αυτό το τεύχος εξιστορούν τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι συμμετέχουν εκλαικέυουν και μεταπλάθουν πληροφοριες ωστε να γίνονται κατανοητές από ενα ευρύτερο κοινό. Εκθέτουν πως αξιοποιόυν τα social media στην διάδοση χρηστικής πληροφορίας. Παράλληλα τονίζουν την πρωτοβουλία όλης της ομάδας να παρουσίασει και να εκθέσει πρωτοβουλίες οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών να αξιοποιήσουν το πράσινο των πλατείων όπως στο Πεδίο του Άρεως και του Φιλοπάππου για κοινωνικές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Τα δημοσιευματα αυτού του φύλλου είνα μια σύνθεση ανάδειξης πρωτοβουλιών και προσωπικες αφηγήσεις των συντακτών μας.


Πεδίον του Άρεως: Πρόταση για δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εκδηλώσεων για μαθητές

Γράφει η Λένα Κατσίμπρα

Το Πεδίον του Άρεως είναι ένας βασικός πνεύμονας στο κέντρο της Αθήνας και ένας ουσιαστικός φυσικός πόρος αναψυχής και περιπάτου με υποδομές για υπαίθριες κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτός ο ξεχωριστός πόρος, εκτός των άλλων, μπορεί να αξιοποιηθεί και για συστηματική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα…


20-20-20 μέχρι το 2020

Γράφει η Λένα Κατσίμπρα

Η Ευρώπη θέλει να πετύχει τον περίφημο στόχο «20-20-20»: 20% μείωση των αερίων θερμοκηπίου, 20% αύξηση ενεργειακής αποδοτικότητας και επιπλέον αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% μέχρι το 2020.

Διαβάστε περισσότερα…


Διανύουμε μια περίοδο κρίσης

Γράφει η Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη

Συνέντευξη της Γαρυφαλλιάς Γκαντζούνη, πτυχιούχου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, στον Αθανάσιο Κόκκοτο, Περιβαλλοντολόγο.

Διαβάστε περισσότερα…


Γνώριζες πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια τις Δ.Ε.Η. οφείλονται σε κακή διαχείριση των Α.Π.Ε.; (Μέρος Α)

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Το κείμενο που ακολουθεί εξηγεί πλήρως, πως γίνονται οι αγοραπωλησίες ενέργειας ανάμεσα στην Δ.Ε.Η. και τους ιδιώτες παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Διαβάστε περισσότερα…


Διαχείρηση Περιβάλλοντος

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Ο περιβαλλοντολόγος Αθανάσιος Κόκκοτος αφηγείται στην Όλγα Υψηλάντη την εμπειρία του και την δραστηριότητα του, ως συντάκτης στην εφημερίδα οίκοpress, στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος εργασίας και την προσπάθεια του να εκλαϊκεύσει την πληροφορία για την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα…


Γνώριζες πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια τις Δ.Ε.Η. οφείλονται σε κακή διαχείριση των Α.Π.Ε; (Μέρος Β)

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Το κείμενο που ακολουθεί εξηγεί, το πως η Δ.Ε.Η. επωφελείται από το υφιστάμενο καθεστώς εκμεταλλεύοντας τις Α.Π.Ε. και ληστεύοντας τους καταναλωτές με την στήριξη του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα…


Να ανοίξω ή όχι επιχείρηση στην Αττική? Μέρος 1ο

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα

Κρατάμε γερά τα σκήπτρα της επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε περισσότερα…


Και μετά το 5άμηνο της κοινωφελούς εργασίας τι;

Γράφει ο Γιάννης Διαβάτης

Συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Διαβάτης Γιάννης, ως ωφελούμενος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην «ΑΜΚΕ Ερύμανθος».

Διαβάστε περισσότερα…


Άλλαξε τη ζωή σου με «Κοινωνική Γεωργία»

Γράφει η Ελένη Πισιμίση

Η κοινωνική γεωργία έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρει πολλά.

Διαβάστε περισσότερα…


Οικοενέργεια και Υδάτινοι Πόροι

Γράφει η Όλγα Υψηλάντη

Η περιβαλλοντολόγος Όλγα Υψηλάντη αφηγείται την εμπειρία της και την δραστηριότητα της ως συντάκτρια στην εφημερίδα οίκοpress, στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος εργασίας και των προσπαθειών της να εκλαϊκεύσει πληροφορίες για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας και της οικολογικής διαχείρισης του νερού.

Διαβάστε περισσότερα…


Πεδίον του Άρεως: ένας χώρος ειρήνης και όχι πολέμου

Γράφει η Ευαγγελία Κοτσωβίνου

Το Πεδίον του Άρεως είναι ένας αναμφισβήτητα χώρος αναψυχής για τους κατοίκους του κέντρου. Μια ανάσα δροσιάς και ξενοιασιάς από την καθημερινότητα…

Διαβάστε περισσότερα…


Αν δεν σου αρέσει κάτι άλλαξε το…

Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός
Το σύστημα πάντα ήταν και θα είναι τραγικό και άδικο. Η διαφθορά υπάρχει από τον χρυσό αιώνα του Περικλή και όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα τα έχουν ζήσει οι γονείς μας, οι γονείς των γονιών μας, οι γονείς των γονιών των γονιών μας…

Διαβάστε περισσότερα…


Σχέδιο Ήλιος

Γράφει η Λένα Κατσίμπρα

Αποτελεί μια καθαρά ελληνική ενεργειακή πρόταση για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία βρίσκει νομικό έρεισμα στην ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28/ΕΚ (EEL 140/2009).

Διαβάστε περισσότερα…


Χωροταξία – Δύναμη ανάσχεσης ή προώθησης

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

«Η εκπόνηση ενός ευέλικτου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που θα δίνει έμφαση στις ποιοτικές σύνθετες και πολυδύναμες υποδομές και θα εξετάζει κατά περίπτωση όρους και προϋποθέσεις, είναι ο στόχος των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού»

Διαβάστε περισσότερα…