Η δημοσιογραφία πολιτών από τη θεωρία στην πράξη
Συνέντευξη της Ελένης Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγου,
στην Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφο
Η Ελένη Καλησπεράτη ως κοινωνιολόγος μας αφηγείται πώς πέρασε από τη θεωρία στην πράξη μέσα από την εργασιακή της εμπειρία στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας για την έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Social Activism Αθηνών».
Οι αφανείς «ήρωες» και η δημοσιογραφία πολιτών
Συνέντευξη του Αλέξανδρου Ξυράφη, Γεωπόνου,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο
Ο Αλέξανδρος Ξυράφης αφηγείται την εμπειρία του ως συντάκτης και διαχειριστής των δύο ηλεκτρονικών εφημερίδων «Social Activism Αθηνών» και «Οίκοpress». Όπως αναφέρει, η συγκεντρωτική αξιοποίηση των γνώσεών του κατά το εγχείρημα των δύο εφημερίδων όπως προέκυψε, αποτελεί για κείνον μία ανέλπιστη δημιουργική «όαση» βασιζόμενη στη συμμετοχικότητα ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει: «… οι αφανείς αγωνιστές, οι αφανείς ήρωες, οι αμφισβητίες του οτιδήποτε μη δίκαιου, οι ονειροπόλοι «ενός καλύτερου αύριο» βρίσκονται εκεί έξω. Ολοένα αυξάνονται, διεκδικώντας μαχόμενοι τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων μας. Και για λογαριασμό εκείνων οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στον καναπέ τους. Κι ας μην το γνωρίζουν…».
Η ηλεκτρονική υγεία (e–health) και η σημασία της
Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος – Ερευνητής
Με τον όρο «ηλεκτρονική υγεία» (eHealth), καλύπτεται ένα τεράστιο φάσμα εργαλείων βασισμένων στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών που αποσκοπούν στην καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας και του τρόπου ζωής.
Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της διασκέδασης στην κρίση;
Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός Επιστήμων
Στον αντίποδα του υλισμού, της καταναλωτικής μανίας, της τεχνοκρατίας, της χρηματοθηρίας, της υποκρισίας και της καταπιεστικής ηθικής που επιβάλλει η κυρίαρχη κουλτούρα, αντιπροτείνουμε μια διαφορετική φιλοσοφία – στάση ζωής που θα βασίζεται στην αυθεντικότητα, στη συλλογική – αντικαταναλωτική δημιουργία, στην αγάπη για τη φύση, στην αυτογνωσία και αυτονομία.
Συλλογικά πικ-νικ, δανεισμός βιβλίων, διασκέδαση στο σπίτι αλλά και μετακίνηση με ποδήλατο, αποτελούν εναλλακτικούς και δωρεάν τρόπους διασκέδασης που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς…
Το ζήτημα των αστέγων και η πρακτική μου εμπειρία
Συνέντευξη της Χριστίνας Ανδρέου, Κοινωνιολόγου,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο
«Αισθάνομαι αρκετά τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μία ομάδα της οποίας σκοπός είναι η εδραίωση μιας επικοινωνίας με το κοινό, για την ανθρωπιστική δράση. Ορμώμενοι όλοι από την ίδια αρχή και ταυτόχρονα αξιοποιώντας ο καθένας τις δικές του γνώσεις, καταφέραμε πιστεύω να κατανοήσουμε τυχόν προβλήματα, να συλλέξουμε πληροφορίες, να ξεχωρίσουμε και να τονίσουμε τις χρηστικότερες εξ αυτών και να τις παρουσιάσουμε στο κοινό».
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει ποιότητα ζωής!
Το παράδειγμα της λειτουργίας «υπαίθριας» Λέσχης Φιλίας στο Πεδίον του Άρεως
Γράφει η Νίκη – Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη,
Κλινική Ψυχολόγος
Πεδίον του Άρεως… Διαπιστώνεται με λύπη ότι στο άκουσμά του συνειρμικά εγείρονται συναισθήματα φόβου και ενίοτε απέχθειας σε μια πλειάδα κατοίκων αυτής της πόλης. Τα κυρίαρχα μέσα άλλωστε φροντίζουν να μας τροφοδοτούν συχνά με πληροφορίες από αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν συντελεστεί εκεί, για τη «φιλοξενία» παρανόμων δραστηριοτήτων, όπως είναι η πορνεία και η διακίνηση ναρκωτικών.
Social activism ως δίαυλος επικοινωνίας
Συνέντευξη της Χριστίνας Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγου,
στον Ξενοφώντα Κονόμη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό
«Mας φτάνει να μιλήσουμε απλά
όπως πεινάει κανείς απλά
όπως αγαπάει
όπως πεθαίνουμε απλά.»
Τάσος Λειβαδίτης
Εξερευνώντας την Αθήνα
Γράφει η Κατερίνα Νάκου,
Δημοσιογράφος
Ψυχαγωγία ελεύθερη για όλους αδιακρίτως ηλικίας, φύλου, οικονομικής κατάστασης!
Για να χαρείς την πόλη σου όμως πρέπει πρώτα να της χαρίσεις λίγο από τον πολύτιμό σου χρόνο και να τη γνωρίσεις…
Όταν ανακαλύπτεις την πόλη σου και τις ομορφιές της, μαθαίνεις να την αγαπάς και αυθόρμητα οργανώνεις δράσεις που εξουδετερώνουν τις μίζερες σκέψεις και δίνουν χρώμα στους γκρίζους δρόμους της!
Tα 20 κεράκια των γενεθλίων της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς.
Μέρος Γ’: Ενιαία αγορά και επιχειρηματικότητα
Γράφει η Ελένη Βενιέρη,
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ενιαία Αγορά (15-20 Οκτωβρίου 2012) οργανώθηκαν ειδικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό την επισήμανση των επιτευγμάτων του παρελθόντος, των προβλημάτων του παρόντος, αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης στο μέλλον. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών.
Η καταθλιπτική ψυχολογία της φτώχειας
Γράφει η Αθανασία Φουσέκη,
Ψυχολόγος
Είναι η φτώχεια, η δυστυχία που οδηγεί στο αδιέξοδο και το τέλος ή το έναυσμα για μία ουσιαστική προς το βέλτιστο αλλαγή; Είναι αυτό που εμείς διαμορφώνουμε ή είναι αυτό που μας διαμορφώνει; Είναι χειρότερο κανείς να γεννιέται ή να πεθαίνει φτωχός; Κι όταν λέμε φτώχεια, εννοούμε οικονομική ή πνευματική/ψυχολογική; Ή μήπως και τα δύο; Η φτώχεια είναι ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται στην προσπάθεια προσέγγισης της.
Social Activism: «Ταξίδι» στη γνώση και την εμπειρία
Συνέντευξη της Γεωργίας Κεραμάρη, Δημοσιογράφου,
στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο
«Το επίτευγμα της «Social Activism Αθηνών» στο οποίο νοιώθω συμμέτοχη, είναι ότι επέτρεψε το «γεφύρωμα» μεταξύ συμβατικής και εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Δεν θα ήθελά επ’ ουδενί να μείνω σε έναν περιχαρακωμένο ρόλο, να βάλω τα στεγανά του οιδήμονα δημοσιογράφου, αγνοώντας την ιδιότητά μου ως πολίτης και το αντίστροφο. Πιστεύω πως μέσα από το δημιουργικό «πάντρεμα» της ιδιότητας του πολίτη και του μαχόμενου δημοσιογράφου μπορεί να προκύψει η «πεμπτουσία» της δημοσιογραφίας, μιας δημοσιογραφίας δηλαδή, που ασπάζεται τις αξίες της αντικειμενικότητας, του πλουραλισμού των απόψεων και του δημοκρατικού διαλόγου.»
Μια εμπειρία από πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στη Σερβία
Συνέντευξη της Θένιας Φέτση,
στο Νίκο Γκέκα, Δημοσιογράφο
Η Α.Μ.Κ.Ε. «Ερύμανθος» συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ισότητα των φύλων: Ο Δρόμος για μια περιεκτική κοινωνία», ένα πρόγραμμα ανταλλαγών νέων στη Σερβία. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Club for Youth Empowerment 018», στα πλαίσια του προγράμματος «Youth In Action». Η Θένια Φέτση, που συμμετείχε στο πρόγραμμα, μας μίλησε για την εμπειρία της. Διαβάστε τι μας είπε…
Ανακαλύπτοντας τη «Δημοσιογραφία Πολιτών»
Συνέντευξη του Νίκου Γκέκα, Δημοσιογράφου,
στον Ξενοφώντα Κονόμη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό
«Μέσω της Social Activism είχα την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με όλα σχεδόν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν την Αθήνα, ενώ παράλληλα είδα και τις τιτάνιες προσπάθειες των ανθρώπων του Δήμου για την επίλυσή τους. Εγώ από την πλευρά μου έκανα ό,τι περισσότερο μπορούσα, προκειμένου να καλύψω τα θέματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ευαισθητοποιήσω το κοινό σχετικά.»