Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

Εβδομήνταπέντε περίπου νέες και νέοι αγρότες, μαζί με μερικούς άνω των 40, ενίσχυσαν με την συμμετοχή τους την ελπίδα ότι οι Ενώσεις Νέων Αγροτών ίσως να είναι η καλύτερη προσέγγιση για να βγούμε από την κρίση.

Αυτά και άλλα πολλά καταγράφηκαν την πρώτη Δευτέρα, 21 Ιαν 2013, στην Βροντού Πιερίας, στο ξεκίνημα της εκστρατείας ενεργοποίησης όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων αγροτών που ξεκίνησε η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας με τίτλο «Νέοι Αγρότες: Βγαίνοντας από την κρίση», με φροντίδα του ταμία της ΕΝΑ ΠΕΡΙΑΣ Κ. Γιάννη Δημαλή.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, 28 Ιαν 2013, στις 20.00, στον Λόφο Πιερίας, με την φροντίδα του Αντιπροέδρου ΕΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. Απόστολου Κούρτη-6974471230, και ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσους θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες εντοπίσαμε τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δ. Τσιμήτρη, τον πρόεδρο της ΕΚΑΓΕΜ κ. Δ. Ηλιάδη, τον πρόεδρο της ΕΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. Δ. Δαλαμήτρα, τον κ. Δ. Ρουκά (τεχνολόγο Ζωοτέχνη), τον κ Ν. Στεφανίδη (Γραμματέα ΕΝΑ Πιερίας), τον κ. Ι. Τσιμπονίδη, τον κ. Γ. Κουκουλιάτα, τον κ. Δ. Μιχαηλίδη, τον κ Ι. Παντούλη, τον κ Ι. Νταούκα, τον κ Α. Εσκίδη, τον κ. Α. Κούρτη, τον κ. Α. Γιάτσογλου, τον κ. Δ. Δημαλή, τον Σάκη, τον Λευτέρη, τον Γιάννη, τον Δημήτρη και πολλούς άλλους που πήραν τον λόγο. Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν καταγράφουμε:

  • Είναι δύσκολο να είσαι αγρότης σήμερα. Είναι ποιο δύσκολο να είσαι νέος (με ανεργία 50%) και είναι τραγικό να είσαι Νέος Αγρότης Αλλά εκεί που φθάσαμε ο μόνος δυνατός δρόμος είναι προς τα πάνω. Και οι Νέοι Αγρότες έχουν το κουράγιο να κοιτάξουν προς τα πάνω.
  • Το σημαντικό σήμερα είναι να μπορείς να πουλάς. Και ακόμα σημαντικότερο να μπορείς να παράγεις αυτό που πουλάς. Το να παράγεις μόνο δεν οδηγεί πουθενά.
  • Οι Νέοι Αγρότες διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα να μπορούμε να διαχειριζόμαστε ότι παράγουμε. Δηλαδή να μπορούμε να το μεταποιούμε (μικρά οικογενειακά τυροκομεία , μικρά μελισσοκομεία, μικροί πετρόμυλοι, μικρά οινοποιεία κλπ), να μπορούμε να το πουλάμε απ’ ευθείας από το χωράφι μας σε καταναλωτές (vente directe), ή σε Αγορές Αγροτών (Farmers Market), ή σε δικά μας Δημοπρατήρια.
  • Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουμε στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, που είναι η μεγάλη της βιοποικιλότητα, η ευρεία ποικιλία μικροκλιμάτων και ο μακροβιότερος ζωντανός πολιτισμός.
  • Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει ένθερμα την ευημερία των αγροτών στα πλαίσια ευημερούσας Τοπικής Ανάπτυξης με προσανατολισμό στην αυτάρκεια και βιωσιμότητα των πόρων.
  • Σήμερα μοιάζει ότι τα όποια προβλήματα θα τα «πληρώσουν» οι επόμενες γενιές. Αφού λοιπόν θα τα πληρώσουν οι νέες και οι νέοι, μήπως είναι λογικό να τους αποδοθεί τουλάχιστον και το 60% της διοικητικής σύνθεσης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σήμερα και έτσι να έχουν προώθηση των νέων κάτω των 40 ετών σε θέσεις διοίκησης?
  • Τα αγροτικά επαγγέλματα έχουν μέλλον, καθόσον ο FAOOXFAM προβλέπει αύξηση των τιμών τροφίμων μέχρι το 2030 κατά 180%.

Η επόμενη συνάντηση είναι στον Λόφο Πιερίας, στις 28 Ιαν 2013, στις 20.00, και θα ακολουθήσουν συναντήσεις στην Καρίτσα, στην Λαγοράχη, στο Λιτόχωρο, στο Αιγίνιο και στην Σφενδάμη, ενώ ο κατάλογος είναι ανοικτός για κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα συμπολιτών.