Διάλογος για τον κοινωνικό ακτιβισμό και την κοινωνική οικονομία
Ο Βασίλης Τακτικός, Διευθυντής της «Social Activism Αθηνών»,
συζητά με την Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο,
και τη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο.
Συμμετέχει η Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφος
Όταν ζευγαρώνονται οι σκέψεις, πολλαπλασιάζονται οι ιδέες, καλλιεργείται το όραμα. Στη «Social Activism Αθηνών» ο Διάλογος υπήρξε πάντοτε κύριο εργαλείο, μέσο και τρόπος ανάδειξης επιμέρους ζητημάτων, από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό τελικά σκοπό. Η κοινωνικοποίηση της γνώσης υπήρξε βασικός άξονας για τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παρουσίας της στα βαθιά νερά του διαδικτύου. Σε ένα νέο Διάλογο, ο Διευθυντής της και τρεις συντάκτριες ψηλαφίζουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στη συντακτική ομάδα της «Social Activism Αθηνών» (που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας) και επικεντρώνονται για μια ακόμα φορά στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού ακτιβισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Ένα βήμα και ένα δείγμα της «Δημοσιογραφίας Πολιτών»
Συνέντευξη της Νίκης – Αικατερίνης Μπαρπαγιάννη, Κλινικής Ψυχολόγου,
στον Ξενοφώντα Κονόμη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό
«Μαζί με τον αναγνώστη μάθαινα και εγώ. Εκτός αυτού, το γεγονός ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι με την κλασική έννοια του όρου, αλλά απλοί πολίτες, και μάλιστα νέα παιδιά, με περγαμηνές, άνεργα, από αυτά για τα οποία όλοι μιλούν αλλά όλοι θέτουν στο κοινωνικό περιθώριο, είχε τη σημασία του γιατί μας δόθηκε φωνή. Ποιος μας ρώταγε πριν τι πιστεύουμε; Τι προτείνουμε; Άρα η εφημερίδα μας είναι ένα βήμα και ένα δείγμα δημοσιογραφίας πολιτών.»
Η αγορά των Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες «φούσκες»
Συνέντευξη της Άντρης Γ., Επικοινωνία και Media,
στη Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφο
«Το τι μπορεί να αποκομίσει κανείς από ένα 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα είναι αρκετά σχετικό και σίγουρα θέλει το χρόνο του και μια απομάκρυνση από την ένταση της στιγμής για να αποκρυσταλλωθεί μια προσωπική εκτίμηση αλλά και να έρθει κανείς εκ νέου σε επαφή με την αναζήτηση εργασίας. Σίγουρα όμως, η βαλτωμένη αγορά εργασίας αλλά και οι οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο καθένας τείνουν να μας τραβούν πίσω αναφορικά με πιθανές ανάγκες ακόμη και επαναπροσδιορισμού αντικειμένου σπουδών και εργασίας. Αν κάτι έχω αποκομίσει σε ατομικό επίπεδο, πάντως, είναι μάλλον η δυνατότητα να παίζω με τα όρια της κατευθυντήριας γραμμής και της προσωπικής κοσμοθεωρίας ή μεμονωμένης άποψης.»
«Στην εργασία πλέον δεν είναι τίποτα δεδομένο…»
Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Μαντζαβρά, Πολιτικού Επιστήμονα,
στην Ελένη Πισιμίση, Γεωπόνο Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
«Ο κοινωνικός ακτιβισμός είναι σίγουρα ένας τομέας στον οποίο όλοι μας οφείλουμε να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή και βοήθεια, κάτι βέβαια που οφείλει να κάνει και η ίδια η Πολιτεία. Και η “Social Activism Αθηνών” πιστεύω πως έχει μια τέτοια κατεύθυνση να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κινητοποιήσει, κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να αναλάβουν πιο δραστήριο ρόλο για τέτοιου είδους θέματα.»
Η στάση μας απέναντι στην εργασία και πώς να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μας δίδεται
Συνέντευξη της Σοφίας Κόκκαλη, Πολιτικού Επιστήμονα,
στην Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφο
«Η πρώτη εργασιακή εμπειρία κάθε νέου έχει ιδιαίτερη σημασία στην επαγγελματική του καριέρα. Θεωρώ ότι η πρακτική στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Social Activism Αθηνών», ήταν μια ευκαιρία να εξασκήσουμε και να δοκιμάσουμε στην πράξη τις γνώσεις που διαθέταμε καθώς και να έρθουμε σε επαφή με τη «δημοσιογραφία των πολιτών». Να εξετάσουμε ενδελεχώς τα κοινωνικά θέματα και να αναλύσουμε με διαφορετικές μεθόδους τις πληροφορίες που συλλέξαμε από τη ζωντανή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις συντακτικές ομάδες. Σημειωτέον δε, ότι η επαφή με σημαντικούς φορείς του Δήμου Αθηναίων καθώς και της Περιφέρειας Αττικής μάς έφερε πιο κοντά με τη σκληρή πραγματικότητα, της πόλης που βρίσκεται σε παρακμή και κρίση και η οποία κατά καιρούς είχε αύρα αίγλης, της όμορφης Αθήνας.»
Ένας «μεγάλος περίπατος» στους λόφους και στους Δήμους της αρχαίας Αθήνας
Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου,
Διεθνολόγος
Η ιδέα για μία περιήγηση στα «μονοπάτια» της αρχαίας Αθήνας και η παράλληλη αποτύπωσή της σε ένα άρθρο, ήταν μία ιδιαιτέρως ευχάριστη πρόκληση. Ξεκινήσαμε με τη συνάδελφο Κατερίνα μία χειμωνιάτικη λιακάδα, μία ημέρα από αυτές που ανήκουν στις αλκυονίδες, για να «κλέψουμε» μία στιγμή από τα άδυτα της ιστορίας η οποία τυλίγεται με το πέπλο της μυθολογίας.
«Πού θα βρεθούμε;»
Οι πολίτες σε αναζήτηση νέων χώρων συνάντησης και δημιουργικής έκφρασης
Γράφει η Αναστασία Πρόφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Από τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, στα πάρκα και τους ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Ποιοι παράγοντες και με ποιο τρόπο διαμορφώνουν τις επιλογές των πολιτών για τους χώρους κοινωνικής συνεύρεσης και επικοινωνίας; Πώς και σε ποιο βαθμό διαμορφώνονται από τους ίδιους τους πολίτες; Η Αναστασία Πρίφτη, σε ένα νέο κείμενο, εντοπίζει τα αρχαία και τα σύγχρονα κέντρα κοινωνικής συνεύρεσης, εστιάζει στους χώρους συνάντησης, πολιτισμικής έκφρασης και δράσης που επιλέγουν οι κάτοικοι της Αθήνας και προτείνει τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη ενός οράματος και μιας συνολικής στρατηγικής αστικής αναγέννησης της πόλης με κύριους συντελεστές την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών:
Ένα νομοθετικό βήμα προς την ένταξη ή ένας πρώτος δίαυλος απεύθυνσης προς την κεντρική διοίκηση;
Συνέντευξη της προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Μαρίας Κουβέλη,
στην Άντρη Γεωρνταμιλή, Επικοινωνία και Media
Σήμερα, η Αθήνα συγκεντρώνει και πάλι πληθώρα μεταναστών, αυτή τη φορά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής. Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρξουν και να αλληλεπιδράσουν τόσες κουλτούρες; Πώς εντάσσονται οι πολίτες μεταναστευτικής καταγωγής στην τοπική κοινωνία; Πώς τους υποδέχεται ο Δήμος Αθηναίων και ποιος ο ρόλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.); Συναντήσαμε την δικηγόρο, δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Μαρία Κουβέλη η οποία μας μίλησε για το σχετικά πρόσφατα θεσμοθετημένο όργανο του οποίου προΐσταται στο Δήμο της Αθήνας.
Μπορεί η κοινωνική οικονομία να γίνει «μόδα»;
Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος
Η έμφαση σε ηθικές ανησυχίες, κοινωνικές ή οικολογικές, είναι αναμφισβήτητα μία από τις τάσεις της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Η επιτυχία της βιολογικής γεωργίας, οι καμπάνιες ενημέρωσης για τα παιδιά που υφαίνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας ή για τα έπιπλα που φτιάχνονται από τα εκατοντάδες κομμένα δέντρα του Αμαζονίου έχουν επηρεάσει τις καταναλωτικές επιλογές και συνήθειες σε όλο τον κόσμο, αν και όχι πάντοτε με την ίδια αποτελεσματικότητα.
«Καλώς ήρθες και σήμερα…»
Γνωριμία με το Σωματείο Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «Η Αναγέννηση»
Γράφει η Κατερίνα Νάκου,
Δημοσιογράφος
«Είμαστε οι μάρτυρες της ζωής, της τέχνης, της αγάπης μέχρι να καταλάβουμε αργά-αργά μα σταθερά πόσο ωραίος είναι ο κόσμος από μέσα, πόση μουσική υπάρχει στην ψυχή πίσω από τις μορφές. Έχουμε σοβαρό λόγο ύπαρξης γιατί ανακαλύψαμε μέσα από μεγάλο πόνο την απέραντη ομορφιά του Θεού. Και αν η ζωή μας μοιάζει να είναι Γολγοθάς, παραμένει η ψυχή μας μια γαλάζια φάτνη. Καλώς ήλθατε, κοντά μας.»
Απόσπασμα από ομιλία του Γιώργου Μελάτου (μέλος Συλλόγου ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «Η Αναγέννηση»)
Δημοκρατία χωρίς διάλογο – Πολίτες δίχως δύναμη
Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Η αξία του διαλόγου, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η διαλεκτική μέθοδος, η ετυμολογία των λέξεων, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ο δημοκρατικός διάλογος ανά τους αιώνες, οι σύγχρονες διαλογικές πρακτικές, σε ένα κείμενο όπου σταχυολογούνται τα κομβικότερα σημεία της πιο απαραίτητης διαδικασίας και προϋπόθεσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Δημοκρατία και θεσμοί σε κρίση: Ποιο το μέλλον τους το 2013;
Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος
Τι κληρονόμησε το περασμένο έτος στη νέα χρονιά; Με ποιους οιωνούς ξεκίνησε το 2013 για το μέλλον της Δημοκρατίας στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη; Ποιες οι λύσεις που θα προκριθούν για να βγουν οι πολίτες από τα ποικίλα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα; Εκτιμήσεις, έρευνες και προτάσεις σε ένα κείμενο αφιερωμένο στην πορεία της Δημοκρατίας και το καινούργιο έτος.
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μία εξερεύνηση στο παρελθόν της Αθήνας
Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη,
Δημοσιογράφος
Το δικό τους νοερό «ταξίδι» στη βιομηχανική εποχή του 19ου αιώνα μπορούν να κάνουν οι Αθηναίοι πολίτες. Η πόλη εγκαινιάζει, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 με 18.00, το πρώτο «Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου». Πρόκειται για ένα ακόμη έργο και δραστηριότητα που αναπτύσεται στο χώρο της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων.
Διεθνές Γραφείο Εργασίας – International Labour Office
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ξυράφης,
Γεωπόνος
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – Δ.Γ.Ε. (International Labour Office – I.L.O.) αποτελεί στην πράξη το κυριότερο όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.). Εκτελεί χρέη γραμματείας τόσο για τη Διάσκεψη όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Συγκεντρώνει και διανέμει πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα εργατικά καθεστώτα και ζητήματα, και βοηθάει τις κυβερνήσεις, (εφόσον το ζητήσουν), στην κατάρτιση νομοσχεδίων, που να συμφωνούν με τις αποφάσεις της Γενικής Διάσκεψης.
Φάρος Τυφλών Ελλάδος: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με βραβεύσεις
Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου,
Πολιτικός Επιστήμων
Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Στην έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, κα Δήμητρα Ασιδέρη, απηύθυνε χαιρετισμό και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Ινδία: υγειονομική περίθαλψη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς
Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος
Η Ινδία διαθέτει τους περισσότερους αριθμητικά (αναλογικά με τον πληθυσμό της) γιατρούς, νοσοκόμους και τεχνικούς ιατρικών μηχανημάτων παγκοσμίως. Διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να προσφέρει μια πλήρη και ουσιαστική ιατρική φροντίδα, μόνο που οι κάτοικοί της δεν έχουν τα χρήματα να την απολαύσουν. Περίπου 450 εκατομμύρια άτομα είναι ανασφάλιστα με αποτέλεσμα να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης.