Όλγα είσαι ειδικευμένη στα θέματα των υδάτινων πόρων και του φυσικού περιβάλλοντος θα ήθελα να μας πεις εδώ στην συνάντηση όλης της ομάδας την εμπειρία σου.

-Ποια είναι τα θέματα που έχεις αναπτύξει μέχρι τώρα στην οικοpress?

Τα θέματα που έχω αναπτύξει στην μέχρι τώρα πορεία μου στην εφημερίδα, αφορούν το περιβάλλον και τους τρόπους διαχείρισης του. Συγκεκριμένα έγινε μια αναφορά στα πιο σύνηθη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και πως τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής.

Στην αρχή του 5μήνου ξεκίνησα δειλά-δειλά με αυτό που πήρα ως βασικό εφόδιο από το πανεπιστήμιο Αιγαίου, την εξειδίκευση μου στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και των θαλάσσιων ερευνών. Ένα από αυτά που θεώρησα σημαντικό για να συνεχίσω, ήταν το θέμα της ανακύκλωσης και εστίασα στο τι πραγματικά γνωρίζει ο κόσμος και πως μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν.

Στον τρίτο μήνα της πρακτικής μου εξάσκησης, έχοντας αποκτήσει μια μικρή εμπειρία από τον «κόσμο της εφημερίδας» έκανα αναφορά στις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής. Άρχισα να ενημερώνομαι για αυτές και με την σειρά μου προσπαθώ να ενημερώνω αμερόληπτα και εκλαϊκευμένα το αναγνωστικό κοινό διότι το έργο της παραμένει στην αφάνεια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Καταπιάστηκα, με όλες τις δράσεις που έχει υλοποιήσει και σκοπεύει να υλοποιήσει για το περιβάλλον πιστεύοντας ότι αποτελεί βασικό αρωγό για την ανάπτυξη της χώρας.

Φτάνοντας στο τέλος της εργασίας μου, συνεχίζω να πληροφορώ τον κόσμο με θέματα που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας κάτι που είναι επίκαιρο και απαραίτητο στις μέρες μας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τις «τσέπες» των αναγνωστών.

-Τι θεωρείς πιο σημαντικό από όλα αυτά τα θέματα που ασχολήθηκες? Ποια από αυτά τα θέματα είχαν την μεγαλύτερη απήχηση?

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η θεματολογία που ανέπτυξα στην εφημερίδα συνάδει με αυτά που είχαν απήχηση στον κόσμο. Για την ακρίβεια, η προσέγγιση μου, στα θέματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης περιβάλλοντος και πιο εξειδικευμένα στα θέματα της ανακύκλωσης τα όποια αναπτύχθηκαν εκτενέστερα άφησαν σίγουρα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα τόσο σε μένα όσο και στους αναγνώστες που προσπάθησα να ενημερώσω με την αρθογραφία μου βέβαιη ότι τους έπεισα και ότι θα προσπαθήσουν για την εφαρμογή τους.

-Ποια είναι η διαφορά της επίσημης πληροφόρησης που υπάρχει από την Ε.Ε και την ελληνική γραφειοκρατία σε σχέση με τις οδηγίες την νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά προγράμματα?

Η επίσημη πληροφόρηση βρίσκεται σε αντίθετη τροχιά από το έργο που προσφέρει η εφημερίδα.

Η επίσημη πληροφόρηση χρησιμοποιεί μια «ξύλινη» και τυποποιημένη γλώσσα που ακούγεται στα αυτιά των πολλών άχαρη και απρόσωπη, μια πληροφόρηση χωρίς ενδιαφέρον για τους αναγνώστες. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από την εφημερίδα η οποία έρχεται να δώσει λύση και να δαμάσει την τυποποιημένη πληροφόρηση. Στόχος της, από την αρχή του 5μήνου είναι να εκλαϊκεύει την πληροφορία για να είναι κατανοητή και προσιτή για όλους τους αναγνώστες. Η εφημερίδα και συγκεκριμένα, η οικοpress στην όποια εργάζομαι, ακόμα και την πιο εξειδικευμένη πληροφορία μπορεί να την κάνει πιο βατή και κατανοητή για όλους. Αυτό που εκλαμβάνω καθημερινά είναι ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην γνώση και στη ενημέρωση.

-Υπάρχει ανταπόκριση αυτού του είδους της πληροφόρησης από το κοινό και τους ενδιαφερόμενους?

Με την 4μήνη πρακτική μου στην εφημερίδα και σε συνεργασία με τους υπευθύνους μου, συνειδητοποιώ μέρα με την μέρα πόσο σημαντική είναι η εκλαΐκευση της γνώσης. Ο κόσμος και οι αναγνώστες έχουν ανάγκη από αυτήν την πληροφόρηση, να μάθουν να ενημερωθούν και να δράσουν αναλόγως. Έχω καταλάβει ότι έρχομαι σε επαφή με ένα κοινό που διψάει να μάθει για τα πιο επιστημονικά θέματα χωρίς απαραίτητα να έχει αυτού του είδους την γνώση. Για αυτό η oikopress, προσπαθεί να απλοποιήσει την πληροφορία αυτή και αυτό έχει απήχηση και είναι αποδεκτό από τον κόσμο.

-Ποια είναι η διαφορά ενός κρατικού portal από την οίκοpress?

Το κρατικό portal πρόκειται για ένα site βασισμένο πάνω σε έναν κατάλογο πληροφοριών Internet το οποίο προσπαθεί να κάνει τους χρήστες να το επισκέπτονται κάθε φορά που ζητούν κάτι μέσα από το δίκτυο. Η oikopress είναι μια εφημερίδα που συνδυάζει την πληροφορία που χρειάζεται ο αναγνώστης αλλά συνάμα, μπορεί να εκλαϊκεύσει και την γνώση. Η ουσία της εκλαΐκευσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορεί να παρέχει η εφημερίδα και είναι πολύ σημαντικό που αποτελώ μέρος της προσπάθειας αυτής.

-Υπάρχει ελπίδα μετά από την 5μήνη πρακτική εμπειρία να βρεις μια μόνιμη δουλειά?

Με μερικές λέξεις μπορώ να πω τι αποκόμισα από αυτή την δουλεία…

Εμπειρίες, Εφόδια, Γνώση, Ομαδικότητα!!!

Έμαθα να συνεργάζομαι και να λειτουργώ σε μια ομάδα με αξιόλογους ανθρώπους και μέσα από αυτή την συλλογικότητα να βλέπω να γίνεται πράξη η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Μου δόθηκε η ευκαιρία και καταπιάστηκα με πολλά θέματα πέρα από την συγγραφή των άρθρων μου και συνειδητοποίησα πόσα εφόδια πόσες δυνατότητες μου παρείχαν για την συνέχεια μου και το βασικότερο, την εξέλιξη μου. Πιστεύω πλέον, ότι υπάρχει μέλλον και ότι με την κατάλληλη αναζήτηση στις κατάλληλες θέσεις εργασίας θα βρω μια μόνιμή δουλεία.

Η προϋπηρεσία μου στην οίκοpress είναι σημαντική!