Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.

katsimpra skoupidiaΟ πλανήτης μας έχει κατακλυστεί με «βουνά» από ρυπογόνα σκουπίδια με μολυσματικά ή τοξικά υλικά για τον αέρα, τη γη, το νερό, τα ζώα και τα φυτά. Είναι εντυπωσιακό πόσα δισ. τόνοι σκουπιδιών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και πόσα από αυτά δεν ανακυκλώνονται ή δεν αξιοποιούνται. Μόνο στην Ευρώπη τα σκουπίδια φθάνουν τους 2 δισ. τόννους ετησίως.

Μέχρι σήμερα εφαρμόζεται – και όχι σε ποσοστό που θα έπρεπε – η ανακύκλωση για το γυαλί, μέταλλο και χαρτί. Ωστόσο, απομένουν τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών στις χωματερές όπου το μεν κάψιμο τους ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, στην δε υγιεινή ταφή, που αξιοποιείται το παραγόμενο βιοαέριο από την αποσύνθεση των σκουπιδιών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης, δε μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων. Ωστόσο, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι έχουν αρχίσει πλέον να δημιουργούνται νέες και καινοτομικές τεχνολογίες στην επεξεργασία των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, στην Αμερική υπάρχει η πρωτοπόρος τεχνική εξαέρωσης σε πλάσμα (plasma gasification), η οποία υπόσχεται όχι μόνον σχεδόν μηδενικά κατάλοιπα, αλλά και παραγωγή καθαρής ενέργειας από τα σκουπίδια με τελικό αποδέκτη την ίδια την κοινότητα που τα παράγει.

Συγκεκριμένα, μια πρωτοποριακή μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, που θα εφαρμόζει την επαναστατική μέθοδο plasmagasification από την εταιρεία Plasco, είναι έτοιμη να ξεκινήσει στον Καναδά. Θα διαχειρίζεται στις εγκαταστάσεις της 75 τόννους κάθε λογής σκουπιδιών καθημερινά, ακόμη και τοξικά απόβλητα, με σχεδόν μηδενικό τελικό υπόλειμμα, και θα παράγει ενέργεια και εμπορικά προϊόντα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι ότι «τίποτα δεν πάει χαμένο».

Πρόκειται για μια μέθοδο που δεν στηρίζεται στην καύση αλλά στην αποσύνθεση, άρα δεν έχουμε τα ρυπογόνα παράγωγα της καύσης. Η μέθοδος plasma gasification δίνει την υψηλότερη απόδοση ενέργειας ανά τόννο σκουπιδιών, εξασφαλίζοντας ρεύμα και θέρμανση για τα σπίτια, την αυτονομία της μονάδας αλλά και ραφιναρισμένο υδρογόνο καύσιμο για τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, η αντικατάσταση της βενζίνης με βιοκαύσιμο από επεξεργασμένα απορρίμματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και κατά 80%.

Σε ό,τι αφορά σε εθνικό επίπεδο, στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια και υπολογίζεται ότι τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αγγίξει τα 3.7 εκ. ευρώ. Στα Άνω Λιόσια ήδη παράγεται ρεύμα από σκουπίδια μετατρέποντας το μεθάνιο από περιβαλλοντική απειλή σε ενέργεια, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 110.000 επιπλέον τόννους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Τα απορρίμματα από εστία μόλυνσης μπορούν να αποδειχθούν «χρυσός» όταν μετατρέπονται σε πηγή ενέργειας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην αειφορική διαχείριση του πλανήτη μέσω της σημαντικής εξοικονόμησης άλλων ενεργειακών πόρων που διατηρούνται για τις μελλοντικές γενιές.


Πηγές:

1. http://www.ego.gr/newsrecyclinggarbage

2. http://www.ecocity.gr/index.php

3. http://www.skai.gr/

4. http://energeiakozani.blogspot.gr/