EDITORIAL
Μαθαίνοντας καλές πρακτικές στην εύρεση εργασίας
Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός
Το τεράστιο πρόβλημα που ροκανίζει κυριολεκτικά τον ιστό τόσο της ελληνικής όσο και γενικότερα της ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι η ανεργία και πάντοτε μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό φυσικά δεν είναι απλό, αλλά είναι σαφές ότι εξαρτάται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναζητούν συνεχώς πολιτικές τέτοιες που θα προωθούν ενεργητικά μέτρα για την απασχόληση.
Η επινόηση των θέσεων εργασίας και η επιχειρηματικότητα
Διάλογος με το διευθυντή της «Οίκοpress»
Επιμέλεια: Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη,
Manager Ανθρώπινου Δυναμικού
Στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν απεριόριστες προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ούτε αυτές προκύπτουν αυθόρμητα, ούτε μπορεί να τις δημιουργήσει απεριόριστα το κράτος. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται η διόγκωση του φαινομένου της ανεργίας, που λογικά προκύπτει από τον περιορισμό της προσφοράς εργασίας και την ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης.
Η μικροπολιτική λογική του σχεδίου «Αθηνά» – το παράδειγμα του Αγρινίου
Της ομάδας σύνταξης της Οίκοpress
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται εν συντομία, η Οδύσσεια του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ), που εδρεύει στο Αγρίνιο και το οποίο στα 14 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του γνώρισε τρεις διαφορετικές διοικήσεις. Ξεκίνησε υπαγόμενο στο παν/μιο Ιωαννίνων, έγινε αυτόνομο ως παν/μιο Δυτικής Ελλάδας και τώρα με το σχέδιο «Αθηνά» θα περάσει στην διοίκηση του παν/μιου Πατρών.
Αλληλεγγύη στην κρίση – Δωρεάν τρόφιμα σε άπορους, ποιοι τα δικαιούνται;
Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.
Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφής σε άπορους, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, στη χώρα μας έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα τέλη της δεκαετίας ’90. Τα βασικά είδη που διατίθενται είναι: ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί, σύμφωνα με την Μεσογειακή Διατροφή των Ελλήνων.
Η ρύπανση έχει σύνορα;
Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα
Γεωγράφος, M.Sc.
Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και την άβια ύλη που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στη Γη. Υπό αυτή την άποψη, το φυσικό περιβάλλον δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων και διαφοροποιείται από το δομημένο περιβάλλον, στο οποίο συγκαταλέγονται οι γεωγραφικές περιοχές που δέχονται σημαντική επιρροή από τον άνθρωπο.
«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»
Γράφει η Υψηλάντη Όλγα,
Περιβαλλοντολόγος
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί στα «αυτιά» των πολλών να ηχεί σαν ένα γνωστό φαινόμενο αλλά στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα καίριο θέμα που οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για το περιβάλλον και πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσης των εκπομπών του. Αρχικά, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ποιες είναι οι συνέπειες στο περιβάλλον.
Εμπόριο ρύπων: Η νέα μετοχή στο χρηματιστήριο
Γράφει Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.
Η αλλαγή του κλίματος λόγου του Φαινομένου του Θερμοκηπίου έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η αύξηση της συχνότητας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Ανάλωση κατά προτίμηση ή μήπως όχι;
Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,
Χημικός
Για ποιόν καταναλωτή χτυπάει η καμπάνα; Οι καταναλωτές διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων;
Ο κάθε καταναλωτής αγοράζει κατά προτίμηση, αλλά μήπως θα ήταν χρήσιμο πριν αναλώσει κανείς ένα τρόφιμο να διαβάσει την ετικέτα του τροφίμου αυτού; Όχι για άλλο λόγο, αλλά πρόκειται για την υγεία!
Ποιος θα «καθαρίσει» το διαδίκτυο;
Γράφει η Έφη Κοσκώση,
Κοινωνιολόγος
Η κριτική που συνήθως ασκείται στο διαδίκτυο αφορά την αντικειμενικότητα και την ορθότητα των απόψεων που κυκλοφορούν. Το πλεονέκτημα που προσφέρει το διαδίκτυο στον καθένα και τη καθεμία να προβάλλουν τις απόψεις τους και ταυτόχρονα να ακούσουν απόψεις άλλων και να συμμετέχουν σε ένα είδους διάλογο στον οποίο χωρά όλα το φάσμα των απόψεων, συχνά μετριάζεται από μία αιωρούμενη παραπλάνηση που καιροφυλακτεί σε κάθε γωνιά του διαδικτυακού λαβύρινθου.
Υγιεινή Διατροφή των Παιδιών
Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.
Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να μάθουν να τρέφονται σωστά. Οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και μετά έρχεται το σχολείο. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι αποδεδειγμένα σωτήρια για πολλές παθήσεις και αν ένα παιδί παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσω της διατροφής του, για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει σωστά, τότε θα έχει πολλές άμυνες και αντοχές στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του.
«Ενεργοί μικροοργανισμοί: σύμμαχοι στη ζωή»
Γράφει Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.
Στη φύση υπάρχουν ωφέλιμοι αλλά και βλαβεροί μικροοργανισμοί, καθώς και ουδέτεροι που ακολουθούν αυτούς που θα επικρατήσουν. Οι ωφέλιμοι χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στα τρόφιμα, που καταναλώνουμε, όπως το ψωμί, το κρασί και το γιαούρτι.