Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης
Την Παρασκευή, 15 Φεβ 2013, στις 20.00, ο φιλόξενος χώρος του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» στην Κομοτηνή ξαναζωντανεύει με τις τακτικές του δραστηριότητες, αυτή την φορά με θέμα «Προοπτικές ίδρυσης οικογενειακών τυροκομικών μονάδων στις ορεινές περιοχές, από αγρότες (κτηνοτρόφους)».
Στην συνάντηση που γίνεται για την ικανοποίηση αιτήματος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων που ενεργοποιήθηκε από ραδιοφωνική εκπομπή της Δημοσιογράφου κας Β. Μαχαίρα και φιλοξενείται από τον κ. Κ. Μπούντα, ανταποκρίθηκε ο Ζωοτέχνης κ. Δημήτρης Ρουκάς, ενώ θα συντονίζει ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ).
Η σημαντικότερη επιτυχία για έναν επαγγελματία στην σύγχρονη εποχή είναι να «πουλάει». Εάν μπορεί και να παράγει αυτό που πουλάει τότε η επιτυχία πολλαπλασιάζεται. Αν ΜΟΝΟ παράγει τότε έχει πραγματικό πρόβλημα.
Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) εξωθούνται συστηματικά, με νομοθετικό πλέγμα ισοδυνάμου αποτελέσματος με αποκλεισμό από την αξιοποίηση των αξιών που παράγουν, στον αποκλειστικά παραγωγικό τομέα, σε εργάτες γης.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ ενδιαφέρεται ισχυρά για την υποστήριξη τεχνικών και μεθόδων ώστε οι μοναδικές πραγματικές παραγόμενες από τους αγρότες αξίες να αποκτούν υπεραξίες και να φθάνουν στον τελικό καταναλωτή. Μεταξύ αυτών είναι οι Αγορές Αγροτών-Farmers Market, οι Απ’ ευθείας Πωλήσεις από το αγρόκτημα-Vente Directe, τα Δημοπρατήρια και η μεταποίηση και εμπορία των από τον ίδιο τον αγρότη παραγόμενων προϊόντων, σε μικρά τυροκομεία, μικρά μελισσοκομεία κλπ.
Την Παρασκευή, 15 Φεβ 2013, στις 20.00, στο κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής, ο κ. Δημήτρης Ρουκάς θα μας παρουσιάσει την ίδια τεχνική και διαδικασία που παρουσίασε και στην Zootechnia, για την τυροκόμηση του γάλακτος που παράγει ένας μικρός κτηνοτρόφος, ώστε να μην είναι υποκείμενο εκβιασμού ο αγρότης, επειδή τα προϊόντα που παράγει είναι ευπαθή ή/& ογκώδη.
Όσοι αγρότες (κτηνοτρόφοι) είναι ικανοί να πουλήσουν, ή έχουν ήδη προσέγγιση από μια ομάδα καταναλωτών, στην συνάντηση της 15ης Φεβ 2013, θα τους δοθούν όλες οι πληροφορίες και οι τεχνικές για να προσφέρουν το «δικό» τους τυρί στην κατανάλωση. Άλλωστε η πατρίδα του πρώτου γνωστού τυροκόμου, του Πολύφημου, είναι η Θράκη.
Οκ. Δ. Μιχαηλίδης θα μεταφέρει μερικές γενικές προσεγγίσεις για την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, που όπως προτείνεται μετακινεί την προοπτική του μέλλοντος στο 2020, παρατείνοντας τις αδικίες της Ενιαίας Ενίσχυσης της ΚΓΠ για τους Νέους Αγρότες. Οι Νέοι Αγρότες, μαζί με όλους τους Νέους, μαζί με το χρέος των 260 δις€, καλούνται να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν οικογένεια και να παράγουν για την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το 2020, οπότε προβλέπεται η νέα ΚΓΠ, με την αστρονομική ενίσχυση των 1200€ ετησίως. ΜΟΝΗ διέξοδος είναι η αξιοποίηση των αγροτικών τους προϊόντων.