Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης
Αμπεμπαμπλον
Η στιχομυθία σε παιχνίδι παιδιών στην αρχαία Αθήνα, που η μια ομάδα έπεφτε πάνω στην άλλη ήταν: «Απεμπολών, του κείθεν εμβολών», δηλαδή «Σε απεμπολώ-σπρώχνω, πέραν (εκείθεν) εμβολών σε (έμβολο) με το δόρυ μου» επαλαμβανόμενα με ρυθμό, εναλλάξ από την δήθεν επιτιθέμενη ομάδα. Σήμερα τα παιδιά της Ελλάδας παίζουν σε ομάδες τραγουδώντας «Α-μπε-μπα-μπλον, του-κείθε-μπλον, α-μπε-μπα-μπλον, του-κείθε-μπλόν, μπλην-μπλον». (σσ. και μόνο η συσχέτιση, σε κάνει να ριγείς, και ας έχουν γίνει συστηματικές επιθέσεις στην συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού … )
ermis.gov.gr
Όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου (περιλαμβανομένων των Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης του ΙΚΑ, των Πιστοποιητικών Οικογενειακής Κατάστασης, κ.λπ.) στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή: http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/
Πρέβεζα πάλι …
Το ΣΔΟΕ Ηπείρου αποκάλυψε υπόθεση εικονικών αγορών αγροτικών προϊόντων (κρεμμύδια), ύψους 1.403.000 € από αγρότες της Θήβας. Ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων ήταν οπωροπωλείο στην Πρέβεζα. 10/2/2013
Φυσικά… φυτά
Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και ξεκινά μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη. Πρόκειται μάλιστα για μια πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι πολύ πρόσφατα, οπότε η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να κάνει χημικά φάρμακα για να αντικαταστήσει τη βαλεριάνα, την μπελαντόνα, τη μαντζουράνα και πολλά άλλα βότανα, που όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξανακερδίζουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των επιστημόνων, που αναζητούν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις που είχαν επισημάνει τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και πολλοί γιατροί αργότερα. Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία. (από τον Κώστα)
Αδελφικά …-φυτά
Μπορεί ένα φυτό να ενδιαφερθεί για τον… πλησίον του, όπως θα μπορούσε να κάνει ένας σκύλος για ένα αβοήθητο γατάκι; ΝΑΙ, όπως βρέθηκαν ενδείξεις αλτρουιστικής συμπεριφοράς στο καλαμπόκι.
Κάθε γονιμοποιημένος καρπός αραβοσίτου περιέχει ένα έμβρυο και ένα κομμάτι ιστού, το ενδοσπέρμιο, το οποίο τρέφει το έμβρυο καθώς ο καρπός αναπτύσσεται. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα έμβρυα που είχαν την ίδια μητέρα και τον ίδιο πατέρα με το ενδοσπέρμιο που βρισκόταν μέσα στον καρπό τους, ζύγιζαν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με τα έμβρυα που είχαν την ίδια μητέρα, αλλά διαφορετικό πατέρα. Βρήκαμε ότι το ενδοσπέρμιο που δεν έχει τον ίδιο πατέρα με το έμβρυο, δεν του δίνει την ίδια ποσότητα τροφής και μοιάζει να είναι λιγότερο συνεργάσιμο». Η έρευνά ρίχνει για πρώτη φορά φως σε μια τέτοια «συνεργασία μεταξύ αδελφών στα φυτά. Το ενδοσπέρμιο δίνει όλη του την τροφή στο έμβρυο κι έπειτα πεθαίνει – δεν υπάρχει πιο αλτρουιστική πράξη» Πανεπιστήμιο Κολοράντο & Χάρβαρντ. National Academy of Sciences, ΒΗΜΑ, 9/2/13. (σσ. ούτε σαν φυτά δεν πετυχαίνουμε να είμαστε οι αγρότες)
Κλωβοστοιχίες
Ελλάδα και Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που παραβιάζουν τον κανονισμό της Ε.Ε. για τις κλωβοστοιχίες (από 1/1/2012 όλες, μέχρι Ιουν 2013 η Ελλάς).
Είναι ντροπή το γεγονός ότι εκατομμύρια όρνιθες στην Ε.Ε. εξακολουθούν να βρίσκονται σε παράνομους κλωβούς. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων και δεν πρέπει να υπονομεύεται αυτή η προσπάθεια από μεμονωμένες χώρες. Πολλοί Έλληνες πτηνοτρόφοι δεν έχουν συμμορφωθεί ούτε προτίθενται. Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες
φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν για όσους αψηφούν το νόμο. Compassion in
World Farming. Meat Place, 11/2/2013.
Ημερομηνίες
20/2/13 Κιλκίς, Συνεδριακό, 18.30, Δίκτυο Αρωματικών Φυτών
21/2/13 Σωχός, Λαγκαδά, 20.30, Οι επιδοτήσεις μετά το 2013
25/2/13 Κατερίνη, 20.00, Μαλούπα, Προώθηση Ελλ. Αρωματικών
1/3/13 Ηλιούπολη, 15.00, Επιβίωση στην αγορά εργασίας