Δελτίο Τύπου

Αποτελέσματα Ημερίδας «Οργάνωση και Λειτουργία Κοιν.Σ.Επ.» στις 28 Σεπτεμβρίου 2014

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 11:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στα Τριπόταμα ημερίδα με θέμα: «Οργάνωση και Λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ.». Στη ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Βασίλης Τακτικός, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ο κ. Δημήτρης Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της Α.ΚΟΙ.Σ.Δ.Α.,  ο κ. Άρης Ηλίας, Γεωπόνος, ο κ. Ευάγγελος Σπινθάκης, Πρόεδρος της ΕΠΕΚ,  η κ. Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη, σύμβουλος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, κάτοικοι της περιοχής, Τοπικοί Πρόεδροι των γύρω χωριών και Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής.

Η απήχηση της ημερίδας ήταν μεγάλη αποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να ενημερωθούν και να πληροφορηθούν για κάθε νέα πρωτοβουλία και δράση που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των ίδιων αλλά και της περιοχής γενικότερα.

Στο χώρο της Ημερίδας παρευρέθηκαν περίπου  35 άτομα τα οποία ήταν από τις κοινότητες  Αροανίας, Ψωφίδας, Λεχουρίου, Πλάκας, Σειρών, Λιβαρτζίου και Καμενιάνων. Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι νέοι και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση ενώ και οι Τοπικοί Πρόεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πιστεύουν ότι η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να βελτιώσει την περιοχή.

Στην αρχή το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ κ. Δ. Βαρβιτσιώτης καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και αφού παρουσίασε με συντομία τους στόχους της Πράξης «Κοινωνικές Συνέργειες Επιχειρήσεων», τους συνέδεσε με τα αναπτυξιακά συγκριτικά  πλεονεκτήματα της ορεινής περιοχής Αχαΐας και Ηλείας και συγκεκριμένα των Τριποτάμων όπου υλοποιούνται δράσεις υπέρ των ωφελουμένων όπως η κατάρτιση, η επιμόρφωση και η συμβουλευτική. Η ποιοτική γεωργία με έμφαση την βιολογική καλλιέργεια, ο οικοτουρισμός, ο βιοτουρισμός πρόσθεσε, μπορεί να αυξήσουν το τοπικό εισόδημα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και άλλων παρεμφερών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος παρουσίασε στο κοινό τους υπόλοιπους ομιλητές και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου του χωριού,  κ. Π. Γιαλαμάς, ο οποίος παρευρέθη εκ μέρους του δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουρά.

Ο κ. Π. Γιαλαμάς  ευχαρίστησε τον πρόεδρο και όλους τους συνεργάτες της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ για την σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στους νέους της περιοχής και διαβεβαίωσε όλους τους παρευρισκόμενους για την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Καλαβρύτων σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ αλλά και οι ωφελούμενοι ώστε να αποδώσουν καρπούς οι κοινές προσπάθειες για ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις παραδόσεις της Αρχαίας Ψωφίδας, η οποία σημείωσε, κατά την αρχαιότητα, εθεωρείτο ιδανικός τόπος να ζει ο ευτυχισμένος πολίτης.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο σύμβουλος του Δημάρχου Ηλείας κ. Γ. Παπαϊωάννου ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική ανάπτυξη λόγω του διοικητικού κατακερματισμού της ευρύτερης περιοχής των Τριποτάμων σε δύο περιφέρειες και τρεις περιφερειακές ενότητες. Αναφέρθηκε επίσης και αυτός στα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ένα εκ των οποίων είναι και η γειτνίαση με έναν ιστορικό Δήμο όπως είναι ο Δήμος Ολυμπίας με την ανεκτίμητη ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά. Τέλος, τόνισε ότι ο Δήμος Ολυμπίας θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τοπικού εισοδήματος.

Κατόπιν έλαβε το λόγο το κ. Β. Τακτικός εκ μέρους του φορέα ΑΜΚΕ Ερύμανθος που είναι και εταίρος της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ. Ο κ. Τακτικός αναφέρθηκε αναλυτικά σε παλαιότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η ΑΜΚΕ Ερύμανθος με σημαντικά αποτελέσματα και οι οποίες  δημιούργησαν το απαιτούμενο κοινωνικό κεφάλαιο που σήμερα αξιοποιείται στα πλαίσια της Πράξης «Κοινωνικές Συνέργειες Επιχειρήσεων». Αρχικά, αναφέρθηκε στις πολύτιμες εμπειρίες που έχει η τοπική κοινότητα από την συμμετοχή της σε δράσεις όπως οι γιορτές περιβάλλοντος που είχε διοργανώσει η ΑΜΚΕ Ερύμανθος, καθώς και στο σημαντικό έργο διάνοιξης μονοπατιού στο ποταμό Ερύμανθο, έργο το οποίο αναδεικνύει την πλούσια φυσική κληρονομιά της περιοχής και δημιουργεί ευκαιρίες για οικοτουρισμό. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε και στην σημασία της ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. «Η γεωργική παραγωγή έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, παρά το ότι διαθέτει και αρδεύσιμο νερό και πολύ καλά εδάφη». Έπειτα, έκανε μία αναφορά στις ιστορικές ευθύνες των αποφάσεων που οδήγησαν στην ερήμωση της γης και τόνισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα και πάλι για την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, ενώ όπως ανέφερε υπάρχουν πολύ καλές πρακτικές προς μίμηση όπως η «κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία» και η δημιουργία «δικτύου αστικών και αγροτικών δήμων» καθώς και η δικτύωση μεταξύ αποδήμων του εξωτερικού αλλά και κατοίκων των Αθηνών που θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ποιοτικά γεωργικά προϊόντα της γενέτειράς τους. Αλλά και η κτηνοτροφία έχει πολλές δυνατότητες βελτίωσης στον τομέα της καλλιέργειας ζωοτροφών που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και στον τομέα της παραγωγής εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) για τις καλλιέργειες.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του εταίρου ΔΗΩ της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ και μέλος του ΔΣ γεωπόνος – σύμβουλος βιοκαλλιέργειας κ. Α. Ηλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα για την γεωργία της περιοχής και συγκεκριμένα στο φασόλι, την φακή για τα οποία η εγχώρια παραγωγή καλύπτει λιγότερο από το 50% της κατανάλωσης με συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στα προϊόντα αυτά. Αναφέρθηκε ακόμη και στα οπωροκηπευτικά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι αχλαδιές και οι μηλιές, τα βότανα όπως η ρίγανη αλλά και στις ευκαιρίες που προσφέρει τα βιολογικά προϊόντα που έχουν ανοδική ζήτηση και καλές τιμές. Τόνισε, όμως, τη μεγάλη εμπορική σημασία που έχει η επώνυμη ονομασία των αγροτικών προϊόντων που τα καθιστά ανταγωνιστικά, καθώς οι διεθνείς αγορές αναζητούν επώνυμα προϊόντα από την Ελλάδα.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Ευ. Σπινθάκης, πολιτικός επιστήμων, ως εκπρόσωπος του εταίρου Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ. Ο κ. Σπινθάκης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για το ξεπέρασμα της κρίσης η «πολιτιστική αξιοπρέπεια» δηλαδή η αναγνώριση εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής της μεγάλης αξίας που έχουν η τοπική ιστορία, η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά των Τριποτάμων, οι τοπικές λαϊκές παραδόσεις και τα ντόπια γεωργικά προϊόντα. Ο κ. Σπινθάκης τόνισε ότι μόνο αν συμβεί αυτό, θα υπάρξει πνευματική ανάταση στην περιοχή που θα επιφέρει και την τοπική ανάπτυξη και την παραγωγή τοπικού εισοδήματος.

Στο τέλος της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι απηύθυναν ερωτήσεις κυρίως προς τον γεωπόνο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τους  τρόπους διάθεσης των προϊόντων καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Επίσης αφορούσαν σε καλλιέργειες που είναι γρήγορα αποδοτικές. Ο γεωπόνος ανέλυσε τις δυνατότητες που θα έλυναν το πρόβλημα της διάθεσης, όπως η δικτύωση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Τα όσπρια, πρόσθεσε, είναι μια καλλιέργεια που θα μπορούσε να επιφέρει γρήγορες αποδόσεις.

Στο τέλος της ημερίδας, εκφράστηκε το ενδιαφέρον από πλευράς των παρευρισκομένων που δεν ανήκουν τους ωφελούμενους αλλά είναι συνταξιούχοι που επέστρεψαν στα πατρογονικά εδάφη να ξαναασχοληθούν  με την καλλιέργεια των παλαιών εγκαταλειμμένων χωραφιών τους. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις ΚΟΙΝΣΕΠ που θα δημιουργήσουν οι ωφελούμενοι και να συμμετάσχουν στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης εκφράστηκε το ενδιαφέρον και άλλων κατοίκων των Αθηνών που κατέχουν ακαλλιέργητη γη να την παραχωρήσουν έναντι συμβολικού ενοικίου ή και δωρεάν στις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στο πέρας της ημερίδας ο κ. Βαρβιτσιώτης ανακεφαλαίωσε τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ημερίδα και επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης.