_2_

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στα Τριπόταμα ημερίδα με θέμα: «Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ – ΟΑΕΔ». Στη ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Βασίλης Τακτικός, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ο κ. Άρης Ηλίας, Γεωπόνος, ο κ. Ευάγγελος Σπινθάκης, Πρόεδρος της ΕΠΕΚ,  κάτοικοι της περιοχής, φορείς.

Η απήχηση της ημερίδας ήταν ικανοποιητική αποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να ενημερωθούν και να πληροφορηθούν για κάθε νέα πρωτοβουλία και δράση που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των ίδιων αλλά και της περιοχής γενικότερα.

Στο χώρο της Ημερίδας παρευρέθηκαν περίπου 25 άτομα τα οποία ήταν από τις κοινότητες  Αροανίας, Ψωφίδας, Λεχουρίου, Πλάκας, Σειρών, Λειβαρτζίου. Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι νέοι και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση ενώ και οι Τοπικοί Πρόεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πιστεύουν ότι η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να βελτιώσει την περιοχή.

Στην αρχή το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ κ. Β. Τακτικός καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και αφού παρουσίασε με συντομία τις εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας, τις συνέδεσε με τα οικοσυστήματα στο πεδίο της οικονομίας και των επιχειρήσεων θέλοντας να δείξει ότι μια μεμονωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί χρειάζεται γύρω της κάποιες συνιστώσες. Συγκεκριμένα ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα των Κοιν.Σ.Επ, οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα τοπικά φυσικά, παραγωγικά και πολιτιστικά διαθέσιμα. Τόνισε πώς για να επιτευχθεί το επιχειρηματικό «οικοσύστημα» απαιτείται δικτύωση, μεταφορά πληροφοριών από το ένα πεδίο στο άλλο, μεταφορά τεχνογνωσίας προς τους ανθρώπινους πόρους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος παρουσίασε στο κοινό τους υπόλοιπους ομιλητές και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού “Τριπόταμα” κ. Κ. Λυμπέρη.

Ο κ. Κ. Λυμπέρης ευχαρίστησε τον πρόεδρο και όλους τους συνεργάτες της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ για την σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στους νέους της περιοχής και διαβεβαίωσε όλους για την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν σε καλλιέργειες. Επίσης, ανέφερε ότι σκοπός της ΚΟΙΝΣΕΠ “Τριπόταμα” είναι να προάγει το τοπικό και συλλογικό συμφέρον αναδεικνύοντας την φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, προωθώντας την απασχόληση καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων,  άρα δυναμώνει την κοινωνική συνοχή σε ορεινές περιοχές όπως η ορεινή Πελοπόννησος και συμβάλλει εν γένει στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Γ. Παπαϊωάννου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα συνεργειών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική ανάπτυξη λόγω του διοικητικού κατακερματισμού της ευρύτερης περιοχής των Τριποτάμων σε δύο περιφέρειες και τρεις περιφερειακές ενότητες. Αναφέρθηκε επίσης και αυτός στα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ένα εκ των οποίων είναι και η γειτνίαση με έναν ιστορικό Δήμο όπως είναι ο Δήμος Ολυμπίας με την ανεκτίμητη ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά. Ο Δήμος Ολυμπίας θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τοπικού εισοδήματος.

Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος του εταίρου ΔΗΩ της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ και μέλος του ΔΣ γεωπόνος – σύμβουλος βιοκαλλιέργειας κ. Α. Ηλίας. Ο οποίος παρουσίασε το επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με ποιοτικό χαρακτήρα, υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας που βασίζονται σε ποιοτικές πρώτες ύλες και σε παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής. Ειδικότερα επισήμανε ότι χάρη στην ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής, αλλά και στη σύγχρονη τάση αποφυγής χημικών σκευασμάτων και αναζήτησης φυτικών φαρμακευτικών και καλλωπιστικών προϊόντων υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες χρήσης των παραγόμενων προϊόντων. Κάθε προϊόν μπορεί να αξιοποιηθεί είτε στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική είτε στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών με φυσικά και όχι χημικά συστατικά.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Ευ. Σπινθάκης πολιτικός επιστήμων ο οποίος παρουσίασε τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ – ΟΑΕΔ. Μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ επιδιώκεται η αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και ειδικότερα της περιοχής παρέμβασης που συνετέλεσαν στην εμφάνιση της οικονομικής κρίσης αλλά και των προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών, που αυτή δημιούργησε. Ο κ. Ευ. Σπινθάκης πρόσθεσε ότι το ΕΣΠΑ δίνει την δυνατότητα σε ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς επίσης και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Τέλος, το ΕΣΠΑ ενισχύει την απασχόληση και την κατάρτιση των νέων, των γυναικών, των μακροχρόνια ανέργων και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

Στο τέλος της ημερίδας, εκφράστηκε το ενδιαφέρον από πλευράς των παρευρισκομένων που δεν ανήκουν τους ωφελούμενους αλλά είναι συνταξιούχοι που επέστρεψαν στα πατρογονικά εδάφη να ξανασχοληθούν  με την καλλιέργεια των παλαιών εγκαταλειμμένων χωραφιών τους. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις ΚΟΙΝΣΕΠ που θα δημιουργήσουν οι ωφελούμενοι και να συμμετάσχουν στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης εκφράστηκε το ενδιαφέρον και άλλων κατοίκων των Αθηνών που κατέχουν ακαλλιέργητη γη να την παραχωρήσουν έναντι συμβολικού ενοικίου ή και δωρεάν στις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στο πέρας της ημερίδας ο κ. Τακτικός ανακεφαλαίωσε τα συμπεράσματα που βγήκαν στην ημερίδα και επιβεβαίωσε  την πρόθεση της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης.