ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην Ορεινή – Αστρά ημερίδα με θέμα: «Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής». Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Βασίλης Τακτικός, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ο κ. Άρης Ηλίας, Γεωπόνος, ο κ. Ευάγγελος Σπινθάκης, Πρόεδρος της ΕΠΕΚ, κάτοικοι της περιοχής, φορείς.
Η απήχηση της ημερίδας ήταν ικανοποιητική αποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να ενημερωθούν και να πληροφορηθούν για κάθε νέα πρωτοβουλία και δράση που μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των ίδιων αλλά και της περιοχής γενικότερα.
Στο χώρο της Ημερίδας παρευρέθηκαν περίπου 25 άτομα τα οποία ήταν από τις κοινότητες Αροανίας, Ψωφίδας, Λεχουρίου, Πλάκας, Σειρών, Λειβαρτζίου και Αιγίου. Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι νέοι και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.
Στην αρχή το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ κ. Β. Τακτικός καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και αφού παρουσίασε με συντομία τις εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας, τις συνέδεσε με τις αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές που διαφαίνονται στους δήμους. Η κοινωνική οικονομία, πρόσθεσε, μπορεί να συγκεντρώσει κοινωνικό κεφάλαιο και ανενεργούς υλικούς ανθρώπινους πόρους με το συνεργατισμό και να δημιουργήσει νέα αναπτυξιακά δεδομένα. Με οργανωτικό μέσο τις Κοινωνικές Συμπράξεις και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, μπορούν να γίνονται επενδύσεις και να ανοίγουν δουλειές με μικρό χρηματικό κεφάλαιο και κόστος διαμεσολάβησης, εκεί που διαφορετικά κυριαρχεί η ανεργία και η φτώχεια. Η ποιοτική γεωργία με έμφαση την βιολογική καλλιέργεια, ο οικοτουρισμός, ο βιοτουρισμός πρόσθεσε, μπορεί να αυξήσουν το τοπικό εισόδημα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και άλλων παρεμφερών οικονομικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των ποτιστικών αγροκτημάτων, τα οποία είναι κατάλληλα για καλλιέργειες φασολιών και ανθοκομικών.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος παρουσίασε στο κοινό τους υπόλοιπους ομιλητές και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού “Αιγιάλεια” κ. Κωνσταντίνο Τσουμπό.
Ο κ. Κ. Τσουμπός ευχαρίστησε τον πρόεδρο και όλους τους συνεργάτες της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ για την σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στους νέους της περιοχής και διαβεβαίωσε όλους για την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν σε καλλιέργειες. Επίσης, ανέφερε ότι σκοπός της ΚΟΙΝΣΕΠ “Αιγιάλεια” είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών συλλογικότητας (αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η ΚΟΙΝΣΕΠ εξειδικεύεται στην καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία παραδοσιακών, τοπικών γεωργικών, αγροτικών προϊόντων, βοτάνων και φυτών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Γ. Παπαϊωάννου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα συνεργειών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ορεινής – Αστρά. Αναφέρθηκε επίσης και αυτός στα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ένα εκ των οποίων είναι και το γεγονός ότι ανήκει σε έναν ιστορικό Δήμο όπως είναι ο Δήμος Ολυμπίας με την ανεκτίμητη ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά. Ο Δήμος Ολυμπίας θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τοπικού εισοδήματος.
Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Ευ. Σπινθάκης πολιτικός επιστήμων, ο οποίος παρουσίασε το επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με ποιοτικό χαρακτήρα, υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας που βασίζονται σε ποιοτικές πρώτες ύλες και σε παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής. Ειδικότερα επισήμανε ότι χάρη στην ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής, αλλά και στη σύγχρονη τάση αποφυγής χημικών σκευασμάτων και αναζήτησης φυτικών φαρμακευτικών και καλλωπιστικών προϊόντων υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες χρήσης των παραγόμενων προϊόντων. Κάθε προϊόν μπορεί να αξιοποιηθεί είτε στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική είτε στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών με φυσικά και όχι χημικά συστατικά.
Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος του εταίρου ΔΗΩ της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ και μέλος του ΔΣ γεωπόνος – σύμβουλος βιοκαλλιέργειας κ. Α. Ηλίας. Ο οποίος ανέπτυξε το επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή, τυποποίηση και πώληση τοπικών προϊόντων (οπωροκηπευτικά, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού κ.τ.λ.) που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων, τόνισε, ακολουθεί μια αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή και η στροφή των καταναλωτών, αποδεικνύεται από την ολοένα αυξανόμενη διαφήμιση των εν λόγω προϊόντων, την ύπαρξη ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς και την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με το σύστημα της βιολογικής γεωργίας, αλλά και η πληθώρα των διαφορετικών παραγόμενων ειδών.
Στο τέλος της ημερίδας, εκφράστηκε το ενδιαφέρον από πλευράς των παρευρισκομένων που δεν ανήκουν τους ωφελούμενους αλλά είναι συνταξιούχοι που επέστρεψαν στα πατρογονικά εδάφη να ξανασχοληθούν με την καλλιέργεια των παλαιών εγκαταλειμμένων χωραφιών τους. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις ΚΟΙΝΣΕΠ που θα δημιουργήσουν οι ωφελούμενοι και να συμμετάσχουν στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης εκφράστηκε το ενδιαφέρον και άλλων κατοίκων των Αθηνών που κατέχουν ακαλλιέργητη γη να την παραχωρήσουν έναντι συμβολικού ενοικίου ή και δωρεάν στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Στο πέρας της ημερίδας ο κ. Τακτικός ανακεφαλαίωσε τα συμπεράσματα που βγήκαν στην ημερίδα και επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΑΣ ΑΚΟΙΣΔΑ να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης.
Ολοκληρώνοντας, η ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία καθώς δόθηκαν κίνητρα για την νεανική επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση, δόθηκαν παραδείγματα πετυχημένων ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελλάδα και τονίστηκε η σημασία της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι».