Το επιμορφωτικό γεγονός συνδιοργανώνουν, Ο Δήμος Ερυμάνθου Αχαΐας με τη ΠΕΣΚΟ «Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας», με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης . Στην ημερίδα θα είναι παρών και θα μιλήσει ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Το πρόγραμμα «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» είναι ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για την επιμόρφωση στελεχών, σε  θεσμούς και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας, σε συνεργασία τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και με συνέργειες μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων  για την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διευκολύνεται η ανάπτυξης τους. Στη παρούσα φάση και σύμφωνα με το νέο θεσμικό – νομικό πλαίσιο το πρόγραμμα συμβάλει στη διαβούλευση και δικτύωση για την δημιουργία «τοπικών Ενώσεων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» και στη μεταφορά οργανωτικής τεχνογνωσίας για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Είναι κατά βάση ένα εθελοντικό πρόγραμμα με επίλεκτους Μέντορες εκπαιδευτές από όλη την Ελλάδα.

Στο Δήμο Ερυμάνθου το τριήμερο θα συναντηθούν και θα λάβουν μέρος 45 κοινωνικές επιχειρήσεις  και στελέχη Τ.Α. από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέραν του Δήμου που φιλοξενεί τους συμμετέχοντες.

Βασικός στόχος είναι, η  συγκρότηση του κοινωνικού κεφαλαίου και η ανάδυση ικανών στελεχών στο πεδίο μέσα από μια διαδικασία διαρκούς δια βίου μάθησης και αλληλέγγυας κοινωνικοποίησης της γνώσης. Δεν πρόκειται για επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση με τη στενή έννοια του όρου δεδομένου ότι το έλλειμμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο χώρο, δεν εντοπίζεται στην επαγγελματική εξειδίκευση αλλά κυρίως στις οργανωτικές και καθοδηγητικές ικανότητες και στην ανάγκη   μετασχηματισμού των ομάδων και πρωτοβουλιών σε επιχειρηματικό υποκείμενο ώστε, να αξιοποιηθούν ανενεργοί υλικοί και ανθρώπινοι πόροι στην Τοπική Κοινωνία.

Το «Μέντορες» ως επιμορφωτικό μοντέλο και μαθησιακή διαδικασία επιλέχθηκε για την ουσιαστική μεταβίβαση γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς  και για την αποτελεσματική καθοδήγηση στελεχών του πεδίου ώστε, να ενισχύσουν τις ικανότητες τους στην οργάνωση και την ηγεσία εγχειρημάτων. Τα πλεονεκτήματα του mentoring είναι ένας προσωποκεντρικός μαθησιακός διάλογος, που στοχεύει περισσότερο στην ανάπτυξη οργανωτικής κουλτούρας και σοφίας, μέσω αναστοχαστικής πρακτικής, παρά στην απλή μεταβίβαση γνώσης.

Το mentoring επιμορφωτικό μοντέλο άτυπης μάθησης στοχεύει στην επιμόρφωση κυρίως επί του υποκειμένου της επιχειρηματικότητας, καθώς η εκπαίδευση σχετικά με το αντικείμενο της επαγγελματικής κατάρτισης δεν είναι το πρόβλημα της απασχόλησης αλλά το έλλειμμα σχετικής οργανωτικής κουλτούρας και τεχνογνωσίας. Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτή η διαφοροποίηση είναι: Ο τρόπος ηγεσίας και συγκέντρωσης κεφαλαίου στην ίδρυση και λειτουργία ενός σουπερ μάρκετ είναι εντελώς διαφορετικός στην  οργάνωση ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού. Στη πρώτη περίπτωση η συγκέντρωση κεφαλαίου γίνεται από τις τράπεζες και την αγορά και στην δεύτερη πρέπει να πειστούν και να συμμετέχουν ως εταίροι και να συμβάλουν ως μέτοχοι εκατοντάδες η και  χιλιάδες καταναλωτές. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις μορφές κοινωνικών επιχειρήσεων. Αυτό  διαφοροποιεί την οργανωτική τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη το Management και  marketing των κοινωνικών επιχειρήσεων.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

  • «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Θεσμοί κοινωνικής οικονομίας» «
  • «Ανάπτυξη της απασχόλησης μέσω τοπικών εταιρικών συμπράξεων για την ανόρθωση του αγροτικού χώρου. Ευρωπαϊκές πρακτικές και ελληνικές προοπτικές.
  • «Αγροδιατροφή και κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία»

·         «Κοινωνική Οικονομία και Ανακύκλωση»

·         «Το νέο εργασιακό περιβάλλον πέραν της μισθωτής εργασίας»

·         «Τοπικές ενώσεις και κοινωνικό κεφάλαιο» «Κοινωνικές επιχειρήσεις στον χώρο της υγείας» «Στήριξη πρωτογενούς παραγωγής – ανάπτυξη υπαίθρου – βοήθεια στο σπίτι. Μια πρόταση»

·         «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην διαχείριση αποβλήτων»

·         «Το καταναλωτικό κίνημα και η κοινωνική οικονομία»

·         «Η Κοινωνική επιχειρηματικότητα ως θεσμικό πλαίσιο εργασιακής ένταξης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» «ΚΟΙΝΣΕΠ και  Ομάδες Παραγωγών: Κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Αγροτική οικονομία»

·         «Προτάσεις Δράσεων για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

·         «Οι πολιτιστικές διαδρομές ως εργαλεία ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού και οι κοινωνικές επιχειρήσεις» «Ο ρόλος των ομοσπονδιών και των δικτύων στην δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου»

·         «Επικοινωνία και επιμόρφωση συνεργατικών σχημάτων»«Κίνηση Πρόταση για έναν άλλο τρόπο ζωής»

·         «ΚΟΙΝΣΕΠ Ανακυκλώνω στην πηγή.

Η μαθησιακή καινοτομία  και οι γέφυρες συνεργασίας  που εξασφαλίζει, με τον χώρο των κοινωνικών επιχειρήσεων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για την εφαρμογή του σε μια σειρά από  φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Η ιδέα και μοντέλο προέκυψε από το  πρώτο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 10-12 Ιουνίου 2016, έθεσε τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινωνικής οικονομίας, με στόχο την κάλυψη του θεσμικού ελλείμματος στην χώρα μας.

Επόμενοι σταθμοί στο Πρόγραμμα είναι ο Δήμος Λάρισας, στην Τρίπολη και τα Ιωάννινα.

περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα Μέντορες http://socialactivism.gr/index.php/koinoniki-oikonomia/1292-%

Επικοινωνία

ΠΕΣΚΟ τηλ. 2108813760  κιν.6978 022875Δήμος Ερυμάνθου 26943 60300-1