Η κεντρική ιδέα του έργου αφορά τη δημιουργία μια κεντρικής διαδρομής στο χώρο που έδρασε και έκανε τους άθλους του κατά το μύθο Ηρακλής στη δυτική Πελοπόννησο και δίκτυο μονοπατιών με προέκταση τον μύθο στην Ιταλία. Μια διαδρομή που μπορεί να εξασφαλίζει υψηλά κίνητρα επισκεψιμότητας στην περιοχή παρέμβασης σε συνδυασμό με τη δημιουργία φυσικού Πάρκου του ποταμού Ερυμάνθου που είναι πρόταση και επιλογή  όλων των συλλογικοτήτων της περιοχής.

  1. η σκοπιμότητα της πρότασης 

Πρόκειται για το μύθο παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας με ισχυρό brand name που μπορεί να εξασφαλίσει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή και στην ανάπτυξη τουρισμό κοινωνικής εμπειρίας. Εστιάζεται στο φυσικό περιβάλλον της γεωμυθολογίας της περιοχής και  δημιουργηθούν οι κατάλληλες παραποτάμιες διαδρομές. Τελικός σκοπός της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα πόλο τοπικής Πράσινης ανάπτυξης και εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού.

  1. η περιοχή παρέμβασης

Η περιοχή παρέμβασης για τη δυτική Πελοπόννησο ορίζεται η διαδρομή των άθλων του Ηρακλή από τη Λυκούρια Αχαΐας, αρχαίο κλείτορα, Πάος, αρχαία ψωφίδα, το όρος και ποταμός Ερύμανθος, το δρυοδάσος φολόης, και Αρχαία Ολυμπία που ανήκουν στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην περιοχή αυτή ο Ηρακλής κατά τον μύθο πραγματοποίησε τους άθλους,  το ελάφι της Αρτέμιδος, τον ερύμανθο κάπρο, την κόπρο του Αυγείου, τον μύθο με τον κένταυρο φόλο  καταλήγοντας στην Αρχαία Ολυμπία όπου ο Ηρακλής θεωρείται ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η περιοχή αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της στην αρχαιότητα ανήκε στην αρχαία  Αρκαδία. Αυτή τη πόλη κράτος είχε ως ορμητήριο Ο Ηρακλής την  Ιταλία και  την Ισπανία ( Εσπέρια όπως λεγόταν τότε).   Από την Ιταλία  έφερε τη σύντροφό του ψωφίδα που κατέστησε ηγεμόνα της ομώνυμης Αρκαδικής  πόλης Ψωφίδας.  Μαζί της έφερε τη λατρεία της Ερυκίνης Αφροδίτης, που έγινε Πολιούχος  της πόλης -κράτους στα όριά της οποίας υπάρχει επίσης το αφροδίσιο όρος στο οποίο χτίστηκε Ασκληπιείο,  τα λουτρά της Ερυκίνης Αφροδίτης.

Περιοχή της παρέμβασης Ιταλίας ορίζεται………στη νότια Ιταλία…………………………επιλέξιμη περιοχή

 

 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 4 .  Μυθικές διαδρομές και μονοπάτια 

Αντικείμενο του έργου είναι η χάραξη  και διαμόρφωση  μεγάλης διαδρομής στα χνάρια των μύθων του Ηρακλή στη δυτική Πελοπόννησο και ένα δίκτυο μονοπατιών της αρχαίας Αρκαδίας που ως αφετηρία έδρασε ο Ηρακλής. Μία διαδρομή που θα μπορεί να διασχίσει κάνεις με άλογο, με ορειβατικό ποδήλατο ή και ως πεζοπόρος  καθώς και για να επισκεφθεί το φυσικό Πάρκο του Ερυμάνθου πλάι στον ποταμό Ερύμανθο.

  1. Η δημιουργία του φυσικού πάρκου του Ερυμάνθου

Η δημιουργία φυσικού πάρκου του νερού , ενυδρείο, χώρους αναψυχής πλάι στον ποταμό Ερύμανθο.  Η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των συλλόγων της περιοχής. Θα γίνει σύνδεση για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με το φυσικό πάρκο του Βίκου και το ομώνυμο φαράγγι  μοναδικής φυσικής ομορφιάς. τελικός στόχος η ένταξη της περιοχής Ερυμάνθου στο δίκτυο των παγκόσμιων φυσικών πάρκων.

  1. ψηφιακές Πολιτιστικές διαδρομές στα χνάρια του μύθου

Αντικείμενο του έργου είναι η αποτύπωση της φυσικής διαδρομής σε ψηφιακή πολιτιστική διαδρομή με πρόγραμμα  Ψηφιακής περιήγησης. Η  ανάδειξη του μυθολογικού φορτίου των τόπων του Ηρακλή και η επίδραση των μύθων στην τέχνη και στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Η καταγραφή των μύθων, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Λογοτεχνίας, όσο και ο σχετικός σχολιασμός τους διασυνδέονται με το σύγχρονο τοπίο της περιφέρειας (φυσικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό κ.ά.) μέσα από τη λειτουργία του πληροφοριακού ιστότοπου (https://mythotopia.eu/) με απώτερο στόχο την υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας.

Ο συνδυασμός της  ανάδειξη της ψηφιακής  πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με τη γεωμυθολογία, των τόπων και δρόμων του Ηρακλή με επίκεντρο τους  άθλους του Ηρακλή..

  1. Μελέτες εφαρμογής του σχεδίου

Για το αντικείμενο των διαδρομών και μονοπατιών δεν θα χρειαστούν ιδιαίτερες  τεχνικές μελέτες καθώς τα μονοπάτια θα χαραχθούν και θα ανακαινιστούν πάνω σε υφιστάμενα παλιά μονοπάτια που θέλουν καθαρισμό και διάνοιξη όπου υπάρχουν εμπόδια φθοράς από το χρόνο. Επίσης θα αναδειχθούν οι παραποτάμιες διαδρομές που είναι δημόσιος χώρος.

Θα χρειαστεί όμως ένα Master Plan για τον προσανατολισμό του Έργων και τη σκοπιμότητά τους καθώς και μία μελέτη  εφαρμογής .για τη δημιουργία φορέα προστασίας  και διαχείρισης το φυσικό Πάρκο του Ερυμάνθου.

  1. Κύρια χαρακτηριστικά τουρισμού κοινωνικής εμπειρίας

Το προτεινόμενο έργο απευθύνεται σε μια παγκόσμια αγορά θεματικού τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την εξέλιξη παρόμοιων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού πολιτιστικής και οικολογικής εμπειρίας απευθύνονται σε μια παγκόσμια αγορά που ενδιαφέρεται για θεματικά πάρκα και εμπειρίες σε τόπους με ισχυρό μύθο, όπως είναι οι τόποι των άθλων του Ηρακλή.

Το όνομα ‘Ηρακλής’ είναι το μεγαλύτερο Brand Name στην παγκόσμια πολιτιστική επιχειρηματικότητα με χιλιάδες επιχειρήσεις, εκατομμύρια μέλη σε λέσχες που αναφέρονται στον Ηρακλή και μ’ ένα ασύλληπτο μέγεθος κύκλου εργασίας.

Η δικτύωση αυτών των οργανώσεων σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και η προσφορά της εμπειρίας να επισκεφτούν και να συμμετέχουν σε γεγονότα στους τόπους των άθλων του Ηρακλή τον καθιστά ιδεώδη τουριστικό προορισμό, αλλά και μία ελκυστική πρόταση για αγορά κατοικιών στους τόπους αυτούς που διαθέτουν ένα άριστο μεσογειακό κλίμα το οποίο προσφέρει γενικότερα η νότια Ελλάδα και ειδικά η Πελοπόννησος. Η επένδυση στοχεύει στην αξιοποίηση του Brand Name “Ηρακλής” και στην κοινωνική δυναμική της υπόθεσης.

Με βάση αυτό έργο η περιοχή παρέμβασης μπορεί να   γίνει πόλος  θεματικού εναλλακτικού τουρισμού, κοινωνικής και πολιτιστικής εμπειρίας.

  • Το προτεινόμενο έργο αναφέρεται στην ειδική αγορά του θεματικού τουρισμού (τουρισμός εμπειρίας) που στην Πελοπόννησο παρουσιάζεται μέχρι τώρα μόνον στην Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα (χιονοδρομικό κέντρο) και εποχικά στην Επίδαυρο.
  • Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι ακριβώς η μοναδικότητα που παρουσιάζουν στον παγκόσμιο χάρτη οι περιοχές όπως η αρχαία Ολυμπία και η κοιτίδα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Άργος, Μυκήνες, Επίδαυρος.