Το αναπτυξιακό όραμα για τον τόπο είναι απαραίτητη  προϋπόθεση για να ενοποιηθούν και να κινητοποιηθούν δυνάμεις και το ανθρώπινο κοινωνικό κεφάλαιο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στην τοπική οικονομία. Για ένα αναπτυξιακό τοπικό όραμα το οποίο μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και πυξίδα το μέλλον.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Ο Ευρύτερος χώρος της Αρχαίας Ψωφίδας που είναι πάνω από30 χωριά, είναι ένας τόπος που υπήρξε στο παρελθόν μια ακμάζουσα αρχαία Πόλη και σήμερα είναι απλά ένα σταυροδρόμι για πολλά χωριά  που έχει όλες τις Χωροταξικές προϋποθέσεις για να γίνει ένα σύγχρονο ημιαστικό κέντρο αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής. Στο χώρο αυτό σχηματίζεται μια λεκάνη στη νότια πλευρά της οροσειράς του Ερυμάνθου που χαρακτηρίζεται από τις κοιλάδες των τριών παραποτάμων και υπάρχει  το κατάλληλο έδαφος για οικιστική ανάπτυξη έναντι της πληθυσμιακής συρρίκνωσης που παρουσιάζεται στις ορεινές περιοχές.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΠΟΡΟΙ

Αυτό που χαρακτηρίζει την νότια περιοχή του Ερυμάνθου είναι το πλούσιο ανάγλυφο με τις κοιλάδες τα ποτάμια και το νερό που είναι ζωογόνος δύναμη της περιοχής,  για τις υφιστάμενες μικρές αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά και για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο τομέα αυτό στην περιοχή.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Οι συλλογικότητες και τα κοινωνικά δίκτυα είναι η αφετηρία για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και την τοπική απασχόληση. Αντιθέτως καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία και  κοινωνική επιχείρηση δεν έχει αναπτυχθεί  μέχρι τώρα από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκηση στην περιοχή.  Είναι ενδεικτικό ότι  οι ελάχιστες  αναπτυξιακές πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί φέρουν την σφραγίδα τοπικών συλλόγων ..Και από αυτά τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να περιμένουμε νέες πρωτοβουλίες  με εθελοντισμό και δωρεές καθώς μπορούν να υποδείξουν και προς την Περιφέρεια τις ανθρωπογιογραφικές δυνατότητες. Οι  λαϊκές συνελεύσεις, δηλαδή ο συλλογικός νους και η οργανωτική κουλτούρα που εκφράζουν είναι οι ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις που θα αναδείξουν το νέο αναπτυξιακό όραμα.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ

Τα τελευταία 50 χρόνια το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής βασίστηκε στη μονοκαλλιέργεια της κτηνοτροφίας   που αντικειμενικά  πλέον απασχολεί μόνο ένα κλάσμα του ανθρώπινου δυναμικού καθώς οι νέοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα χωριά. Ο εναλλακτικός τουρισμός της  των Καλαβρύτων είναι περιορισμένος μόνο στο χιονοδρομικό κέντρο που αφορά μόνο την πόλη των Καλαβρύτων και  απασχολεί εποχιακά ένα μικρό μέρος του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού. Η δημογραφική συρρίκνωση και ιδιαίτερα των νέων είναι αναπόφευκτη και χρειάζεται  αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου το πέρασμα από τη μονοκαλλιέργεια στην τοπική αυτάρκεια. Με τις νέες Τεχνολογίες ή τοπική αυτάρκεια σε ενέργεια, τροφική επάρκεια , ορεινός τουρισμός, προσφέρουν τις νέες δυνατότητες για ολοκληρωμένη ανάπτυξη  και χρειάζεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας για να αλλάξει το παράδειγμα.  Για την  δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης από τον πρωτογενή τομέα, οικιστική ανάπτυξη και  ψηφιακή  απασχόληση.

Γιατί έχουμε ως δεδομένο στη μεταβιομηχανική εποχή ότι ενώ συρρικνώνονται οι εργατικές θέσεις στη βιομηχανίας και στη κρατική γραφειοκρατία δεν περιορίζονται οι θέσεις στον αγροτικό τομέα, στις υπηρεσίες υγείας,  στις υπηρεσίες φροντίδας, στο τουρισμό. Επίσης η αποκέντρωση της εργασίας στο σπίτι προσφέρει νέες  δυνατότητες για την αναζωογόνηση της υπαίθρου με την παραγωγή και διάθεση ποιοτικών βιολογικών προϊόντων, με τους ψηφιακούς νομάδες και τις υπηρεσίες από απόσταση. Αυτές τις νέες συνθήκες μπορεί να αξιοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ , ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Οι ενεργειακές κοινότητες με τη αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση μειώνουν το κόστος ζωής για να παραμείνει στην ύπαιθρο σε συνδυασμόμε το πρόσθετο εισόδημααπό  τη ψηφιακή εργασία από απόσταση. Οι ενεργειακές κοινότητες προσφέρουν επίσης νέες δυνατότητες για ανταγωνιστικότητα των μικρών εκμεταλλεύσεων και την δημιουργία αδιαμεσολάβητης  αγοράς μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή , τις αγροτουριστικές μονάδες, επισκέψιμα  αγροκτήματα καθώς και την  οικιστική ανάπτυξη που προκύπτει από την ανάπτυξη της παραγωγικότητας. . Όλα αυτά μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εσωτερικούς δρόμους και έξυπνης διαχείρισης του νερού που δεν σπαταλιέται με χωματαύλακες αλλά με τεχνητή βροχή γίνεται εξοικονόμηση και εξυπηρετεί μεγαλύτερες εκτάσεις.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ  ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ  ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Στο τομέα της Τ.Α. μπορούν να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. με την  διάθεση των  ανενεργών  πόρων, σε εκτάσεις, κτίρια, αγροκτήματα, σχολάζουσες γαίες, δασικές εκτάσεις, πάγιο εξοπλισμό με εργαλείο  την κοινωνική επιχειρηματικότητα Στο τομέα της αγροδιατροφής και της κατανάλωσης, με πρωταγωνιστές τις ομοσπονδίες Συλλόγων, τις ενώσεις Παραγωγών -καταναλωτών μπορούν να δημιουργηθούν δίκτυα συνεργασίας και  διακίνησης προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες αλλά και στην βάση της κοινωνικά υποστηριζόμενης Γεωργίας.

Στο τομέα της πράσινης ενέργειας με τις ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αξιοποιηθούν  δημοτικά κτίρια και σχολεία, για ενεργειακή αυτάρκεια των Δήμων αλλά και να δημιουργηθεί  ζωντανό παράδειγμα σε κάθε Δήμο ώστε να οργανωθούν οι δημότες στην συνεργατική παραγωγή ενέργειας και να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους για κάθε νοικοκυριό.

Στο τομέα της ψυχαγωγίας  του πολιτισμού και της  πολιτιστικής επιχειρηματικότητας υπάρχει επίσης έδαφος για οικονομική δραστηριότητα χωρίς Μεσάζοντες. Οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών, οικολογικές, πολιτιστικές, καταναλωτικές και ανθρωπιστικές μπορούν να παίξουν σπουδαίο και αποφασιστικό ρόλο για να υποστηριχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις στο τομέα του πολιτισμού.

Στο τομέα της υγείας με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θα υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης εάν παραχωρηθούν  δημόσια κτίρια και υποδομές που βρίσκονται σε αδράνεια και δεν λειτουργούν προσφέροντας υποδομές σε  κοινωνικά ιατρεία, με αντίστοιχες κοινωνικές επιχειρήσεις.

Στο τομέα διαχείρισης του μεταναστευτικού δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι σαπό διεθνείς οργανισσμούς και Ε.Ε που καταλήγουν πολλές φορές  σε αναποτελεσματικές κεντρικά σχεδιασμένες κρατικές πολιτικές, που καταναλώνουν πόρους χωρίς να παράγουν ούτε την αυτοεξυπηρέτηση τους σε υπηρεσίες εστίασης καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος η  αποκέντρωση του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες και η απασχόλησή τους μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα θα έχει διπλό όφελος: συμμετοχή στο εισόδημα αλλά ομαλή δημιουργική ένταξη.

Σχετικά με τη ζήτηση και προσφορά εργασίας ειδικά για το χώρο της υπαίθρου δείτε τη σχετική μας μελέτη.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…                  

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ….

Ο τομέας της ενέργειας στην κοινωνική οικονομία – Times News

 

Ο ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ…… Ο ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ – socialactivism.gr

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ. Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (erymanthos.eu)

Ο ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ… Η ατζέντα της Κοινωνικής Οικονομίας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση | My-OTA.gr (myota.gr)

 

Ο ΤΟΜΕΑΣ  ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – Συνεργατική Κοινωνία (coopsociety.gr)

 

ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – socialactivism.gr