Δρυοδάσος Φολόης
Το όνομα του οροπεδίου Φολόης προήλθε από τον κένταυρο Φόλο. Κατά το μύθο ο Φόλος πρόσφερε στο φιλοξενούμενο του Ηρακλή κρασί παρμένο από το κοινό πιθάρι των Κενταύρων, που τους είχε δώσει ο Διόνυσος για αυτή την φιλοξενία. Οι άλλοι Κένταυροι όρμησαν να αρπάξουν το καλό κρασί, κάτι που ανάγκασε τον Ηρακλή να τους κυνηγήσει μέχρι το Ακρωτήριο Μαλέα. Ανάμεσα στους Κένταυρος που θανατώθηκαν ήταν ο σοφός Χείρωνας. Φαίνεται ότι από τα προϊστορικά χρόνια στο τόπο ευδοκιμούσε η άμπελος. Σήμερα το δάσος Φολόης αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό πλούτο της ορεινής Ηλείας με 33.000 στρέμματα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο δάσος στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό και είναι μοναδικός οικότοπος προς αξιοποίηση ήπιας τουριστικής εκμετάλλευσης. Το δρυοδάσος Φολόης είναι σπερματοφυές πλατύφυλλής δρυός, μοναδικό αυτοφυές δρυοδάσος. Παράγει 550 kkᵌ κιλά ξυλείας το έτος, του οποίου το 80% είναι καυσόξυλα και το 20% τεχνητή ξυλεία και (85 στρ) κατά την παραγωγή πόρων μαύρης Πεύκης. Eχουν ήδη επιλεγεί τρεις θέσεις μέσα στο δρυοδάσος Φολόης για την διάνοιξη υδρογεωτρήσεων που θα εξυπηρετήσουν τουριστικές ανάγκες σε νερό καθώς και ανάγκες πυρόσβεσης. Ο οικοτουρισμός είναι νέα μορφή τουρισμού και μπορεί να ευδοκιμήσει στην περιοχή. Οι ήπιες μορφές ανάπτυξης τουρισμού με δημιουργία χώρων αναψυχής θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων στην τοπική απασχόληση. Ενα από τα βασικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ορεινής περιοχής που απλώνεται γύρω από τα σύνορα των νομών Αχαΐας – Ηλίας – Αρκαδίας, είναι κατά κοινή ομολογία το δρυοδάσος της Φολόης. Περικλειόμενο από τους ποταμούς Ερύμανθό και Ηλειακό Λάδωνα (Ομηρικός Σελλήεις) καταλαμβάνει μία έκταση 25.000 στρεμμάτων και συνιστά το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός τα Βαλκάνια.
Φυσική και πολιτιστική κληρονομιά
Εκτός αυτού είναι μοναδικό εξαιτίας της πανίδας του, καθώς αποτελεί τόπο αναπαραγωγής σπάνιων πτηνών (Χρυσαετός, φιδαετός, δρυοκόλαπτης) ενώ στον ευρύτερο βιότοπο του δάσους απαντούν αλκυόνες και βίδρες. Ασύγκριτη βέβαια είναι και η αισθητική του αξία, που συνδυαζόμενη με την ελκυστικότητα του περιβάλλοντος των ποταμών Ερυμάνθου και ηλειακού Λάδωνα καθιστά την περιοχή έναν θελτικότατο προορισμό για τους φυσιολάτρες. Αξιόλογη είναι και η μυθολογική παράδοση της περιοχής αφού ο Ηρακλής πραγματοποίησε έναν από τους άθλους του, σκοτώνοντας τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Παράλληλα το δρυοδάσος ήταν ο χώρος κατοικίας των Κενταύρων. Μάλιστα εδώ ήκμασε και η αρχαία πόλη Λασίωνας, μήλον της έριδος επί σειρά ετών για τους Αρκάδες και τους Ηλείους. Η πόλη ερημώθηκε κατά τους μακεδονικούς χρόνους, αλλά η ολοκληρωτική και οριστική καταστροφή της επήλθε από τον Αλάριχο το 396 μ.Χ. Αξίζει επίσης να μνημονευθούν η λογοτεχνικές αναφορές στην περιοχή από τον ποιητή Αντίπατρο του Σιδώνιο και από τον ιστορικό Ξενοφώντα.
Ο πρώτος αποκαλούσε το δάσος της Φολόης δάσος της θηρονόμου λόγω της άγριας πανίδας του και ο δεύτερος το θεωρούσε αξιόλογο κυνηγότοπο. Σήμερα ο τόπος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ένας μοναδικός οικότοπος. Κεντρική άξονες αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής πρέπει να είναι η δημιουργία υποδομών, ξενοδοχείων συμβατών με το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής, η διάνοιξη δικτύου μονοπατιών προς μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία κέντρων υποδοχής για τους επισκέπτες, η ίδρυση λαογραφικού μουσείου και μουσείου φυσικής ιστορίας, η διεξαγωγή επιστημονικών συνεδριών, η λειτουργία ερευνητικού κέντρου. Πάνω απ’ όλα όμως για την επίτευξη των στόχων του αναπτυξιακού σχεδίου είναι απαραίτητη η αποβολή της ιδιοτέλειας, ο σεβασμός και η αγάπη για αυτόν το τόπο, ιδιαίτερα από τους νέους της περιοχής.
Περιβάλλον και φυσικοί πόροι
Ο Ερύμανθος ποταμός είναι ο άλλος πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής
Σημαντικό ιστορικό μνημείο της περιοχής είναι το ¨Ηρώον¨ στη θέση ¨Πούσι¨.Ττην εποχή της Εθνεγερσίας του 1821 στις θέσεις Πούσι και Μπονίντι σημειώθηκε αξιόλογη νίκη των Ελλήνων αγωνιστών ενάντια στους Τούρκοαλβανούς τού Λαλα και σε τουρκικό στράτευμα από την Πάτρα. Στην ίδια θέση διεξήχθη και σημαντική μάχη μεταξύ ανταρτών του ΕΛΑΣ και γερμανικών στρατευμάτων στις 9/12/1943. Εύκολα λοιπόν συνεπάγεται ότι παράλληλα με την σπουδαιότητα του φυσικού πλούτου υπάρχουν και ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν την περιοχή. Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για απαγόρευση της υλοτόμησης καθώς αυτή η αλόγιστη βόσκηση, το παράνομο κυνήγι και οι υπεραραιώσης- εκχερσώσεις συνετέλεσαν στην διατάραξη του οικοσυστήματος και την ανακοπή της αναγέννησης του.
Επομένως, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία του δάσους και τις πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να χαραχθεί και να εφαρμοστεί μία σαφής αναπτυξιακή στρατηγική, προσανατολιζόμενη στον οικοτουρισμό, τον ιστορικό, αθλητικό πολιτιστικό τουρισμό. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, ο Ερύμανθος ποταμός προσφέρεται για κανό- καγιάκ, γεγονός που έχει ανακαλυφθεί από τους Ευρωπαίους φίλους του αθλήματος εδώ και χρόνια, ενώ η περιοχή γενικότερα είναι κατάλληλη για πεζοπορία, αεραθλητισμό, αναρρίχηση, διάσκηση φαραγγιών, mountain bike, εντούρο. H προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και ζωής με την παράλληλη προστασία και διερεύνηση της παραγωγής με τους λογικούς περιορισμούς που πρέπει να υφίσταnται, αποτελεί ουσιώδη και στοιχειώδη προϋπόθεση για την κοινωνική και οικολογική ισορροπία και συνοχή. Εκπρόσωποι του Δήμου σε ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν για την προοπτική ανάπτυξης της Γεωργίας με φυσικούς τρόπους και με περιορισμένους τεχνικούς που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ζωή, μίλησαν με θερμά λόγια για τον βιολογικό τρόπο, με τον οποίο μπορούν να καλλιεργούνται και να παράγονται τα προϊόντα. Στην περιοχή μπορούν να καλλιεργηθούν αρωματικά και θεραπευτικά βότανα και λοιπά γεωργικά προϊόντα. Η δυνατότητα βιολογικής καλλιέργειας πρέπει να μας προβληματίσει όλους προς την κατεύθυνση αυτή. Ο φυσικός πλούτος του δρυοδάσους Φολόης συνδυάζεται και με την μοναδική ομορφιά του ποταμού Ερύμανθου που διασχίζει την περιοχή και τελευταία έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός πόλος για την οικοτουριστική ανάπτυξη.
Κοντά στο δρυοδάσος ο ποταμός Ερύμανθος αποτελεί ιδανική διαδρομή για τους προχωρημένους καφιάκερς
Βιοποικιλότητα
Χαρακτηριστικά Οροπεδίου Φολόης
ο Δ.Φολόης συγκροτείται από εννέα χωριά και δύο οικισμούς τα χωριά αυτά είναι Κούμανι, Λάλα, Νεμούτα, Πόθου, Πέρσαινα, Αχλαδίνη, Μηλιές, Νεράιδα, Φολόη, Δούκα –Λαδικά. Η έκταση του Δ.Φολόης είναι 36.500 στρέμματα και το υψόμετρο του οροπεδίου 600 -700 μ.. Ο Δ.Φολόης με 5000 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2001 και έδρα την κοινότητα Λάλα υπάγεται στο νομό Ηλείας. Το οροπέδιο Φολόης χαρακτηρίζεται από ποικιλία φυτών και ζώων, καθώς και χαρακτηριστικούς βιοτόπους. Η προστασία και διατήρηση των τοπίων εξαρτάται από την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας των Οικοσυστημάτων που τα συνθέτουν. Η προστασία της βιοποικιλότητας επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους ρομαντικούς αλλά και για μία ορθολογική και αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Η αξιοποίηση του θα δώσει την ευκαιρία στους αστικούς πληθυσμούς να γνωρίσουν καλύτερα και να αποκτήσουν την επαφή τους με αυτό, να αγαπήσουν την αισθητική του, χωρίς να μεταβληθεί η φυσιογνωμία του τοπίου. Το οροπέδιο της Φολόης έχει τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βιοκαλλιεργειών, καθώς και την πρώτη ύλη για το φυσικό λίπασμα από την κοπριά της κτηνοτροφίας των αιγοπροβάτων που γίνεται σε εκτεταμένη κλίμακα.
Χαρακτηριστικά παραερυμάνθειας κοιλάδας
Περιοχή Πέρσαινας
Ο Δ. Φολόης, παρόλο που το 1998 επλήγη από τις πυρκαγιές, διατηρεί ακόμα σε ένα αξιόλογο επίπεδο την οικολογική ισορροπία της βιοποικιλότητας των τοπίων του, που εκφράζεται με τον αριθμό ή το πλήθος των φυσικών και ζωικών ειδών που εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου έτσι προσδιορίζονται ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία μίας περιοχής. Ο Ερύμανθος ποταμός, το φαράγγι Κούμανι – Βιδιακίου και το δρυοδάσος Φολόης συνιστούν εξαιρετικές περιπτώσεις, οπου μπορεί να βασιστεί η οικολογική ανάδειξη. Η βιοποικιλότητα αυτών των οικοσυστημάτων χαρακτηρίζεται και από το συνδυασμό φυτών και ζώων που υπάρχουν στην περιοχή. Τα οικοσυστήματα αυτά συνθέτουν μία ιδιαίτερη ξεχωριστή ομορφιά, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράδεισος για το οικοτουρισμό, στο βαθμό που θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές εστίασης και στέγασης.
ΠΑΡΑΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑ ΧΩΡΙΑ
Δήμου Φολόης
Το Κούμανι βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λαμπείας και 25 km περίπου από την αρχαία Ψωφίδα σε υψόμετρο 650 μέτρων. Είναι περιτριγυρισμένο από το δρυοδάσος της Φολόης, έκτασης 33.000 στρεμμάτων και νότιος ορίζεται από το φαράγγι του ποταμού Ερύμανθου, ένα από τα γραφικότερα στη χώρα μας, έχοντας στην απέναντι του όχθη το Βιδιάκι της Γορτυνίας. Τη μαγευτικότητα του τοπίου έχουν ανακαλύψει ξένοι (Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί κ.α) καγιάκερς, αλλά ελάχιστοι έλληνες, μιας και το τοπίο είναι δύσκολα προσβάσιμο. Το δάσος και ο ποταμός συνιστούν δύο βασικές πηγές φυσικού πλούτου που προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή για ανάδειξη και αξιοποίηση ηπίων μορφών τουριστικής εκμετάλλευσης.
Προς το Κούμανι
Οι νέες ηλικίες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού και συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας. Επίσης αξίζει να αναφερθεί και η επιστροφή 50 παλιννοστούντων. Εντούτοις ο οικισμός δυστυχώς φθάνει με αποτέλεσμα την συρρίκνωση και την αισθητή μείωση του πληθυσμού, λόγω της έλλειψης υποδομών. Γι’ αυτό επιβάλεται επιτακτικά η τουριστική αξιοποίηση του δρυοδάσος που θα δώσει τα ανάλογα κίνητρα για παραμονή στην περιοχή και όχι εγκατάλειψη αυτής. Ο οικισμός καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και διαθέτει κεντρικές λειτουργίες, όπως αστυνομία, δημοτικό, νηπιαγωγείο πολλά καφενεία και καταστήματα που ενισχύουν την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Επίσης διαθέτει τυροκομείο βιομηχανικής μορφής με ετήσια παραγωγών 240 τόνους φέτα αιγοπροβάτων. Επίσης έχει ιδιόκτητο κοινοτικό αγροτικό ιατρείο και αγροτικό ιατρό. Πρόσθετα υπάρχουν δύο πλατείες, η πλατεία Καραχάλιου, πλακόστρωτη με παγκάκια, συντριβάνια και μνημείο και η πλατεία Ελευθερίας, η οποία έχει και μία παιδική χαρά. Αλλά σημαντικά στοιχεία είναι η ύπαρξη βοσκοτόπων με έκταση 5500 στρέμματα, και δύο συνεταιρισμών (κτηνοτροφικός και δασικός). Τα προϊόντα που παράγονται είναι σιτηρά, βρώμη, κριθάρι, καλαμπόκι, κεράσια, αμπέλια καρυδιές και ελιές. Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικό Σύλλογος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 15 Αυγούστου, το Πάσχα και στις απόκριες. Ιστορικά και αρχαιολογικά το Κούμανι παρουσιάζει ενδιαφέρον. Βρίσκεται μισή ώρα μακριά από το σημερινό χωριό στη θέση Κούτερη, Παλαιόκαστρο, όπου υπάρχουν λείψανα της αρχαίας ακρόπολης του Λασιώνα. Ο αρχαίος Λασίωνας χτίστηκε από τους Αρκάδες, αλλά το κατέκτησαν οι Ηλείοι το 400 π.Χ..Έκτοτε ανήκε σε αυτούς μέχρι το 365 π.Χ., οπότε περιήλθε στην κυριαρχία των Αρκάδων. Στη συνέχεια προσαρτήθηκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία από την οποία τοΝ απέσπασαν οι Ηλείοι.
Κοντά στο ποτάμι
Το 217 π.Χ. κατελήφθη από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε΄ και μπαίνοντας σε μία διαδικασία παρακμής το 396 μ.Χ. κατεστράφη οριστικά από τους Γόνθους του Αλάριχου. Στη νεότερη ιστορία το δρυοδάσος Φολόης, που έχουμε αναφέρει πως πήρε το όνομά του από την ιστορία με τον Ηρακλή και τους Κενταύρους, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, γιατί οι έλληνες της περιοχής είχαν στρατοπεδεύσει εκεί, όταν πολεμούσαν τους Τουρκαλβανούς. Ένας μεγάλος οπλαρχηγός υπήρξε ο Κοσμάς Ζώρας – Κουμανιώτης που τιμήθηκε από τον βασιλιά Όθωνα για τις υπηρεσίες του με τον άργυρό παράσημο
ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Νεμούτα
Ο Ερύμανθος ποταμός είναι το βασικό όριο μεταξύ των περιφερειών¨ Πελοποννήσου¨ και ¨Δυτικής Ελλάδας¨. Η βασική κοίτη του ποταμού ξεκινά από την περιοχή των Τριποτάμων και φτάνει μέχρι την αρχαία Ολυμπία. Οι πηγές του αρχίζουν από την οροσειρά του Ερυμάνθου στον νομό Αχαΐας. Τα άγρια νερά του διανύουν μία απόσταση 60 περίπου χιλιομέτρων και ως φυσικό αγαθό οφείλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά του άγριου τοπίου του. Οφείλουμε να διατηρήσουμε παράλληλα την χλωρίδα και την πανίδα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, τις οποίες διασκίζει και διαμορφώνει ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικής αισθητικής ομορφιάς. Η ιστορία του ποταμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των χωριών που περικλείονται γύρω από αυτόν οι κάτοικοι αυτών ψάρευαν και ψαρεύουν εκεί, έκαναν και κάνουν μπάνιο, όντως ταυτισμένοι με τον οικότοπό τους. Η Βόρειοι Ευρωπαίοι σε ετήσια βάση επισκέπτονται τον Ερύμανθό για να γνωρίσουν τις ομορφιές του αλλά και να κάνουν αγώνες καγιάκ, πού με μία μελλοντική στοιχειώδη οργάνωση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αποτελούν μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης ευρύτερης περιοχής.
Η διοργάνωση αυτών των αγώνων θα είναι μία πρωτοφανής για τα δεδομένα πολιτιστική παρέμβαση. Υπάρχουν πολλές πηγές που αναβλύζουν γύρω από τον Ερύμανθό, ενώ οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το νερό αυτό για να ποτίσουν τις καλλιέργιες τους και την παραγωγή συγκεκριμένα καλαμποκιού, πορτοκαλιού και μανταρινιού. Έργα ύδρευσης επίσης γίνονται με το νερό του ποταμού.
ΟΡΟΠΕΔΙΑ ΦΟΛΟΗΣ ΚΑΙ ΛΑΛΑ
Οι δυνατότητες οικολογικής καλλιεργείας και παρεμβάσεων στον φυσικό και ζωικό πλούτο του Δήμου Φολόης αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Το Πολιτιστικό και Πνευματικό κέντρο επιθυμεί να παρέμβουμε συνειδητά μέσα από μία σειρά πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή. Υπάρχουν αγροτικές εκτάσεις βοσκότοποι τους οποίους του αδρευτικό σύστημα βοηθά στην καλλιέργεια των παραγόμενων προϊόντων χωρίς να σπαταλούνται άσκοπα υδάτινοι πόροι που χρησιμοποιούνται στην παραπάνω διαδικασία. Οροπέδια και αγροτικές εκτάσεις υπάρχουν στο Δ.Φολόης και οικολογική παρέμβαση είναι εφικτή με την παράλληλη διατήρηση και μη ανατροπή του οικοσυστήματος. Η διατήρηση του φυσικού και ζωικού πλούτου θεωρείται ¨εκ των ουκ άνευ¨ δηλαδή επιβεβλημένη. Πρωταρχικός στόχος είναι η οικολογική και πολιτιστική αξιοποίηση της περιοχής με απαραίτητη αρχή την διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας και της πανίδας. Αντί να χρησιμοποιούνται τεχνικά λιπάσματά για την γεωργική παραγωγή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λιπάσματά φυσικά και όχι αυτά που παράγονται στα εργοστάσια που επί των πλείστον είναι χημικά και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας. Η χρησιμοποίηση των λιπασμάτων φυσικών όπως είναι η κοπριά (φουσκί) των ζώων, θα συμβάλλει στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής με οικολογικά μέσα και γενικά στην προώθηση της Οικολογικής Γεωργικής Παραγωγής στο Δήμο μας. Άλλες περιπτώσεις προϊόντων που μπορούν να παραχθούν- καλλιεργηθούν με φυσικό και όχι τεχνητό τρόπο είναι η ντομάτα, πατάτα κ.α. Η χρήση των τεχνικών μέσων, όπως το ράντισμα, και η χρήση παρασιτοκτόνων για την καταστροφή των μικροβίων, όσον αφορά την καλλιέργεια της ντομάτας και άλλων προϊόντων βοηθά, όπως η υπερβολική χρήση μπορεί να επηρεάσει βλαπτικά το περιβάλλον αλλά και την δημόσια υγεία.
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Το φαράγγι Βιδιάκι- Κούμανι αποτελεί ένα υπέροχο και μαγευτικό τοπίο, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο μέχρι σήμερα. Ο Ερύμανθος ποταμός με τα άγρια νερά και τα 60 km πορείας που διανύει συνιστά ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς. Αξιοσημείωτες είναι οι πηγές που υπάρχουν στην πορεία που διανύει ο Ερύμανθος, τα μονοπάτια που έχουν χιλιοπερπατηθεί και έχουν τη δική τους ιστορία. Υπάρχουν φυσικά τοπία τα οποία αγριεύουν με την επιβλητικότητα και την μαγευτικότητα από την οποία χαρακτηρίζονται και αποδεικνύεται η ανθρώπινη μικρότητα μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Η περιοχή της Τσιπούνας, η περιοχή του Αμπούλα, του Φώτη η βρύση και ιστορίες που ακούγονται προσδίδουν μία επιπλέον αγριάδα αλλά και γοητεία στην ήδη υπάρχουσα.
Πλησίον του Ερύμανθου υπάρχει Ροδιά και δύο ξωκκλήσια ο Άγιος Νικόλας και ο Άγιος Γεώργιος. Επίσης εκεί πριν 2 αιώνες ήταν η Παλαιά Νεμούτα, αλλά οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν λόγω ελονοσίας. Υπάρχουν σημαντικές πηγές, όπως το Χαρατσάρι, το οποίο τροφοδοτούσε το χωριό με πόσιμο νερό και επίσης υπάρχουν παραδοσιακά μονοπάτια που κάνουν πιο όμορφη την περιοχή. Η περιοχή του Ερύμανθου επιβάλλεται λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας που έχει και σε συνδυασμό με την παρουσία της αρχαίας Ολυμπίας, να αξιοποιηθεί με καλύτερα κριτήρια. Αποτελεί πηγή φυσικού πλούτου και οι τοπικές διαθέσεις οφείλουν να παραμεριστούν για την προβολή και ανάδειξη των δυνατοτήτων του Ερυμάνθου. Τα τοπία του έχουν μία ξεχωριστή ομορφιά που κάνει την περιοχή μοναδική.
ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
- Ανάδειξη οικοτόπων του οροπεδίου Φολόης και αξιοθέατα (σημαντικές πηγές, δάση, παραδοσιακά μονοπάτια κ.α.).
- Ανάδειξη παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του χώρου (πέτρινα γεφύρια, μύλοι, νεροτριβές κ.α.).
- Μονοπάτια περιήγησης μέσα στο δάσος.
- Ανάδειξη αρχαίων δρόμων και μονοπάτια στα ¨βήματα του Παυσανία¨ από την Ψωφίδα στην Φολόη και την Αρχαία Ολυμπία.
- Ανάδειξη του αρχαίου ολυμπιακού μονοπατιού από την Φολόη προς την Αρχαία Ολυμπία.6. Βελτίωση οδικού δικτύου από Ολυμπία προς Τριπόταμα –Καλάβρυτα.
- Έργα υποδομής για την διαχείριση των υδάτινων πόρων του Ερύμανθου, με σκοπό την ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας.
- Ιδρυση υποστηρικτικού κέντρου βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας.
- Μουσείο τοπικής ιστορίας και πολιτισμού.
- Ολοκληρωμένες προτάσεις για το πρόγραμμα ορεινών όγκων και Natura (προστασία δασών, πάρκα θηραμάτων, περάσματα, μονοπάτια κ.α.).
- Δημιουργία γραφείου πληροφοριών INFO KIOSK για την ανάδειξη της περιοχής.
Xαρακτηριστικά Oροπεδίου Λάλα
Yπάρχουν Ελαιοκαλλιέργειες, αγροτικές εκτάσεις από τις οποίες παράγονται καλαμπόκι, σιτηρά, βρώμη, κριθάρι. Eπίσης υπάρχουν κερασιές, συκιές, αμπέλια. O Δήμος Φολόης είναι μία περιοχή πλούσια σε είδη φυτών και ζώων καθώς και χαρακτηριστικούς βιοτόπους. Aκόμα η κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό κορμό την σπονδυλική στήλη της οικονομικής εξελίξεις και βιωσιμότητας της περιοχής. Oι μελλοντικές σκέψεις και δυνατότητες επικεντρώνονται στον αν είναι δυνατή η υλοποίηση της αρχικής σκέψης για παραγωγή βιολογικών προϊόντων όπως οπωροκηπευτικά. Επίσης οι μεγάλες δημόσιες εκτάσεις που ανήκουν στο υπουργείο Γεωργίας μπορούν να αξιοποιηθούν για πάρκα θηραμάτων. Στο Δημαρχείο Φολόης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεόδωρου Παπαηλιού έγιναν σχετικές οι σκέψεις με τους νέους της περιοχής για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην βιολογική καλλιέργεια.
Οι τρεις βασικοί Πόλοι Οικοτουριστικής ανάπτυξης
Τρεις βασικοί παράγοντες για την οικοτουριστική ανάπτυξη του Δήμου Φολόης, είναι:
1)Οικοτουριστική αξιοποίηση του Δρυοδάσους Φολόης η οποία περνάει μέσα από την οικολογική προστασία και προβολή του δρυοδάσους, την δημιουργία εκδηλώσεων και την ανάδειξη ηπίων μορφών οικοτουρισμού, αγροτουρισμού με την αξιοποίηση και την δημιουργία κέντρων αναψυχής στο δρυοδάσος.
2) Ο Ερύμανθος ποταμός προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες που θέλουν να τον εξερευνήσουν. Προτείνουμε την διοργάνωση ετήσιων αγώνων Κανό – Καγιάκ και με τη συμμετοχή ντόπιων κατοίκων, και την διοργάνωση σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων. Όλα τα παραπάνω συνιστούν πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα βοηθηθούν τον Δ. Φολόης με τα τόσα προβλήματα που έχει.
3) Η Εύαιστητοποίηση η οποία θα συνοδεύεται με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις και προτάσεις εναλλακτικές για μία σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν Για την αναγέννηση του καμμένου δάσους.
Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Φολόης Με την χρηματοδότηση της ΓΓ Νέας Γενιάς