Ο «Ερύμανθος» διοργανώνει κάθε χρόνο την Έκθεση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιβαλλοντικής Δράσης και Αγροτουρισμού Πελοποννήσου.
Φέτος η Έκθεση οργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με συν-διοργανωτή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τον Δήμο Αροανίας και χορηγό επικοινωνίας το Ελληνικό Κέντρο Αγροτουρισμού (ΕΛΛ.Κ.Α.).
Παράλληλα, στα πλαίσια της Έκθεσης διοργανώθηκε και το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Αγροτουρισμού Πελοποννήσου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ενώ εκπροσωπήθηκαν περίπου 15 Δήμοι από την γύρω περιοχή των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας.
Το Συνέδριο ανέδειξε το εύρος και την ποικιλότητα των οικοτόπων και των φυσικών καλλονών σε ποτάμια, δάση, βουνά, την σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με το άθικτο φυσικό περιβάλλον, τις δυνατότητες για την ανάπτυξη των βιολογικών ποιοτικών προϊόντων και όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν μια ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή με αναφορά στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων στην περιοχή.
Στα πλεονεκτήματα της περιοχής συγκαταλέγεται ότι απέχει μόλις 200 έως 250 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 50 έως 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος των μεγάλων αστικών κέντρων μπορεί εύκολα να επισκεφθεί μια άθικτη από την εκβιομηχάνιση περιοχή, πλούσια σε στοιχεία της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, που θα τον ξεκουράσουν από το «ασφυκτικό» περιβάλλον των μεγάλων αστικών κέντρων.
Μια περιοχή γεμάτη από γοητευτικούς μύθους και ιστορίες για τα ποτάμια της, τον Ερύμανθο και τον Λάδωνα, τις αρχαίες πόλεις Ψωφίδα και Κλείτορα και τα δάση της, το δρυοδάσος Φολόης – Κάπελης.
Πολύ κοντά άλλωστε βρίσκεται και η αρχαία Ολυμπία και η οργάνωση «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους της την διάνοιξη του αρχαίου ολυμπιακού μονοπατιού από την αρχαία Ψωφίδα στην Ολυμπία.
Έτσι κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για τα «ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑ», που πραγματοποιούνται τον Μάιο, περιλαμβάνεται και το «πέρασμα του Ερυμάνθου», που είναι ένα οδοιπορικό – πεζοπορία πάνω στα χνάρια του κεντρικού αρχαίου δρόμου προς την Ολυμπία.
Η Έκθεση συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία ανακλαστικά από τους τόπους και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην περιοχή, συγκεντρώνει τους φορείς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και την περιβαλλοντική δράση, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και του αγροτουρισμού.
Ειδικά φέτος ο προσανατολισμός ήταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων και αγροτουριστικών υπηρεσιών, με στόχο την δημιουργία μιας καλύτερης και βιώσιμης αγροτουριστικής αγοράς και σε αυτό το επίπεδο υπήρχε μια παραδειγματική παρουσία παραγωγών και διδακτική των παραγωγικών πρωτοβουλιών που μπορούν να αναληφθούν στον τομέα των εναλλακτικού τουρισμού.
Μέσα από αυτά τα γεγονότα υπάρχει ήδη συμφωνία για την σύσταση του Περιφερειακού Δικτύου Αγροτουρισμού Ερυμάνθου με την συμμετοχή των Δήμων Τριταίας, Φαρών, Αροανίας Λαμπείας, Φολόης, Λασιώνος και της κοινότητας Καλεντζίου και αυτή η συμφωνία και συνεργασία στο επίπεδο όλων των Δήμων και των συλλογικών οργανώσεων της περιοχής Ερυμάνθου συνιστά μια πολύ καλή προϋπόθεση για μια ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων για τον αγροτουρισμό που προσφέρει η περιοχή.
Στον απόηχο του γεγονότος της «Έκθεσης» και του «Συνεδρίου», μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα αποτελέσματα, τουλάχιστον από την πλευρά της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης ανθρώπινων πόρων και τοπικών διαβουλεύσεων, ήσαν πολύ σημαντικά.
Καθιερώθηκε πλέον ένας θεσμός συνάντησης όλων των παραγόντων που συνθέτουν τοπικά την συλλογική δημιουργία και την αγορά και μάλιστα ως εξέλιξη ενός παλαιού θεσμού, ενός μεγάλου εμπορικού πανηγυριού που γινόταν για αιώνες στην αρχαία Ψωφίδα.
Παράλληλα, άλλα πολιτιστικά γεγονότα και ημερίδες στην ευρύτερη περιοχή δίνουν μια συνέχεια σε αυτήν την ολιστική προσέγγιση του αγροτουρισμού, όπως η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στις 18 Σεπτεμβρίου, στην αρχαία Τριταία με θέμα: «Τοπική Ανάπτυξη της λεκάνης του Ερυμάνθου και αγροτουρισμός»