Αναδημοσίευση από econews.gr
Επιμέλεια: Ευαγγελία Κωτσοβίνου, Γεωπόνος, ΓΠΑ, Μ.Sc.
Οι βοτανικοί κήποι παίζουν μεγάλο ρόλο στη διάδοση των ξενικών ειδών που «ξεφεύγουν» από συλλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Για τις ανάγκες της έρευνας, ο καθηγητής Philip Hulme από το πανεπιστήμιο Lincoln στη Νέα Ζηλανδία εξέτασε πόσες φορές είχαν καταφέρει να ξεφύγουν 34 από τα σημαντικότερα ξενικά είδη στον πλανήτη.
Όπως διαπίστωσε, 19 από τα 34 ξενικά είδη είχαν καταφέρει να ξεφύγουν τουλάχιστον μια φορά από κάποιον βοτανικό κήπο.
Τα περισσότερα περιστατικά είχαν σημειωθεί σε τροπικές περιοχές, κυρίως τροπικά νησιά. «Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι βοτανικοί κήποι έπαιξαν κάποιο ρόλο στη διάδοση ξενικών ειδών, καθώς τα εισήγαγαν ή τα καλλιέργησαν» δήλωσε ο καθηγητής Philip Hulme, αναφέροντας παράλληλα ένα παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία.
Όπως εξήγησε, όταν βρισκόταν στην Τανζανία είδε ότι κάποια φυτά που αποτελούσαν μέρος της συλλογής του τοπικού βοτανικού κήπου, «δραπέτευσαν» και κατάφεραν να αναπτυχθούν στο γειτονικό δάσος.
«Αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι οι βοτανικοί κήποι ενδέχεται να ευθύνονται σε ένα βαθμό για τη διάδοση των ξενικών ειδών. Με τη έρευνά μου προσπαθώ να διαπιστώσω κάτω από ποιες συνθήκες τα ξενικά είδη μπορούν να ξεφύγουν από τον βοτανικό κήπο», επισήμανε. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Suzanne Sharrock, στέλεχος του διεθνούς οργανισμού «Botanic Gardens Conservation International», επισήμανε ότι στο παρελθόν όντως κάποια ξενικά είδη είχαν ξεφύγει από βοτανικούς κήπους.
«Τα περισσότερα περιστατικά είχαν συμβεί πολύ παλιά, όταν οι βοτανικοί κήποι εισήγαγαν εξωτικά είδη» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς το θέμα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Πηγή: