EDITORIAL

Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών εχθρός ή σύμμαχος των εργαζομένων;

Στη χώρα μας έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται από πολλούς μια κατασυκοφαντική επίθεση κατά των Ο.Κ.Π. (Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών), ιδιαίτερα για εκείνες που υλοποιούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με χαρακτηρισμούς όπως «το δουλεμπόριο των εργαζομένων», «οι Μ.Κ.Ο. κλέβουν τους εργαζομένους» κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα…


Τουρισμός – Πολιτισμός – Κοινωνική Οικονομία: Συνδέονται;

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος,
M.Sc.

Μετά την αποδοχή της πρότασης της Social Activism Αθηνών για πολιτιστική αξιοποίηση των πάρκων του Πεδίου του Άρεως και του Φιλοπάππου, στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των μελών της συντακτικής ομάδας, ο Διευθυντής κ. Βασίλης Τακτικός διατύπωσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να επεκταθεί περεταίρω η πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα…


Πολιτιστικό πάρκο στη θέση του Παλαιού Ιππόδρομου

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α.,
M.Sc.

Στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου άρχισαν οι ενέργειες για την αξιοποίηση του παλαιού Ιπποδρόμου. Έπειτα, από συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος», θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο Πολιτιστικό Πάρκο της Χώρας. Προβλέπει την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και την ανάπτυξη Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου.

Διαβάστε περισσότερα…


Το κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο και ο εναλλακτικός τουρισμός

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος,
Διαχειριστής Περιβάλλοντος – Περιβαλλοντολόγος

Τι είναι το κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο ενός τόπου; Τι είναι ο εναλλακτικός τουρισμός και γιατί απαιτεί τη χρήση και την αξιοποίηση των δύο κεφαλαίων; Σε αυτό το άρθρο δίνεται μια απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, που είναι σημαντικά για την κατανόηση της σημασίας ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού σε έναν τόπο.

Διαβάστε περισσότερα…


Οι εθελοντικές οργανώσεις είναι υπέρ ή κατά των εργαζομένων;

Γράφει o Γιάννης Διαβάτης

Ως προσωπικό βίωμα και σε σχέση με το ως άνω ερώτημα καταθέτω τις σκέψεις μου ελπίζοντας να συμβάλλω στην άρση παραπλανητικών απόψεων που διασπείρονται λόγω σκοπιμότητας ή λάθους. Σε ηλικία 65 ετών μετά από μια ικανοποιητική οργανωμένη καθημερινότητα στηριγμένη στους καρπούς των μακροχρόνιων σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και στο μόχθο της μακροχρόνιας εργασίας μου, βρέθηκα λόγω κρίσεων αντιμέτωπος με την ανεργία και την οικονομική στενότητα ως συνέπεια αυτής.

Διαβάστε περισσότερα…


Οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία και οι Μ.Κ.Ο.

Γράφει o Σταύρος Μαραγκός,
Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος

Πολλά ακούγονται και γράφονται ακόμη περισσότερα για το ρόλο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) και την προσφορά τους στην κοινωφελή εργασία. Εκμετάλλευση εργαζομένων, καταγγελίες συμβάσεων, καθυστέρηση πληρωμών.

Διαβάστε περισσότερα…


Εμπλουτίζονται τα υπόγεια ύδατα;

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.

Η αξία του νερού για τη ζωή στον πλανήτη μας είναι ανυπολόγιστη. Η ύπαρξη αρκετού και καλής ποιότητας νερού είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Επιπρόσθετα, το νερό είναι κοινωνικό και οικονομικό αγαθό, απαραίτητο για την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, την πολιτιστική και θρησκευτική ζωή και όλα όσα σημαίνουν ευημερία.

Διαβάστε περισσότερα…


Βρόχινο νερό… Αξιοποίησέ το!!!

Γράφει η Όλγα Υψηλάντη,
Περιβαλλοντολόγος

Από τα ψηλά στα χαμηλά. Έτσι πέφτει το νερό της βροχής, έτσι συναντάει το έδαφος, καθώς στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας βρέχει δύο – τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τις πεδινές.

Διαβάστε περισσότερα…


Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί!

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,
Χημικός

Σίγουρα όλοι θυμόμαστε αυτό το πολύ παλιό παιχνίδι. Αυτή τη τυχαία μονομαχία που το κάθε υλικό, ανάλογα με τις ιδιότητές του, νικάει ή χάνει από κάποιο από τα άλλα τρία. Το χαρτί τυλίγει την πέτρα και χρίζεται νικητής, ενώ κόβεται από το ψαλίδι και γράφεται από το μολύβι οπότε και είναι ο χαμένος της υπόθεσης. Η πέτρα πάλι χτυπάει το ψαλίδι και νικάει, ενώ αν θυμόμαστε καλά υπάρχουν και κάποιες ισοπαλίες.

Διαβάστε περισσότερα…


Γεωργία Ακριβείας: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του γεωργού

Γράφει η Ελένη Πισιμίση,
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

Αλήθεια, έχετε ακούσει ή διαβάσει ποτέ τον όρο «γεωργία ακριβείας» και τι πιστεύετε ότι είναι; Ο όρος έχει έρθει αυτούσιος από το εξωτερικό (PrecisionAgriculture) αλλά η εφαρμογή της στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Το όλο εγχείρημα πριν λίγα χρόνια μάλλον θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως αποτελεί μια πολύ σοβαρή και καινοτόμο πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα…


Με αφορμή τη διοργάνωση της 6ης Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης στην Αθήνα

Γράφει η Έφη Κοσκώση,
Κοινωνιολόγος

Πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής, πως ύστερα από πρόταση της προεδρεύουσας κας Mercedes Bresso στο προεδρείο της Επιτροπής των Περιφερειών, το Μάρτιο του 2014 η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 6η Διάσκεψη Κορυφής, στην 20η μάλιστα επέτειο του θεσμού.

Διαβάστε περισσότερα…


Βιοκλιματικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος

Οι βιοκλιματικές αναπλάσεις και η αντιμετώπιση του φαινομένου της «θερμικής νησίδας», ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα στις γειτονιές της πρωτεύουσας, αλλά και των υπολοίπων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος κ.ά.) έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια να αποτελεί αντικείμενο προτεραιότητας σε μελέτες, έργα, δράσεις δήμων, περιφερειών, υπουργείων, των πανεπιστημιακών φορέων (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.ά.), όπως και στα πλαίσια της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα…


«Τι γνωρίζουμε για τα θαλάσσια απορρίμματα…»

Γράφει η Όλγα Υψηλάντη,
Περιβαλλοντολόγος

Με τον όρο «θαλάσσια απορρίμματα» ονομάζουμε κάθε επίμονο, τεχνητό ή επεξεργασμένο στερεό υλικό που έχει απορριφθεί, διατεθεί ή εγκαταλειφθεί στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα…


Χτίζοντας οικονομικά, οικολογικά και βιοκλιματικά σπίτια

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.

Ζώντας σε μια εποχή και σε μια χώρα που η οικονομική κρίση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και η έννοια της οικονομίας και της οικονομικής διαχείρισης έχει γίνει προτεραιότητα, η ανάγκη για οικονομικούς τρόπους διαβίωσης έχει γίνει πρωταρχικός σκοπός του κάθε πολίτη.

Διαβάστε περισσότερα…


Εθελοντισμός «αλά ελληνικά»
Επιχειρηματικός εθελοντισμός

Γράφει ο Γιάννης Διαβάτης

Αλλοίμονό μας αν η αγάπη γίνει και αυτή εμπόρευμα…

Φτάσαμε σε αυτήν την έρημη Ελλάδα του 2012/13, να εμφανίζονται όλα μέσα από παραμορφωτικό φακό, αλλοιωμένα, εμπορικοποιημένα και σχεδόν δίχως ψυχή.

Διαβάστε περισσότερα…


Αλήθειες και Ψέματα για το «Τέλος ΑΠΕ»

Γράφει o Σταύρος Μαραγκός,
Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος

Οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς στηλιτεύουν τις συντονισμένες προσπάθειες ορισμένων να εμφανίσουν τις ΑΠΕ ως υπεύθυνες για αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω διαδοχικών αυξήσεων του λεγόμενου «Τέλους ΑΠΕ» και τεκμηριώνουν ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις, αντί να υποστηρίζουν χρηματοδοτικά την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας, τελικά καταλήγουν να αυξάνουν την κερδοφορία των προμηθευτών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το ποσοστό του μεριδίου της αγοράς που κατέχει κάθε ένας από αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα…


Πώς η δια βίου μάθηση έγινε μάθηση για την εξασφάλιση του βίου

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους παρατηρείται η τάση του ανθρώπου για επιδίωξη διαρκούς μάθησης, είτε ως απάντηση σε κάποια εσωτερική ανάγκη, είτε ως ανταπόκριση σε εξωτερικά κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά ζητούμενα. Η τάση αυτή έγινε με το πέρασμα των ετών δικαίωμα και απαίτηση και κατ’ αυτό τον τρόπο οργανώθηκαν σταδιακά και εξελικτικά πολλά και διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα…


Με τα δικά μου μάτια…

Γράφει η Γεωργία Μπουρτζάλα,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα. Βγαίνω από το μετρό στη στάση Μοναστηράκι και κατεβαίνω με βήμα ταχύ την οδό Σοφοκλέους. Κατευθύνομαι προς το ΚΥΑΔΑ, ενώ σκέφτομαι ήδη την επόμενή μου συνάντηση στα γραφεία του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε περισσότερα…


ΜΒΑ: Ένοχα Πτυχία
Κούφια πτυχία, υπεύθυνα για πολλά κακά που συμβαίνουν

Αναδημοσίευση από LiFO.gr

Γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης,
Καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κάθε χρόνο, εκατό χιλιάδες νέοι άνθρωποι στις ΗΠΑ και άλλοι τόσοι στον υπόλοιπο κόσμο αποφοιτούν με τον μεταπτυχιακό τίτλο του ΜΒΑ. Παράλληλα, οι εργοδότες «ψηφίζουν» υπέρ των ΜΒΑ, δίνοντας προτεραιότητα στους κατόχους του. Έτσι, επιβεβαιώνεται η προσδοκία των νέων ανθρώπων ότι ένα ΜΒΑ αποτελεί σοβαρή και αποδοτική επένδυση που εξασφαλίζει αποδοχές άνω του μέσου όρου. Κάποτε ΜΒΑ πρόσφεραν πολύ λίγα ιδρύματα. Σήμερα δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που είτε να μην προσφέρει ΜΒΑ είτε να μην έχει βάλει στα σκαριά ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα…


Φτιάχνω τα δικά μου αρωματικά για την ντουλάπα μου

Γράφει η Αγγελική Αλεξίου

Όσοι έχετε αρωματικά φυτά στη γλάστρα σας και τα αποξηραίνετε, κάνετε την καλύτερη δουλειά. Όσοι ξεκινάτε τώρα να ενδιαφέρεστε για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία φυτών, αποξηραμένων μπουκέτων, ή και σε γλάστρες ακόμη για να στολίσετε το μπαλκόνι σας, στην αγορά της Ευριπίδου, καλής ποιότητας και σε καλή τιμή.

Διαβάστε περισσότερα…


Δεν πετώ…

Γράφει η Αγγελική Αλεξίου

1. Τα υπολείμματα σαπουνιού… Φτιάχνω καινούργιο!

2. Τις φλούδες πορτοκαλιού… Τις μαγειρεύω!

3. Τις κονσέρβες των οποίων το περιεχόμενο κατανάλωσα… Φτιάχνω γλάστρες!

4. Τα βάζα από τις μαρμελάδες… Φτιάχνω κηροπήγια!

Διαβάστε περισσότερα…


Φτιάχνω κηραλοιφή

Γράφει η Αγγελική Αλεξίου

Μια «μαγική» καλλυντική κρέμα πολλαπλών χρήσεων, απόλυτα φυσική, είναι η κηραλοιφή. Δρα κατά της ακμής, χρησιμοποιείται στα σκασμένα, κατεστραμμένα, ή καμένα δέρματα, στα κοψίματα, στους ερεθισμούς. Τα βασικά συστατικά της είναι το καθαρό κερί μέλισσας και το ελαιόλαδο. Θρέφει, αναπλάθει, επουλώνει. Είναι τέλεια ως κρέμα νυκτός και κάνει τα χείλη βελούδινα, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν τύπου βούτυρο κακάο. Επίσης, μασάζ με κηραλοιφή ανακουφίζει από μυϊκούς ή από ρευματικούς πόνους. Μπορείτε να την αγοράσετε, αλλά μπορείτε να τη φτιάξετε και μόνοι σας.

Διαβάστε περισσότερα..