ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Νέοι αγρότες ΑγροΝέα: Χιώτικο, Αζόρες, ελιές, «νέες», χρήσεις γης


ΑγροΝέα: Χιώτικο, Αζόρες, ελιές, «νέες», χρήσεις γης

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

Διαχρονικό

Το σημαντικό που κάνει ένας πατέρας για τα παιδιά του είναι να σέβεται τη μάνα τους.


«Χιώτικο»

Αναγνωρίσθηκε η γεωγραφική ένδειξη «Χίου» & «Χιώτικο» ως συμπληρωματική της επωνυμίας «ούζο» με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, υπό την προϋπόθεση ότι τούτο παράγεται στη νήσο Χίο. 30/077/2223 ΥΑ, στο ΦΕΚ 2382/Β/27-8-2012.

Ορολογίες (?) …

Προοδευτικός, είναι αυτός που αρέσκεται- δεν φοβάται- έχει την τάση για αλλαγές, θεωρώντας πώς είναι προς το καλύτερο, και βρίσκεται στην πρωτοπορία. Συντηρητικός, είναι αυτός που δεν αρέσκεται στις αλλαγές, τείνει να φοβάται πως οι αλλαγές οδηγούν στο χειρότερο. (το πήρα από τον Αλέκο).


 

Επισιτισμός - Αυτάρκεια - Αειφορία - Νερό - Νέοι Αγρότες - Νεοεισερχόμενοι

Η επισιτιστική ασφάλεια του κόσμου και η αυτάρκεια της Ευρώπης σε τρόφιμα με βάση την αειφορία, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Κύπρο. 9/9/2012.

Τέθηκε το θέμα του νερού, που είναι ο πιο περιορισμένος πόρος στη γεωργία.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα των επαγγελματιών Νέων Αγροτών (CEJA) και την είσοδο αστών, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη γεωργία.


 

Αζόρες-αγρότες

Οι Αζόρες είναι σύμπλεγμα απομακρυσμένων νησιών της Πορτογαλίας και αποτελούν εντυπωσιακό παράδειγμα προς μίμηση. Με πολύ μικρό κλήρο, οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και με δεδομένες τις γεωφυσικές, κλιματικές & γεωγραφικές αντιξοότητες, οι Αζόρες επέλεξαν να αναπτύξουν την εκτατική παραγωγή και την εμπορία της, χρησιμοποιώντας καινοτόμες δραστηριότητες και αποτελεσματικούς τρόπους ανάδειξης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων τους. Οι Αζόρες, παρά τις αντιξοότητες, παράγουν το 40% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της Πορτογαλίας και έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στην εμπορία όλων.  Σ. Δανέλλης,


Νέες καλιέργειες

 

Πράσινες επιτραπέζιες ελιές και μάλιστα Χαλκιδικής, που εφέτος μπορούν να βλέπουν ποιο ελπιδοφόρο το μέλλον, μετά την αναγνώρισή ΠΟΠ, από την Ευρ. Επιτροπή, και τις επιχορηγήσεις με 600.000€ και 500.000€ των δύο ΕΑΣ (Πολυγύρου & Μουδανιών) της περιοχής για την προώθησή τους, με παραγωγή γύρω στούς 80.000 τόνους, φαίνεται ότι συνεχίζουν, με τους ίδιους ανθρώπου και τις ίδιες πρακτικές, να αντιμετωπίζουν προσφορές τιμών που είναι γύρω στα 0,85€ (1,45 το 2009), ενώ ούτε με 1€, δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής τους οι αγρότες.

Δεν έχει πρόβλημα η αγροτική παραγωγή. Δεν έχει πρόβλημα η αγροτική έρευνα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διοικήσει αποτελεσματικά τις δομές του και στους έλληνες αγρότες που αδυνατούν να επιτύχουν συνεργατικά αποτελεσματικά σχήματα.

Προσοχή σε όσους πουλάνε πολλαπλασιαστικό υλικό με αντάλλαγμα την αγορά καρπού. Κάποιοι υπόσχονται την αγορά του καρπού εφόσον φτιάξουν οι ίδιοι τα αγροτεμάχια με χρήματα ΌΜΩΣ των υποψήφιων αγροτών. Κάντε μια έρευνα αγοράς γιατί μπορεί το αρχικό κόστος να είναι τόσο υψηλό που στο τέλος να πληρώνετε οι ίδιοι και τον καρπό. ΡΩΤΑΩ -ΑΞΙΟΛΟΓΩ-ΕΠΕΝΔΥΩ. Ι. Γαλάτουλας. 7/9/2012.


Χρήσεις γης

 

Το ξεκίνημα της ακρόασης LULUCF-Land Use, Land Use Change and Forestry, που οργανώνει ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (18/9/2012), στο ΕυρωΚοινοβούλιο, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσει μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων και επιστημονικών θέσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους φροντιστές του περιβάλλοντος, τους αγρότες, για έναρξη διόρθωσης των λανθασμένων διοικητικών πρακτικών της τελευταίας πεντηκονταετίας. Η κρίση ίσως αναγκάσει για αλλαγές και

προς το καλό του οικοσυστήματος, διότι και το δάσος θέλει τον κτηνοτρόφο του.


Παρατάσεις

 

Παρατείνεται για ένα χρόνο (2013) το τρέχον καθεστώς, για τους γεωργούς, σε ότι αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, δηλαδή την ενίσχυση μέσω δικαιωμάτων, & ποιοτικό παρακράτημα για σιτάρι-λάδι-αιγοπρόβατα-αγελάδες (άρθρο 68).


Υγεία κορμών …

 

Υπάρχουν Μηχανήματα Εκτίμησης Υγείας Δέντρων (αντιστασιόμετρα ή RESISTOGRAPH ή  RESI-System, και Ηχητικοί Τομογράφοι, που

σου δίνουν εικόνα για όλο τον κορμό του δένδρου. peegepgroup

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε